Rodzajniki nieokreślone

Temat przeniesiony do archwium.
Rodzajniki nieokreślone zawsze stanowiły dla mnie wielką tajemnicę . Wiem tylko tyle , że używamy ich przy mówieniu o rzeczach nam nie znanych , gdy mówimy o czymś po raz pierwszy. Poza tym , nigdy nie wiem kiedy mam ich użyć w 4 przypadku . Nagle pojawia się gdzieś einen , a ja nie wiem dlaczego . Nie wiem tez , które zdanie jest poprawne : Das ist ein Kuli , czy Das ist einen Kuli ??? Czy mógłby mi ktoś przejrzyście wyjaśnić na czym ta cała tajemnica polega ? Dodam , że z rodzajnikami określonymi nie mam żadnego problemu.
Jesli znasz odmianę rodzajników określonych to nie powinienieś miec problemów z nieokreślonymi. Tak samo jak przy rodzajnikach określonych trzeba znac odmianę rodz.nieokreśl. przez przypadki dla każdego rodzaju, np.

rodzaj męski
N. ein
Das ist ein Kuli. To jest (kto?co?) długopis.
G. eines
Das ist das Auto eines Mannes. to jest samochód (kogo?czego?) jakiegoś mężczyzny.
D. einem
Ich helfe einem Mann. Pomagam (komu?czemu?) jakiemuś mężczyźnie.
Akk. einen
Ich habe einen Kuli.
Mam (kogo?co?) długopis.

rodz. żenski
N. eine
G. einer
D. einer
Akk. eine

rodz. nijaki
N. ein
G. eines
D. einem
Akk. ein

Jakiego przypadka uzyć poznasz po pytaniu jakie zadasz sobie do zdania.
hmmm skoro nie masz problemow z rodzajnikiem okreslonym....
Akk. (biernik) kogo? co? Maskulinium - einen, Fem. - eine, Neutrum - ein, Pl nie ma ..........
dodam moze ze po wyrazeniach "es gibt" wystepuje zawsze Akkusativ n. Es gibt hier einen Tisch......
Chyba inaczej nie umiem Ci pomoc bo reszte wiesz :)