Prośba o pomoc-studia za granicą

Temat przeniesiony do archwium.
Moi drodzy chciałabym zapytać,czy wiadomo Wam coś na temat podjęcia studiów magisterskich ( tzn.ukończyłam germanistykę,i chcę podjąć studia magisterskie za granicą) w Niemczech np.z dziedziny literatura niemiecka,kulturoznawstwo ,czy Deutsch als Fremdsprache? Jeśli tak,to czy studenci z zagranicy studiują na innych warunkach niż rodowici Niemcy? ( bo szczerze mówiąć nie wyobrażam sobie,żeby w jednej grupie była osobo niemieckiego pochodzenia i student z Polski studiujących ten am kierunek).Jeśli ktos ma jakieś informacje,to proszę o pomoc.
to się uśmiałem :-) jasne, że nie ma jakiś grup specjalnie dla obcokrajowców! obcokrajowcy mieliby się mniej uczyć, wolniej, czy jak wg Ciebie? studia to studia, lądujesz na głębokiej wodzie i albo wypłyniesz, albo się utopisz ;-)

a do rzeczy: z reguły wykładowcy są cierpliwi jeśli chodzi o obcokrajowców i są w stanie zrozumieć, że mówisz z błędami, wolniej, czy niewyraźniej, ale program masz ten sam i to samo do nauczenia się. Zresztą... ja bym nie chciał być traktowany na zasadzie ulgowej z powodu pochodzenia...
Hmm...

z tego co się orientuję,można iść na studia mgr-skie mająć licencjat z innego kierunku.Np moja siostra ma licencjata z angielskiego a teraz robi mgr z zarządzani.I oni mają taką grupę,która tak jak ona ,nigdy nie miała z zarządzaniem nic współnego tzn.zaczynaja od zera.Nie wiem dokładnie jak jest w Niemczech; czy też jest możliwe cos takiego? Bo osoba powiedzmy z PL po licencjacie z nemieckiego,nawet z jednej z najlepszych uczelni jest skazana na porażkę będą w grupie przyszłych ( rodowitych) germanistów.

Wiecie może gdzie można podjąć studia mgr z literatury niemckiej?(będąc po germanistyce,nie mając licencjata z literatury)?
hm vlt england, schweiz:p

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie