Viadrina.....

Temat przeniesiony do archwium.
Włśnie skończyłam II klase LO i .....juz sie martwie co bedzie za rok. Bardzo lubie niemiecki i chciałabym isc na germanistyke, ale nie wiem czy dam rade...? Czy ktoś mógłby mi napisac cos o Viadrinie ? Czy zdając mature na poz. podstawowym (jeszcze nie wiem, moze bede zadawac rozszerzony, boje sie czy dam rade) mam szansę się tam dostac ? Jakie są tam kierunki ? Czy są moze stosunki m.nar. ? Z góry dzięki za odp. !
czesc!
sprawa pierwsza:
http://www.euv-frankfurt-o.de/de/index.html
(oficjalna strona Viadriny)
Tam znajdziesz kierunki, jakie mozna studiowac na tym uniwersytecie i wszystkie inne niezbedne informacje, z ktorymi powinnas sie zeznajomic, jezeli chcesz tam studiowac.

sprawa druga...
jezyk niemiecki:
jezeli nie opsiadasz zadnego certyfikatu, to tak czy owak bedziesz musiala zdawac egzamin wrzesniowy sprawdzajacy Twoja znajomosc j. niemieckiego (DSH), a poniewaz jestes w drugiej klasie(tzn. do matury masz jeszcze troche czasu), radze Ci juz teraz wziac nogi za pas i podszkolic sie w tym jezyku, by moc go zdawac na maturze na poziomie rozszerzonym.

Oto moja rada i przy koazji dolaczone pozdrowienie!
dzięki bardzo za odpowiedz, jak na razie to dość przykładam sie do nauki zwiazanej z j.niemieckim, tylko problem w tym, że oprocz takich wyuczonych rzeczy to nie miałam okazji tak na prawde pogadac z kims na żywo, i nie wiem dlatego czy dałabym rade, byłam w kilku anglojęzycznych krajach to juz wiem na jakim poziomie jest moj ang i ciągle nadarzają mi sie okazje zeby wszedzie jechac....ale nie do Niemiec zeby wytestowac swoj niemiecki :(
nie wiecie moze czy ZD zwalnia z pisania DSH na viadrinie?
ZD to o wiele za mało, zwalnia dopiero ZOP

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe