germanistyka

Temat przeniesiony do archwium.
obecnie zaczynam naukę w liceum (profil bio-chem-fiz) czy po takim profilu mam szanse (możliwość) dostać się na germanistykę ??
No to widzę, że nie jestem sam :P Z tym profilem to trafiłaś zupełnie jak ja, tylko, że ja w tym roku zdaję maturę i mam nadzieję, że dam radę :) (jestem na bio-chemie)Jeśli zdasz dobrze rozsz niem to czemu nie, tylko będzie Ci o wiele trudniej niż np komuś kto jest na językowym albo humanistycznym, no i nauka bioli, chemii i fizyki rozsz niestety Cię nie ominie! Skąd ja to znam?
Tak naprawdę,to na jakim profilu jesteś nie ma znaczenia przy samej rekrutacji na studia. Ważne jest to,jak zdasz maturę z języka niemieckiego na poziomie rozszerzonym. Tak naprawdę to się jedynie liczy. Ja od października zaczynam studiować germanistykę. Jestem bardzo szczęśliwa!
Yup, zgadza się, jestem po profilu informatycznym. Obecnie na germanistyce[; Trzeba się tylko dużo uczyć ;)
witam :)) wybieram sie na germanistyke (w tym roku zdaje mature) i chcialam uzyskac pare informacji na temat przyjęć na studia. Najbardziej interesuje mnie, czy język polski na germanistyke musi być zdany rozszerzony, czy podstawowy? Bo wiem, że na filologii germańskiej musi być rozszerzony. A jak jest na germanistyce?
Filologia germańska i germanistyka to jest ten sam kierunek. "Filologia germańska" to nazwa bardziej oficjalna, natomiast nazwę "germanistyka" używa się potocznie. Wymagania na filologię germańską/germanistykę wyglądają różnie w zależności od uczelni, więc szukaj informacji na stronach szkół wyższych, którymi się interesujesz. Nie trzeba mieć rozszerzonego języka polskiego, ale lepiej mieć, bo wtedy masz większe szanse, że się dostaniesz. Jeśli wybierasz się do szkół, które są w rankingach na pierwszych miejscach, to bez rozszerzonego polskiego nie ma mowy o dostaniu się. Na koniec dodam, rzecz oczywista, że raczej trzeba mieć na maturze (oprócz pisemnego) ustny niemiecki rozszerzony, żeby startować na germanistykę.
czy to prawda, że na germanistykę trzeba zdawać historię? słyszałam to od kilku osób...
Nie... z tego co wiem, historia nie jest przedmiotem wymaganym,by ubiegać się na germanistykę...Od października zaczynam studoiwać germanistykę i nie spotkałam się z tym,by jakaś uczelnia wymagała historii
Jednak osobiście proponuję wejśc na strony różnych uczelni i samemu się upewnić...:)
Ja także nie słyszałem o historii, że trzeba... prawdopodobnie za ten przedmiot masz dodatkowe punkty (np. tak jest na UŁ, ale tylko z historii rozszerzonej). Proponuję to samo - jw.
Hej :) Ja w tym roku od października zaczynam nauczanie j. niemieckiego na UW. Faktem jest, że składałam papiery wyłącznie na UW i UMK - i nigdzie nie była wymagana historia ( na szczęście, chociaż jestem po profilu humanistyczno-dziennikarskim :) ). W Warszawie brali mi pod uwagę tylko pisemny rozszerzony niemiecki, a w Toruniu też polski rozzszerzony pisemny, więc ten polski to niekoniecznie na każdą uczelnię wymagany. Ustny niemiecki zdawałam rozszerzony, w sumie to tylko dla siebie, bo tego też mi nigdzie nie liczyli :)
Powodzenia;)
Moze mi ktos powiedziec jak dobrze trzeba zdac te maturke, zeby sie dostac na germanistyke? heh glupie pytanie w sumie, ale moze przedstawie swoja sytuacje. 2 lata temu zdalem ZD, od tamtego czasu z niemieckim wiekszego kontaktu nie mialem. Mature pisalem z angola. Teraz mysle nad drugim kierunkiem, ale to tak za 2 lata pewnie, nie spieszy sie. No i chcialbym zrobic w tym czasie ZMP a to chyba do zdania matury dosyc dobrze (i dostania sie na germanistyke, chocby zaoczna) wystarcza prawda?
ja zdawalem maturke w tym roku>> mialem 100% z niemca ustnego, 84% z niemca pisemnego i 70% z polaka pisemnego( wszystkie na rozszerzonym poziomie) i dostalem sie na germanistyke na UAM... byłem 74 na liście ( przyjęli 150 osób, starało się 300), wg ich przeliczników miałem 145.70 pkt a przyjeli od 133,60 ( najlepszy miał 170,4 - nie wiem na ile) i po odwolaniach prog przyjęć był napewno jeszcze nizszy...mogą Cie troche przerazic te moje wyniki( bo wydaje mi sie ze dobrze zdalem), ale mysle ze tez z duzo nizszymi mozna sie dostac.....nie jest tak zle, rok temu mnie straszyli ze trzeba miec ponad 90% z wszystkiego, a tu zdziwienie:D....................P.s. ogółem to i tak nie bede studiowac germanistyki, bo wybrałem inną filologie - lingwistykę stosowaną...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka