czy mam szanse dostac sie na germana?

Temat przeniesiony do archwium.
Hey wam mam pytanie chec zdawac polski na poziomie podstawoym , niemiecki pisemny rozszerzony a ustny podstawowy czy jesli to wszystko zdalabym, dosyc dobrze w grnicach 80-90 %to czy mam szanse dostac sie gdzies na germanistyke??
cześć! Jeśli osiągniesz wynik w granicach 89-90%,to oczywiście masz szansę dostania się na germanistykę,lecz raczej konieczne jest,by egzamin ustny raczej zdawać na poziomie rozszerzonym. Niektóre uczelnie wymagają również rozszerzonego polskiego,a wtedy i ten przedmiot trzeba na tym poziomie zdawać.Jednak wszystko zależy od tego o jakiej uczelni myślisz. Każda ma własne wymagania.
Moja odpowiedź: gdzieś to się byś na pewno dostała, jeśli chodzi o szkoły publiczne, czyli państwowe (np. AŚ, AJD, UZ, UWM, UR,...). Ale jeśli zależy ci na lepszych uczelniach, to musiałabyś zdać dodatkowo ustny niemiecki rozszerzony, a najlepiej razem z polskim rozszerzonym (np. UJ, UAM, UMCS, UWr, UG, UŁ,...). Oczywiście mówię o studiach dziennych. Wszystko zleży też od konkurencji.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie