Hej witam..od razu mowie z góry ze nie jestem leserem...tylko poprostu nie rozumiem nic z niemieckiego...jezeli ktos bedzie mial problemy z Angielskim to ja zapraszam do mnie... :) musze napisac rozprawke na jutro napisalem po polsku i musze to przetlumaczyc na Niemiecki
Temat : Czy rodzice powinni kupować swoim dzieciom telefony komórkowe
W dzisiejszych czasach telefon komórkowy jest bardzo potrzebnym i upraszczającym życie wynalazkiem. Możemy się komunikować praktycznie w dowolnym miejscu i dowolnym czasie na ziemi.
Rodzice coraz częściej kupują swoim małym pociechom komórki aby mieć na nie „oko”.
Nie popieram tego ale też nie jestem przeciwna temu pomysłowi. Moje odczucia na ten temat stoją po środku. Z jednej strony dobrze ze maluch będzie pod opieką i będzie można się z nim skontaktować, lecz patrząc z innej strony na świecie jest coraz więcej złodziei którzy tylko czekają żeby ograbić młodego człowieka dla własnych korzyści. Najgorsze jest to, ze podczas napadu złodziej może użyć siły i dziecku może stać się krzywda. Negatywną stroną może być również sprawa zabawy telefonem na lekcjach i otrzymywanie za to złych ocen z zachowania oraz nauczyciel może zabrać telefon młodemu uczniowi i wtedy rodzice muszą sami po niego przyjść. Także jak widać więcej negatywów niż pozytywów. Lecz jedna sprawa jest ponad inne, jest nią błyskawiczny kontakt z dzieckiem. Nie ma dla rodzica nic piękniejszego niż głos jego dziecka w słuchawce i pewność ze jest całe i zdrowe.
Kończąc moją wypowiedź chciałabym podkreślić ze komórka jest niczym złym, jest to sprzęt ułatwiający nam życie, ale momentami ogranicza samodzielność naszych pociech. Sprawia ze są jakby na „smyczy”, lecz tak naprawdę przed powstaniem tego wynalazku, ludzie świetnie sobie radzili
w opiece nad dziećmi więc telefon komórkowy mógłby równie dobrze nie istnieć.
tekst wyglada jak wyżej..jezeli ktos bedzie mi to w stanie przetlumaczyc bede niezmiernie wdzieczny... Dziekuje