NKJO Radom - język niemiecki

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! :) Chciałabym studiować na NKJO na Starym mieście germanistykę dlatego jeśli ktoś się orientuje ile procent z matury wystarczy aby zostać przyjętym to proszę o informację. Może ktoś wie od ilu procent przyjmowano w tamtym roku i czy ogólnie poziom nauczania jest wysoki? Jeśli ktoś planuje w tym roku uczyć się w kolegium to też proszę o wpis:)
ja raczej jestem na nie na studiowanie w NKJO ponieważ język niemiecki jest wypierany przez angielski, poza tym słyszałam, że mają wycofać j.niem i ma być tylko ang, dopiero w liceum mogą być 2 języki lub w gim w klasach językowych, następny argument to,że nadciąga niż demograficzny i jest mało dzieci, osobiście też wybieram się na germanistykę lecz chciałabym zostać tłumaczem a nie nauczycielem
Z tego co wiem to nic nie stoi na przeszkodzie żeby po NKJO zostać tłumaczem jeśli zrobi się magistra o takiej specjalizacji na UW. Ja jednak na początek poważniej myślę o pracy jako nauczycielka, właściwie zawsze myślałam, że to właśnie chcę robić... Może i masz dużo racji w tym co napisałaś, ale zaryzykuję i spróbuję robić to co myślę że będzie dawało mi satysfakcję...
W końcu będziemy mieli nauczyciela z powołania i wyboru, a nie jak większość - z przypadku! :) Powodzenia!
Witaj:)
Ja też wybieram się na ten kierunek, choc wciąż ,mam wątpliwości.Myślę, że to dobry kierunek studiów, takie jest moje zdanie.Wspomnę tylko, że w krajach unijnych obowiązkowe są 2 języki obce, więc nie sądze, aby w szkołach pozostał tylko angielski.
A jednak znalazł się ktoś kto też myśli o nauce w kolegium, cieszę się, że napisałaś:)
Dlaczego masz wątpliwości? Myślisz jeszcze o jakiejś innej szkole?
Mój nr Gadu-Gadu 13418667.Zapraszam:)
I nie ma więcej chętnych do nauki w kolegium? :)
Byłam kiedyś zainteresowana NKJO R-miu ale zrezygnowałam po tym czego się dowiedziałam.Znam dwie osoby które tam były ,jedna zrezygnowała po 3 miesiącach i zmieniła kierunek druga wyjechała po 6 mies do Niemiec podszlifować język żeby zdać maturę drugi raz i dostać się na inną uczelnię .Nie polecam ,szczerze.
Wiesz czytałam twój wpis na forum z 26 sierpnia 2006 i tam ktoś uczący się w kolegium miał przesłać ci jakieś materiały z niemieckiego, masz je jeszcze może i mogłabyś mi udostępnić? bo chętnie bym to przejrzała...
Wycofałam swoje dokumenty z NKJO R-M bo dostałam sie na germanistykę na inną uczenię i materiały te nie były mi potrzebne .Ale zastanów się dobrze nad swiom wyborem bo ja nie spotkałam nikogo kto byłby zadowolony z tej "uczelni"
Ja słyszałam same dobre opinie na temat tego kolegium, tyle tylko że jest tam ciężko i trzeba się porządnie przyłożyć do nauki. A na jaka uczelnię się dostałaś?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Inne