zdania z 'als'

Temat przeniesiony do archwium.
Hej prosze o sprawdzenie cwiczenia,trzeba utworzyc zdania z 'als'

1)Er wollte schon nach Hause gehen.Die Klassenlehrerin bestellte ihn zu sich.

Als er schon nach Hause gehen wollte,bestellte ihn zu sich die Klassenlehrerin.

2)Wir waren bei den GroBeltern auf dem Lande.Unser Stiefvater rief uns an.

Als wir bei den GroBeltern auf dem Lande waren,rief uns unser Stiefvater an.

3)Vor drei Jahren fuhr ich nach Deutschland.Damals konnte ich noch kein Deutsch.

Als ich vor drei Jahren nach Deutschland fuhr,konnte ich noch kein Deutsch damals.

4)Ich putze gerade das Fenster.Meine Mutter besuchte mich.

Als ich gerade das Fenster putzte,besuchte mich meine Mutter.

5)Ich ging gerade spazieren.Sie rief um Hilfe.

Als ich gerade spazieren ging,rief sie um Hilfe.
Als er schon nach Hause gehen wollte, bestellte die Klassenlehrerin ihn zu sich.

Als wir bei den Großeltern auf dem Lande waren, rief uns unser Stiefvater an.

Als ich vor drei Jahren nach Deutschland fuhr, konnte ich noch kein Deutsch.

Als ich gerade das Fenster putzte, besuchte mich meine Mutter.

Als ich gerade spazieren ging, rief sie um Hilfe.
jaka jest budowa zdania z 'als' i co jest po kolei nie rozumie czy to jest identycznie jak z wiel?
masz na mysli jak z weil[\b], tak als[\b] ma taka sama budowe.
masz na mysli jak z weil[\b], tak als[\b] ma taka sama budowe.
masz na mysli jak z "weil", tak "als" ma taka sama budowe.
https://niemiecki.ang.pl/nauka/gramatyka/budowa_zdania/zdanie_porownawcze
piotrek! Jeszcze tego nie wiesz? Potrzebujesz do tego Moko na azylu?
edytowany przez bongo-bongo: 02 paź 2010
a już rozumie czyli als potem podmiot i orzeczenie na końcu?
jakie moko na azylu?? a poza tym skąd mam to wiedzieć? to wy tu jesteście specami :P
piotrek, nie rżnij tu cudaka! Obejrzałeś tego linka, co ci wpisałem? On pochodzi właśnie z tego twojego nieszczęsnego forum, tórego nie czytasz. Każdy najdurniejszy samouczek niemieckiego opisuje budowę zdania porównawczego. Włącz żarówę i wyjrzyj trochę poza brzeg tego talerza, w którym siedzisz! Taki zdolny typek, a takie ma wymówki, jak jaki neo!
p.s. poczytaj forum dokładniej, to i doczytasz o azylu Mokotowskim. Er sitzt jetzt bei einer spamanin. A przy okazji, to podczas czytania forum nie tylko twój "jeden" post jest ważny. W każdym dzieje się językowo i często dosyć ciekawie. Oko otworzyć!
piotreczku zdanie podrzedne zaczyna sie od als, jezeli to zdanie stoi na pierwszym miejscu to jak juz pisales orzeczenie stawiamy na koncu a zdanie nadrzedne stojace na drugim miejscu rozpoczynamy orzeczeniem zdania nadrzednego, w sytuacji gdy zdanie nadrzedne na pierwszym miejscu stoi to stosujemy konstrukcje zdania prostego z czasownikiem na drugim miejscu w zdaniu nadrzednym a w zdaniu z als nic nie ulega zmianie i to jest najwazniejsze w zdaniach konjuktionalnych
no wreszcie rozumie :D obejrzałem ten link bongo-bongo ale tam nie ma nic zbyt specjalnego więc pytałem o pomoc dalej
Cytat: piotrek9201
no wreszcie rozumie :D obejrzałem ten link bongo-bongo ale tam nie ma nic zbyt specjalnego więc pytałem o pomoc dalej
W tym zdaniu nie było, nie ma i nię będzie nic specjalnego. Ono się po niemiecku tak robi i tyle. Dopiero w zdaniniach baaaaardzo złożonych będzie inaczej, ale wtedy nie ma to znaczenia, czy "als", czy nie "als". Als, to powinienen być dla ciebie Pan Pikuś.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe