ciemna magia:( wytlumaczy ktos:(?

Temat przeniesiony do archwium.
Musze opanowac pewien zakres materialu... sama bo ot jest Selbststudium:( Chodzi o trennbare und untrennbare Verben:( kozystam z wielu ksiazek miedzy innymi z Ubungsgrammatik HUEBER... ale nic nie rozumiem, czytam teorie robie zadania i nadal mam pustke w głowie ... to ze be-,emp-,er-,ge- sa nierozdzielne to wiem.

Mam problem z : durch, uberunter,hin/her..,um..skad mam wiedziec kiedy dac : umgefallen a kiedy umfallen???????

Jejkus jestem załamana.
Moze nie wytlumacze ci tego tak jak Mokotow lub don Pedros , ale sprobuje na chlopski rozum:
Untrennbare Verben:
1) z Przedrostkami nie akcentowanymi i nie majacymi samodzielnego znaczenia
2)W Partizip Perfekt czasowniki te nie maja przedrostka ge-

Trennbare Verben

1) przedrostki sa akcentowane i maja samodzielne znaczenie
2)W partizip perfekt przedrostek ge - wystepuje w srodku miedzy przedrostkiem a czasownikiem
3) W zdaniu z glownych , gdzie czasownik w czasie Präsens lub Imperfekt oraz w trybie rozkazujacym , przedrostek oddziela sie od czasownika i przesuwa na koniec zdania
Acha , a tak na pocieszenie to durch , über,um,unter, (rzadziej ) wider und hinter moga byc przedrostkami w obu tych grupach np.durch`streifen(Untrenntbare Präfixverben) ,´durchtragen(trennbare Partikelverben),durch´laufen und ´durchlaufen (Prefix- und Partikelverb)

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie