szanse na dostanie sie na studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć. Właśnie zdałam maturę w Polsce. Znam język niemiecki jedynie na tyle, żeby się dogadać w błahych sprawach. Dostałam propozycję, aby wyjechać do Niemiec, tam zrobić kurs DSH a potem pójść na studia językowe [ angielski ] w Niemczech, a dokładniej w Hamburgu, tylko nie wiem, czy mam w ogóle szanse, żeby dostać się do takiej szkoły. Czy ktoś z Was orientuje się, jakie trzeba spełniać wymogi, aby dostać się na studia w Niemczech?
1)zdac DSH albo Test DaF
2)zlozyc podanie do 15 lipca
3)czekac na potwierdzenie przyjecia
Hejka;) chce studiować w niemczech na uniwerku w heidelbergu ale nie wiem co mam zrobić żeby się tam dostać!!! Trzeba mieć jakieś certyfikaty czy tylko mature zdana na poziomie rozszerzonym z niemca?? Jakie są tam warunki?? Ile wychodzi na miesiąc na utrzymanie?? I trzeba mieć jakieś specjalne kursy na dany kierunek(ja chce iść na informatyke)

Z GÓRY: Dzięki i pozdrowienia
Jak możesz to podaj swoje gg;-)
powiedzmy sobie szczerze, ale ktos kto stwierdza o sobie ze zna niemiecki na poziomie komunikatywnym i to tylko w blachych sprawach, nie ma moim zdaniem zadnych szans dostac sie w niemczech na studia! a jesli sie to jakims cudem zdarzy, to sie tam po prostu nie utrzyma!
od poczatku jest tyle materialu, ze nie bedzie czasu na nadrabianie "zaleglosci" z jezyka (lub raczej uczenia sie go), bo nikt nie bedzie ci dawal taryfy ulgowej i tyle!

poza tym jaki jest sens w studiowaniu jako polka angielskiego w niemczech??? bo ja tej logiki nie rozumiem.....
>poza tym jaki jest sens w studiowaniu jako polka angielskiego w
>niemczech??? bo ja tej logiki nie rozumiem.....

A ja to moge zrozumiec. W ten sposob zdobywasz dwa jezyki NIEMIECKI i ANGIELSKI. Niemiecki poprzez zycie codzienne, angielski poprzez studia. Dlaczego nie? To dobry pomysl.
>Hejka;) chce studiować w niemczech na uniwerku w heidelbergu ale nie wiem co mam >zrobić żeby się tam dostać!!!

No jak nie wiesz, to proponowalabym sie zapytac na uniwereku w Heidelbergu.
madea84, a kto powiedzial, ze ja od razu chce startowac na studia? po prostu zapytalam, przeciez wiadomo, ze bez certyfikatu sie nie dostane.. a jak zdam DSH, to cos tam juz bede chyba umiala, nie uwazasz? poza tym, mieszkam w Niemczech [fakt faktem od niedawna ] sila rzeczy sie ucze, bo nie mam innego wyjscia.. i mam nadzieje, ze zalapie sie w przyszlym roku.
logiki to brak w tym co napisales! dziewczyna napisala ze ma zamiar zrobic DSH, a jesli jestes na tyle zorientowany jest to jeden z wymogow by ubiegac sie o miejsce na niemieckiej uczelni. Po zdaniu tego egzaminu ma szanse dostac sie na studia bo to jeden z najtrudniejszych egzaminow ze znajomosci jezyka. A potem wszystko juz zalezy od uczelni i wymogow jakie stawia przyszlym studentom. A tak na marginesie myslisz ze wszyscy obcokrajowcy ktorzy studiuja w Niemczech znaja perfekt niemiecki, to sie bardzo mylisz! a poza tym nie jest tak strasznie jak piszesz, i to stwierdza wielu moich znajomych i Ci moge powiedziec ze moja przyjaciolka robiaca "tylko" Ausbildung ma gorzej i trudniej sie utrzymac niz inna studiujac TEN SAM kierunek!
byla to odpowiedz do "medea84" , gdybys poczula sie urazona to przepraszam ze wzielam Cie przez przypadek za chlopaka! ;)
hej, mam pytanie: Czy po ukonczeniu NKJO w Polsce i trzymaniu dyplomu ale bez licencjata mam szanse studiowac na LMU w Monachium jezyk niemiecki jako obcy jako studia uzupelniajace dwuletnie. Jakie dokumenty sa wamagane

Kinga
Szczerze mowiac tez mysle o studiach na LMU, ale powiem Ci to tak, jesli chodzi o potwierdzenie znajomosci jezyka niemieckiego to musisz miec certyfikat od ZOP w gore lub daaf :).
Czy nawet, ze studiowalam niemiecki musze miec certyfikat potwiertdzajacy znajomosc jezyka.
Wydaje mi sie, ze tak :(, ale postaram sie jeszcze dowiedziec i upewnic czy moze jednak to nie wystarczy.
Bylabym bardzo wdzieczna
Mam jeszcze jeden problem. Tutaj na LMU w Monachium jest Niemiecki jako obcy, ale studia te nie sa podzielone. Ja mam skonczone kollegium 3 lata z dyplomem ale bez licencjata, czy mialabym szanse dostania sie tutaj na 4 rok. Ta informacja jest dla mnie bardzo wazna, moe ktos mi odpowie.

Z gory dzieki

Kinga
ja bym Ci radzila wyslac wszytskie papiery na uczelnie (mailem)z zapytaniem czy zalicza Ci to co juz do tej pory skonczylas. Wtedy bedziesz wiedziala na czym stoisz , a na tego typu pytania trudno odpowiedziec bo kazdy przyadek jest inny i kazdy uni ma inne kryteria. pozdr
dzieki za odpowiedz. Napewno tak zrobie. Pozdrawiam
i co? dowiedzilas sie czegos?? masz szanse, zeby zrobic uzupelniajace w niemczech?
Temat przeniesiony do archwium.