Słówka. Krzyżówka.

Temat przeniesiony do archwium.
Mam rozwiązać krzyżówkę, ale niestety nie znam wszytskich słówek. Szukałam we wszystkich słownikach, ale nie znalazłam tego czego szukam. Więć jeśli ktoś zna jakieś to proszę... :)

1. potomstwo (15 liter)
2. pamiętnik (9 liter)
3. szczęście rodzinne (13 liter)
4. opady (7 liter)
5. stopień pokrewieństwa (19 liter)
6. dziecko adoptowane (11 liter)
7. stół dla stałych gości np. w restauracji (10 liter)
8. herb rodowy (11 liter)
6. dziecko adoptowane- Adoptivkind
1. potomstwo- nachkommenschaft
3) szczęście rodzinne _ Familienglück
5) stopień pokrewieństwa - Verwandtschaftsgrad
7) stół dla stałych gości - Stammtischü
ad 7) Stammtisch
2 Tagesbuch
3. moze Schauer
8. Stammwappen
nie 3 tylko 4 moze Schauer
Ja mam do rozwiązania identyczną krzyżówkę;] i mam wszystkie odpowiedzi oprócz potomstwa:/, więc tak, oto odpowiedzi:): 2.Stammbuch, 3.Familienglück, 4 tu powinny być odpady a nie opady, a odpady to:Abfälle, 5.Vaerwandtschaftsgrad, 6.Adoptivkind, 7.Stammtisch, 8.Stammwappen. A hasło mi wyszło takie: Schmutzige Wäsche soll man in der Familie waschen i nie ma pojęcia co to znaczy, bo się tego nie tłumaczy dosłownie, podobno jest to jakieś przysłowie, więc może ktoś wie co znaczy to hasło i jak jest potomstwo w 2 znaczniach na 15 liter?? Proszę o odpowiedź, jak najszybszą, bo potzrebuje to już na jutro:|
ja wiem!

Urururururenkel

proste nie? :P
no to wie ktoś może jak ma być to potomstwo po niemiecku?? dwa znaczenia(15 liter) a to hasło:/:Schmutzige
Wäsche soll man in der Familie waschen, wie ktoś co by mogło znaczyć??
Schmutzige Wäsche soll man in der Familie waschen - brudne sprawy należy załatwiać dyskretnie, nie opowiadać o nich wszech i wobec.
"Schmutzige Wäsche" - jest tu rozumiane jako nieprzyjemne, wstydliwe sprawy
Bardzo dziękuję Clara25:):):) to teraz tylko zostaje mi potomstwo(2 znaczenie):/
die Nachkommenschaft
wer zählen kann, ist klar im Vorteil :-)))
Nachkommenschaft i Nachwuchs nie pasują, więc dlatego nie mam pojęcia co mam tam wpisać:/
musi być 15 liter
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Ogłoszenia