pare pytan

Temat przeniesiony do archwium.
Najpiekniejsze ksiazki ktore czytalam to bedzie

Die schönsten Büchern, die ich gelesen habe? - bo mam małą wąpliwosc której nie wiem czy umiem wyjasnic. Jak np jest najpeikniejsza ksiazka ktora czytalam (czyli z roznych wybieram tą) to zawsze spotykam sie ze zdanuem

Das schonste Buch, WAS ich gelesen habe - bo chyba jakby było das to by znaczyło Najpiekniejsza ksiazka, ktora przeczytalem (ze po prostu ta najpiekniejsza kiedys przeczytalm)

Nie wiem czy ktokolwiek zrozumiał;) Wiem ktos czy poprawne jest poczatkowe zdanie?
hmm...ja na przykład optowałbym raczej za wersją z 'das' jako Relativpronomen

Tak w ogóle to co napisałaś/łeś nie można raczej nazwać zdaniami...gdzie orzeczenie ?

Dam Ci przykład.

Gestern habe ich eine schöne Frau gesehen, was auf mich einen großen Eindruck gemacht hat.

'was' jako Relativpronomen w tym przypadku odnosi się do całego zdania...nie do poszczególnych jego części.

ale mogę również powiedzieć:

Gestern habe ich eine schöne Frau gesehen, die auf mich einen großen Eindruck gemacht hat.

w tym przypadku 'die' jako Relativpronomen odnosi się do dopełnienia w bierniku.

a teraz do Twojego pytania.

'was' i 'das' jako zaimki względne, nie mogą być raczej stosowane zamiennie. 'was' stosuje się np. po rzeczownikach odprzymiotnikowych, po rzeczownikach odprzymiotnikowych w stopniu wyżyszym, po zaimkach nieokreślonych typu einiges, vieles, weniges, manches, alles, nichts.

'das' jako odniesienie do podmiotu rodzaju nijakiego, lub do dopełnienia rodzaju nijakiego w bierniku.

tak jak podałem w moim przykładzie...was stosuje się raczej jako odniesienia do całego zdania - i właśnie zastosowanie zaimka względnego 'was' pozwala na rozróżnienie znaczenia zdania.
w tym zdaniu Das schonste Buch, WAS ich gelesen habe.
WAS dotyczy czynnosci czytania
czyli w Moim zdaniu Die schösten Bucher.. nie powinno być was jako do odniesienia do czytania? A nie stwierdzenia ze te najpiekniejsze ksiazki przeczytalam? Oj dobra napisze die. Widze ze moj problem jest chyba wymyslony

Krwawy Brutus - wiem ze to nie są zdania, nie dokanczalam ich, chodzi mi tylko o ten fragment.
w tym zdaniu z Die schönsten Bücher 'was' nawet nie ma prawa stanąć.

« 

Pomoc językowa