wątpliwości

Temat przeniesiony do archwium.
namęczyłam się z moim tłumaczeniem i sporo sama znalazłam w internecie ale mam jeszcze kilka wątpliwości, które mam nadzieję uda mi się z Waszą pomocą rozwiać :)

czy cena (a właściwie kurs waluty) może "się" zmniejszać czy tylko może być zmniejszana:
Der EUR-Preis hat sich um 18 Prozent vermindert
Der EUR-Preis wurde um 18 Prozent vermindert ?

jak jest po niemiecku utrzymanie (zatrzymanie) czegoś na danym poziomie ?
na przykład utrzymanie inflacji na niskim poziomie - Beibehaltung der Inflation auf einem niedrigen Niveau ?

jak jest występowac (mieć miejsce, zaistnieć) - na przykład wystąpiły wahania - die Schwankungen sind aufgekommen ?

z góry bardzo dziękuję :))
Der Euro-Preis hat sich um 18 Prozent vermindert/verringert

(Beibehaltung der Inflation auf einem niedrigen Niveau?) Unsere Diskussion vom letzten Mal. Ein Satz, der künstlich aufgeblasen ist. Sorry. Kontext?

Wir sind bestrebt, die Abwertung niedrig zu halten.

es sind Schwankungen aufgetreten
najprosciej chyba:
die Inflation bleibt nach wie vor auf einem niedrigen Niveau.
odnośnie inflacji kontekst jest taki:

do pozytywnych tendencji w roku 2005 zaliczyć można: ...(tu autor wymienia różne zalety naszej gospodarki - jestem pod wrażeniem ile ich znalazł :) )... oraz utrzymanie inflacji na niskim poziomie

ps. bardzo serdecznie dziękuję za pozostałe podpowiedzi
ja bym to tk zrobil:
Aufrechterhaltung der Inflation auf einem niedrigen Niveau
lub po prostu:
Aufrechterhaltung der niedrigen Inflation
Mein Vorschlag:

Zu den positiven Tendenzen des Jahres 2005 zählen… sowie weiterhin eine Inflation auf niedrigem Niveau.
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, za moje tłumaczenie zostałam nagrodzona pochwałą, której część również Wam się należy :) cieszę się że jesteście
Und danke für die Rückmeldung und die freundlichen Worte, die hier im Forum leider manchmal etwas untergehen.

Übrigens:

Was ist der Unterschied zwischen Lehrern und Gott? Gott weiß alles, Lehrer wissen alles besser!

:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka