Germanistyka - AP, UMCS, UWr

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem w 2 klasie liceum, ale o studiach myślę bardzo poważnie. Mam jeszcze rok do matury, ale już teraz staram się zdobywać wiedzę o uczelniach, na których mogłabym studiować moją wymarzoną germanistykę. Zastanawiam się nad AP, UMCS-em i UWr. Mam wobec tego pytania do wszystkich, którzy mają w tej kwestii coś do powiedzenia ;)
1. Którą z tych uczelni najbardziej byście polecali? Jaki jest na nich poziom nauczania, jacy są wykładowcy, itp. itd?
2. Ze względów finansowych raczej mam zamiar studiować zaocznie, ale mimo wszystko chciałabym się dowiedzieć, jakie mniej więcej są progi punktowe na te uczelnie, jak dobrze mniej więcej musiałabym zdać maturę, aby dostać się na dzienne, bo na zaoczne jest chyba dużo łatwiej się dostać?
3. Czy zdając maturę na poziomie podstawowym (mam chyba taki zamiar, bo byłabym jedyną osobą w szkole zdającą język niemiecki na rozszerzeniu - a to jeszcze bardziej by mnie zestresowało, mimo że z niemieckiego mam bardzo dobre oceny; jednakże boję się zdawać rozszerzenie) mogłabym dostać się na którąś z tych uczelni? Na stronie UWr i UMCS-u pisze, że można zdawać poziom rozszerzony lub podstawowy, ale nie wiem, czy z podstawą dostałabym się na te zaoczne.

Poza tym interesuje mnie dosłownie wszystko o germanistyce w ogóle i o tych uczelniach. Pozdrawiam ;)
Jeśli chodzi o zaoczne to jest im wszystko jedno co zdajesz możesz nawet angielski a niemieckiego wcale. Ale powiem Ci że skoro zdajesz tylko na podstawowym poziomie to nie masz co sie wybierac na germanistyke bo sobie nie poradzisz, zajecia sa prowadzone po niemicku juz od pierwszych cwiczen i wykladów i Ty takze musisz mowic tylko po niemiecku a poziom podstawowy to nic w porównaniu do poziomu na germanistyce wiec lepiej sie poducz albo zdecyduj sie na cos innego. Poza tym jesli juz chcesz isc to ze swoja znajomoscia jezyka idz do wrocławia bo to jest chłam a nie studia a szczególnie juz na zaocznych studiach nie nauczysz sie nic nowego suche studia...Wybór należy dociebie
Wiem doskonale, że zajęcia prowadzone są po niemiecku ;) Nie napisałam, że mam za mało wiedzy na poziom rozszerzony - po prostu nie chcę zdawać go jako jedyna osoba w szkole. Wiem, że poziom na germanistyce jest wysoki, ale mam jeszcze troszkę czasu, aby porządnie się poduczyć. O wrocławskiej germanistyce słyszałam, że jest najlepsza w Polsce, więc chyba jednak nauczyłabym się czegoś...

Pozdrawiam.
widać ze jestes zle poinformowana
z tego co mi wiadomo wrocław nie jest nawet w piewszej trójce :P a z tego co czytałąm to najlepzy jest UAM w Poznaniu.

« 

Pomoc językowa

»

Brak wkładu własnego