Jestem w 2 klasie liceum, ale o studiach myślę bardzo poważnie. Mam jeszcze rok do matury, ale już teraz staram się zdobywać wiedzę o uczelniach, na których mogłabym studiować moją wymarzoną germanistykę. Zastanawiam się nad AP, UMCS-em i UWr. Mam wobec tego pytania do wszystkich, którzy mają w tej kwestii coś do powiedzenia ;)
1. Którą z tych uczelni najbardziej byście polecali? Jaki jest na nich poziom nauczania, jacy są wykładowcy, itp. itd?
2. Ze względów finansowych raczej mam zamiar studiować zaocznie, ale mimo wszystko chciałabym się dowiedzieć, jakie mniej więcej są progi punktowe na te uczelnie, jak dobrze mniej więcej musiałabym zdać maturę, aby dostać się na dzienne, bo na zaoczne jest chyba dużo łatwiej się dostać?
3. Czy zdając maturę na poziomie podstawowym (mam chyba taki zamiar, bo byłabym jedyną osobą w szkole zdającą język niemiecki na rozszerzeniu - a to jeszcze bardziej by mnie zestresowało, mimo że z niemieckiego mam bardzo dobre oceny; jednakże boję się zdawać rozszerzenie) mogłabym dostać się na którąś z tych uczelni? Na stronie UWr i UMCS-u pisze, że można zdawać poziom rozszerzony lub podstawowy, ale nie wiem, czy z podstawą dostałabym się na te zaoczne.
Poza tym interesuje mnie dosłownie wszystko o germanistyce w ogóle i o tych uczelniach. Pozdrawiam ;)