lingwistyka na UMCS - niem+ang

Temat przeniesiony do archwium.
Konkretnie proszę - argumenty za albo przeciw.
Studiuję właśnie na tym kierunku:) osobiście polecam! Za nic nie zmieniłabym tych studiów!!! Kadra - bez zarzutu, wykładowcy mają bardzo osobiste podejście do studentów. Studiuje się w 15 osobowych grupach - szybko można się zgrać i zżyć. Plan studiów jest świetny! Uczymy się praktycznych rzeczy, tego, co potrzebne i przydatne - moja współlokatorka studiuję filologię i ma dużo przedmiotów, które u nas są realizowane w zupełnie inny sposób. Moim zdaniem dużo lepszy!
Czy jest dużo pracy? bywa, że ma się po dwa, trzy kolokwia jednego dnia, bywa, że w tygodniu nie ma wogóle kolosów. Ale trzeba uczyć się na bieżąco. Mi ilość materiału odpowiada:) Nadążam:)
Myślę teraz na minusami... Dla mnie największym minusem był brak gramatyki angielskiej w drugim semestrze - ale z tego, co wiem od następnego roku angielski będzie zrównany z niemcem pod tym kątem.
Ogólnie - lingwistyka NA to dobry wybór:):):)
Oo, słyszę już nie pierwszy raz o tych zmianach, więc zapowiada się ciekawie :) Swoją drogą, wybieram się po maturach na UMCS, żeby więcej popytać, ale nie mogłam się powstrzymać przed założeniem n-tego wątku o lingwistyce, bo ta kwestia okupuje moją głowę i zostawia niewiele miejsca na co innego :-P

Zatem czekam na kolejne wpisy i dziękuję za ten, Fräulein Niecodzienna ;D
aaaaa zapomniałabym - faktycznie jest jeden minus (jak dla mnie rzynajmnie) - łacina!!!:P to tylko semestr, ale nawał materiału i tempo nauki spędza sen z powiek:P
jak masz jeszcze jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem;)
i oczywiście powodzenia życzę na maturce;)
również jestem zainteresowana tym kierunkiem :) czy ktoś wie jakie (mniej więcej) progi punktowe/procentowe był w tamtym roku?
Nooo w pierwszej rekrutacji takie minimum to było: 80 angielski, 90 niemiecki. Ale z drugiej listy dostawały się z osoby z niższymi wynikami:)
Dziękuję, ale kluczową część matury, czyli dwa języki, już 'zdałam' - finały OJN i OJA ;) Bardzo długo byłam pewna, że wybiorę UW. Zarejestrowałam się w IRK zarówno na UW, jak i na UMCS. Tylko ja bardzo nie chcę żyć w Warszawie. Mogłabym tu przeprowadzić długą argumentację, żeby nie zabrzmieć jak osoba, która przestraszyła się stereotypów... ale wątek nie o tym, więc może w tym miejscu skończę.
oczywiście dwa języki rozszerzone, tak?;>
tak, rozszerzone.
czy jest mozliwe dostać sie na lingwistyke ze zdawanym tylko jezykiem niemieckim na maturze? rozszerzonym oczywiscie lecz bez angielskiego:/
No niestety miałabyś nieduże szanse. Spróbuj napisać angielski jako przedmiot dodatkowy! Nic nie tracisz;)
(Jak usunąć tu posta?... yyy... you will hate me for choosing Warsaw :-P)
So you DID choose Warsaw :-) Good for you!

>(Jak usunąć tu posta?
Um das zu tun, musst du den Administrator darüber informieren. Klick das Mülleimericon neben "odpowiedz".
In der Tat, ich habe Warschau gewählt.

Aber... ich werde diesen Eintrag nicht löschen. Das ist... eine Spur der Vergangenheit ;D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie