Studia w Koln

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc :)
Słyszalem opinie, ze jak studiowac w Niemczech, to najlepiej w Köln, bo to najwieksze miasto studenckie. Łatwiej o prace i rozrywki dla studentów, no i że zachodnia czesc Niemiec jest w lepszej sytuacji gospodarzej niz np Bawaria. Drugie miasto o jakie mi chodzi, to Monachium. Czy w Monachium byloby gorzej?
Pozdrawiam :) I prosze o odpowiedz :)
Czesc, tak sie sklada drogi kolego, ze Bawaria jest najszybciej rozwijajacym sie regionem w calych Niemczech. Jezeli idzie o same miastio Monachium, nazywane b. czesto przezsamych niemcow "nieoficjalną stolicą Niemiec" jest pierwszym niemieckim miastem o tak szybkim postepie gospodarczym i ekonomicznym. Nalezy tu dodac, ze jest to rowniez jedno z drozszych miejsc... niestety. Jednak jeyzeli uda Ci sie znalezc prace, bedziesz i dobrze wznagradzany, co za tym idzie, bedziesz w stanie polączyc przyslowiowy koniec z koncem. Osobiscie sama zamierzam *pragne ) tu studiowac. Najpierw czekają mnie jednak testy, ktorych ani ja ani zaden inny obcokrajowiec chcący studiowac w Niemczech, nie jestem w stanie ominąć.
Powodzenia! :)
czesc, nie wiem jakie testy masz na mysli? moze to zalezy od uczelni i kierunku, ale tam gdzie sie juz pytalam (uni essen) nie trzeba zdawac zadnych tesow a jedynie miec DSH. Zeby sie zapisac na studia nie trzeba miec nawet zdanego tego egzaminu , a byc w trakcie jego. We wtorek jade do düsseldorf , ale syszalam ze tam sa podobne zasady. Nawet dla obcokrajowcow jest bezplatny deutschkurs po zapisaniu sie na studia, co np w essen jest juz platne!
Hej.Ja również biorę pod uwagę studia w DE->Berlin lub Monachium;kierunek->psychologia,wiem,że ciężko się dostać,no ale zawsze trzeba mieć nadzieję:)Z egzaminów zdawałam ZOP-najtrudniejszy z możliwych,mam nadzieję,że go zdałam bo wyniki dostanę za tydzień..
pzdr
właśnie natknęłam sie na Twojego posta i dobrze sie składa bo wybierasz psychologię,co mi sie także marzy w Niemczech. Jak mozesz to napisz mi proszę jakie sa wymagania i na jakich uczelniach w Niemczech jest ten kierunek :)

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie