Studia w Niemczech - Lmu albo mainz

Temat przeniesiony do archwium.
Ostatnio w mojej głowie urodził się pomysł wyjazdu na studia do Niemiec. Chcę studiować medycynę. Przejrzałam strony uniwersytetów i najbardziej podoba mi się ten w Monachium i Mainz. Czy ktoś tam studiuje? Chciałabym się czegoś dowiedzieć o tych miejscach od ludzi, którzy je znają :) Jak wyglądają ceny, zajęcia, czy jest dużo Polaków? Interesuje mnie właściwie wszystko.
Pozdrawiam :)
też chciałem do Monachium, ale zrezygnowałem z powodu... kosztów ;)
A jak duże są opłaty, bo między innymi w tym temacie chciałam się nieco zorientować? ;)
Niestety, Monachium jest jednym z najdrozszych-jesli nie najdrozszym miastem do studiowania. Nie tylko dla obcokrajowcow, ale dla samych Niemcow tez. Nie chodzi o same studia, ale przede wszystkim o koszty utrzymania, wynajem mieszkania albo pokoju w WG,itp,itd.
Hej,
jesli chodzi o koszty(Mon.) to akademik cos 250-300, pokoj w WG od 300(trudno znalezc), cos na poziomie c.>400, www.studenten-wg.de, wg gesucht itd poszukaj sobie dokladnych cen. Oplaty za studia wyjdzie jakies 600 za semestr, bilet na komunikacje chyba 60E moze troche mniej, wyzywienie itd zalezy od ciebie, w mensie zjesz np za 4E, ogolnie troche drozej niz w polsce, ksiazki sa dosc drogie w de mozesz sprawdzic ceny na amazonie, teoretyczie mozesz tylko wypozyczac niektorzy tak robia, ubezpieczenie masz z pl normalnie. mainz to calkiem inne miasto niz Monachium, male studenckie, na lmu znajdziesz bardzo przepelniony uni pod tym wzgledem warunki sa gorsze niz w pl, musisz tam sie sama odnalezc ale otrzymujesz za to studia na znanym uniwersytecie, teoretycznie znanych prof, duzo partnerow za granica. Mainz ma pewnie duzo lepsza opieke studentow lepsze warunki ale nie oferuje takich mozliwosci najlepszym jak lmu(np wymiana z Harvardem) tak wogole to lmu wprowadzilo nowy model studiow mecum wpisz w google:) niektorym sie to podoba innym nie jak chcesz opinii studentow itd to das ranking zeita jest nawet dobry, nie wiem skad pochodzisz itd czy nie przeszkadzaloby ci mieszkanie w takim malym miescie jak mainz innych ludzi tu tez spotkasz co komu odpowiada, jakby cos to pytaj
mfg
Studiujesz w Niemczech? Chciałabym jeszcze wiedzieć czy trzeba zdawać na certyfikat z języka, czy wystarczy rozszerzona matura i zdanie egzaminu na uczelni? Na jakim poziomie jest dsh?
Możesz zdać rozszerzoną maturę + egzamin DSH na uczelni, ale nie każda uczelnia organizuje DSH. W zależności na ile procent napiszesz, dostajesz DSH I (B2), DSH II (C1) albo DSH III (C2). Żeby zostać bezwarunkowo przyjętym musisz zdać na DSH II. W takim wypadku żadnego innego certyfikatu zdawać nie musisz. Ale... z reguły jest to tak, że DSH jest organizowany w takim terminie, że jak podwinie Ci się noga, to będziesz miała problem jeszcze w tym samym semestrze dostać się na studia, bo nie zdążysz załatwić sobie papierka o znajomości języka (tutaj niech ktoś mnie poprawi jak bredzę, bo sytuacji w całych Niemczech nie znam ;) ).
z reguly "wszyscy" zdaja cos z testdaf, zop, kds (od najlatwiejszego) bo mozesz poprawiac itd, jak niezdasz dsh to masz problem:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie