proszę o przetłumaczenie listu

Temat przeniesiony do archwium.
Droga Kasiu!
Na początku mojego listu pragnę Cię serdecznie pozdrowić. Mam nadzieję, że u ciebie wszystko ok? U mnie wiele się zmieniło od czasu naszego ostatniego spotkania. Najistotniejszym wydarzeniem była zmiana szkoły w związku z przeprowadzką do Krakowa. jestem z tego powodu bardzo zaowolona ponieważ moja nowa szkoła jest poprostu wspaniała. Najbardziej podoba mi się w niej to, że jest bardzo czysta i zadbana oraz panuje w niej dyscyplina, a jednocześnie miła atmosfera. Choć nauczyciele wymagają więcej niż w poprzedniej szkole to lekcje prowadzone są bardziej na luzie. Tygodniowo mam 37 godzin w tym 3 godziny języka niemieckiego. mam nadzieję, że właśnie na nich poprawię swoą znajomość tego języka i pisanie listu do Ciebie juz nie będzie mi sprawiało trudności. ps pozdrowienia dla twojej siostry. Mam nadzieję że się niedługo zobaczymy.
Liebe Kasiu,

zuerst grüße ich dich herzlich und hoffe, dass bei dir alles in bester Ordnung ist.
Seitdem wir uns getroffen haben, ist einiges bei mir passiert. Das wichtigste war der Wechsel der Schule wegen meinen Umzug nach Krakow. Ich bin sehr zufrieden. Die Schule ist fantastisch, am meisten gefällt mir das, dass die Atmosphäre stimmt, obwohl strenge Disziplin herrscht, und in der Schule alles sauber ist. Die Lehrer verlangen von uns mehr Arbeit, aber das Unterrichtmaterial ist uns sehr locker vermittelt. Wie haben wöchentlich 37 Stunden Unterricht inklusiv 3 Stunden Deutsch. Ich hoffe, dass sich meine Deutschkenntnisse verbessern werden, und ich werde nicht so viele Probleme bekommen, bei nächsten Schreiben.

Grüße dich und deine Schwester und hoffe dich so schnell wie möglich wieder zusehen

Deine XXXXXXX
chcialam zapytac bo mnie to ciekawi czy jak sie pisze list po niemiecku to czy pisze sie zwroty osobowe z duzej litery tak jak w polskim czy nie.Jakos sie tym wczesniej nie interesowalam a chcialabym wiedziec.Oczywisci to pytanie jest bez zadnych uszczypliwych podtekstow.Po prostu chcialabym to wiedziec
tak ewelina, w oficjalnych listach tak, ale do kolezanki nie jest to konieczne
dzieki za odpowiedz:)powiedz mi,jestes z niemiec??
a dlaczego pytaszß
tak po prostu,ciekawa jestem.Oczywiscie nie musisz odpisywac
ja bardzo lubie ten jezyk, staram sie duzo czytac....no i ciagle powiekszac swoja wiedze
to jeszcze ode mnie pytania ;)

czy jestes kobeita jesli tak ile masz lat jesli pomiedzy 15 a 20 to jakie masz wymiary ;)
jesli zblizone do cindy crawford to poprosze namiary ;)
to dobrze umiesz jezyk jak na "nie-niemca":)
a ja nie dziewczyna roberciq.....tylko nie placz......nie uwazam ze dobrze znam jezyk, jeszcze mi duzo brakuje, ale dzieki za pochwaly
e to Cie nei chce, chlopaka juz mam :P

tutaj sie kazdy uczy
cale szczescie roberciq.....ja tez nie chce chlopaka :-)))))
to skoro jestes facetem,to ja chce namiary:P
oj ewelina, do faceta to mi jeszcze duzo brakuje ;-) moze za jakies 6 lat
to ile masz 12??
nie 15, ale jak mowi moj dziadek, mezczyzna jest sie jak sie ma 21
lol tyle samo ile Koenig, a wcale nie taki glupi ;)
teraz mi sie dostanie ze jestem agresywny :> powiesi mi Mokotow tabliczke na szyi "uwaga, zly roberciq, gruyzie" :>
aua....to boli .......bo mi ucho odgryziesz
;)))
ja juz o swojej agresywnosci nie mowie,ja mam tabliczke:"uwaga zla ewelina zagryza na miejscu"
a co do Zufalla to doroslym sie jest jak sie to czuje:)ja nie mowie ze czuje sie dorosla a jestem juz taka stara jak stuletni pien:>
wir haben dich trotzdem lieb :)
tja

zufall sag uns wenigstens wo kannst du deutsch her? hast du mal in deutschland gewohnt oder? ich glaube es nicht dass man in polen deutsch in solch einem jungen alter so erlernen kann um fast fehlerfrei schreiben zu koennen.... oder doch, es ist moeglich? und nur ich bin so ein trottel?

mature sie zachcialo panu robertowi zdawac eh.... :]
siemka mam sprawe bardzowazna i prosil bym opomoc
Temat przeniesiony do archwium.