Witam!
Z niemieckiego dobra nie jestem... A miałam napisać pracę domową - opisać jakieś miasto. Najpierw napiszę o co mi chodziło po polsku (bo żaden germanista nie będzie w stanie zrozumieć co miałam na myśli :D ):
W wakacje pojechałam autobusem z koleżankami do Gdańska. Byłyśmy tam jeden dzień lecz widziałyśmy wiele ciekawych rzeczy. Na początku poszłyśmy do centrum. Widziałyśmy tłoczne ulice, dużo samochodów, mimo że to była niedziela. Były tam dużo biurowców i centrum handlowych. Później spacerowałyśmy wąskimi uliczkami starego miasta. Było tam wielu turystów. Słyszałyśmy różne języki obce - najwięcej niemieckiego i angielskiego. Następnie kupiłyśmy pamiątki i pocztówki. A później zwiedzałyśmy różne zabytki/miejsca godne zobaczenia. Poszłyśmy do Żurawia, Pomnika Obrońców Poczty Gdańskiej, katedry i stoczni. Widziałyśmy także dużo statków. Uważamy, że Gdańsk jest bardzo ładnym, nowoczesnym miastem zarazem z piękną, starą architekturą.
A teraz moje wypociny (w każdym zdaniu jest z 10 błędów...)
In Sommerferien bin ich mit meine Freudinen zu Danzig mit dem Bus gefahren. Wir sind dort nur ein Tag gewesen aber wir haben viele interesante Sachen gesehen. Am Anfang sind wir zu Zentrum gegangen. Dort haben wir sehr belebt Straßen mit viele Autos gesehen, trozdem es war Sonntag. Es hat viele Bürohochhausen und Handelszentren gibt. Dann sind wir in Altstadt mit engstraßen spazieren gegangen. Dort sind viele Tourists gewesen. Wir haben verschiedene Fremdsprachen gehört - am meisten Deutsch und Englisch. Dann haben wir Andenkens und Postkarten gekauft. Und dann haben wir anders Sehenwürdigkeiten besichtigen. Wir sind zu Żuraw, Danzig Post Verteidigeren Denkmal (hehe radosna twórczość :D), Dom und Werft gegangen. Wir haben auch viele Schiffen gesehen. Wir finden Danzig sehr schön, modern Stadt mit gleichfalls wunderbar alt Architektur.
Bardzo proszę o pomoc!