hmm...ja na przykład optowałbym raczej za wersją z 'das' jako Relativpronomen
Tak w ogóle to co napisałaś/łeś nie można raczej nazwać zdaniami...gdzie orzeczenie ?
Dam Ci przykład.
Gestern habe ich eine schöne Frau gesehen, was auf mich einen großen Eindruck gemacht hat.
'was' jako Relativpronomen w tym przypadku odnosi się do całego zdania...nie do poszczególnych jego części.
ale mogę również powiedzieć:
Gestern habe ich eine schöne Frau gesehen, die auf mich einen großen Eindruck gemacht hat.
w tym przypadku 'die' jako Relativpronomen odnosi się do dopełnienia w bierniku.
a teraz do Twojego pytania.
'was' i 'das' jako zaimki względne, nie mogą być raczej stosowane zamiennie. 'was' stosuje się np. po rzeczownikach odprzymiotnikowych, po rzeczownikach odprzymiotnikowych w stopniu wyżyszym, po zaimkach nieokreślonych typu einiges, vieles, weniges, manches, alles, nichts.
'das' jako odniesienie do podmiotu rodzaju nijakiego, lub do dopełnienia rodzaju nijakiego w bierniku.
tak jak podałem w moim przykładzie...was stosuje się raczej jako odniesienia do całego zdania - i właśnie zastosowanie zaimka względnego 'was' pozwala na rozróżnienie znaczenia zdania.