Przedmioty na maturze a kierunek studiów

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć Wam! Proszę o pomoc, bo nie umiem znaleźć informacji na temat jakie przedmioty trzeba zdać na maturze (w Polsce), aby później zostać przyjętym na odpowiednie studia w Niemczech. Chciałbym studiować ekonomię i nie wiem jakie przedmioty mam wybrać na maturze i czy mają one być na podstawowym czy rozszerzonym poziomie, a czy oceny ze świadectwa szkolnego z trzeciej klasy też są potrzebne i jeszcze jedno czy na ekonomii obowiązuje jakieś ograniczenie miejsc dla obcokrajowców? Za pomoc z góry dziękuje!
Co do przedmiotów na maturze, to mogę Ci powiedzieć, jak to było, jak się pytałem u źródła, co prawda na uniwersytecie technicznym. Na pytanie: "czy na maturze muszę zdawać określone przemioty", otrzymałem oczy pełne zdziwienia i odpowiedź, że liczy się ogólny wynik matury (z powodu zdziwienia nie chciałem już zadawać pytania, jak będzie polska matura przeliczana;p). Więc, jeżeli nie zostałem wprowadzony w błąd, to wynikałoby, że obojętnie z czego można maturę zdawać (tutaj niech mnie lepiej ktoś poprawi, jeżeli bzdury gadam;p) Że i tak będę zdawał matmę i fizę, więc jestem w komfortowej dla siebie sytuacji... A najlepiej skontaktować się z daną uczelnią i zasięgnąć informacji z pierwszej ręki;) Co się tyczy ocen ze świadectwa, to nie mam pojęcia, choć nie zdziwiłby mnie fakt, gdyby były brane. Jeśli chodzi o miejsca dla obcokrajowców, to mieszkańcy Unii Europejskiej są traktowani na równi z Niemcami - póla miejsc dla obcokrajowców jest dla osób spoza Unii.

pozdrawiam
Maciek
*pula ... matko i ja w tym roku maturę z polskiego zdaję...;p
Dzięki za informacje. I powodzenia na maturze!