skureczna nauka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:) Być może temat już był poruszany ale zapytam i mam nadzieje, że uzyskam cenne pomocne informacje. Prosiłabym żebyście podzieli się ze mną w jaki sposób i z jakimi pomocami najlepiej przyswajaliście słówka gramatykę itd. kursy,książki,interesuje mnie samodzielny "tryb nauki". Chciałabym przygotowywać się pod certyfikaty ale chce ten język solidnie opanować. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
nie polece ci zadnej ksiazki ani zadnego programu, poniewaz jezyk jaki opanowalam dosc dobrze i naprawde szybko to efekt chodzenia do szkoly, nauka pod kontrola nauczyciela, studia. Praca w grupie, zderzenie z nauczycielem, czlowiekiem, ktory ma pewien system ulatwiajacy wchloniecie wiedzy duzo pomaga i niesamowicie motywuje. Bedac w grupie lub majac partnera do rozmowy zmuszona jestes bez wzgledu na nastroj i ochote odszukac potrzebnego slowa, ktorego potrzebujesz i w ten sposob sie uczysz...czasem towarzyszy temu wscieklosc, frustracja, ale cos zawsze zostaje w pamieci.
Sama nie wpadniesz nawet na to ile rzeczy moglabys sie nauczyc np na kursie jezykowym. Tam nauczyciel oprocz ksiazki przygotowuje mnostwo kopiii z cwiczeniami gramatycznymi badz ze zrozumienia w oparciu o przerabiany tekst i to sa zazwyczaj dobre materialy.
Dla porownania dodam, ze od wielu lat ucze sie drugiego jezyka - ale juz sama jako samouk i nie osiagnelam w tej dziedzinie nawet 1/2 tego co wchlonelam w szkole. Umiem juz troche ale nie czuje sie pewnie niestety , bo nie mam solidnych podstaw. Umiem to co se sama nauczylam, ale nie zawsze to wystarcza zebym sie swobodnie czula w tym jezyku.
Samodzielna nauka samouka jest na poczatku obiecujaca, ale szybko nuzy i czlowiek nie ma motywacjii/ bodzca do systematycznej pracy.

Powodzenia
>nie polece ci zadnej ksiazki ani zadnego programu, poniewaz jezyk
>jaki opanowalam dosc dobrze i naprawde szybko to efekt chodzenia do
>szkoly, nauka pod kontrola nauczyciela, studia.
No ok... szkoła tak, miałem niemiecki... ale od pierwszej klasy liceum, to nic nowego się tam nie nauczyłem (prócz może kilkudziesięciu nowych słówek), mimo tego, że mieliśmy po 5h w tygodniu.

to, komu jaki sposób nauki odpowiada jest już zależne od danej osoby. Też chodziłem na kurs językowy... przez pół roku, potem zrezygnowałem bo stwierdziłem, że w tym czasi (chyba 1,5h zajęć) jestem w stanie zdecydowanie więcej nauczyć się samemu, na własną rękę i własną metodą.

Na pewno, żeby ktoś wpoił ci podstawy, jest ci potrzebny jakiś nauczyciel. Kwestia rozmowy to tutaj muszę potwierdzić, bardzo fajna sprawa, ale najlepiej z kimś, kto polskiego nie rozumie ;)

>Samodzielna nauka samouka jest na poczatku obiecujaca, ale szybko nuzy
>i czlowiek nie ma motywacjii/ bodzca do systematycznej pracy.
bez motywacji na pewno, chyba że ktoś sobie cel postawi, który chce osiągnąć ;)
Dzięki za kilka rad mam nadzieje ,że będzie ich więcej ponieważ dalej nikt mi nie polecił kursu ale mi chodzi o CD niestety na kurs językowy tymczasowo nie mogę sobie pozwolić ale w przyszłości na razie chce sama. W niemczech byłam 3 lata stad moja motywacja do nauki w szkole miałam przez całe życie i niestety muszę przykro stwierdzić nie miałam motywacji. Ale coś tam zapamiętałam ze szkolnych lat... Ale nie tyle co będąc w DE. motywacje mam:) dlatego kursy dla samouków sa uważam przy chęci i motywacji fajnym rozwiązaniem na rynku tego tyle że chciałabym żeby ktoś podał mi konkretny z którego korzystał i czuł że się uczy:) a nie pieniążki wywalić tak na byle jaki kurs... czekam na wasze propozycje.
Pozdrawiam
zanetssy,

JAK CHCESZ JA CI MOGE POMOC - oczywiscie NIEODPLATNIE.
Po kolezensku.
Najlepiej poprzez pisanie e-maili.
Na pewno ci to jakos tez pomoze.
pozdr
ale plyt Cd niestety nie umiem polecic, bo nie korzystalam nigdy.
Ok dziękuje za odpowiedź i czekam na inne.
mamaptysia ok każda pomoc się przyda :) [email]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa