różnica między germanistyką a filologią niemiecką

Temat przeniesiony do archwium.
Hi!
Przeglądałam ostatnio parę stron w internecie i jedna rzecz mnie zastanawia....
Wszędzie jest napisane o germanistyce albo o filologii niemieckiej.
Jaka jest różnica między tymi dwoma kieunkami studiów,wie ktoś?
Mam jeszcze jedno pytanie...Czy gdybym zdecydowała się pójść na germanistykę bądź na filologię niemmiecką, czy tam będzie również wykładany język angielski?
Bardzo mnie to ciekawi... :)

Proszę o odpowiedź i pięknie dziękuję :*
filologia niemiecka i germanistyka to jest to samo. A z tym angielskim to zależy na jakiej uczelni. Na jednych masz tylko lektorat z języka angielskiego (bądź innego), na innych jest to druga specjalizacja.
Moja Droga,
Filologia niemiecka skupia się na badaniu języka niemieckiego, cywilizacji, kultury i literatury Niemiec. Filologia germańska dotyczy krajów niemieckojęzycznych.
Jeśli chodzi o miejsce angielskiego w jednej lub drugiej, to go po prostu nie ma. Na studiach filologicznych "z urzędu", czyli zgodnie ze standardami kształcenia dla kierunku studiów, przysługuje co najmniej 120 godzin drugiego języka obcego. Jego wybór zależy od oferty uczelni i zainteresowań studenta. Może to być również angielski. Od jakiegoś czasu uczelnie proponują łączenie np. filologii germańskiej z językiem angielskim, który nauczany jest w większym niż ten wymagany przez MNiSW wymiarze.
Pzdr.

« 

Życie, praca, nauka

»

Kultura i obyczaje