Magisterka w Krakowie - UJ czy UP?

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawia mnie gdzie sie latwiej dostac? I gdzie jest ciekawiej na magisterce z niemieckiego, bo ze prestiz wiekszy na UJ to wiadomo, a jak jest z UP? Czy ktos tam sie wybiera za rok?
łatwiej na pewno na UP, chociaż mogę się mylić;>
na uj duuuzo osob rezygnuje juz na poczatku...w tym roku mialo nas byc 63, teraz jest oficjalnie 49, a sporo osob i tak juz nie widzielismy jakis czas...moja grupa teoretycznie liczy 15 osob, ale jest nas w porywach 12, wiec kolejne kilka osob mozna odjac...
a to dopiero 2 miesiace...
Weroniczka, powiedz nam coś więcej o germanistyce na uj ;)

jak Ci się podoba? z czego jesteś zadowolona, a z czego nie? jaki jest stosunek praktycznej nauki do całej reszty: literatury, historii? jaki poziom prowadzonych zajęć? jaki poziom Twojej grupy? czujesz, że się rozwijasz?

;*
jeśli możesz to pytania skieruj do mnie prywatnie w jakikolwiek sposób, bo jestem chyba jedyną Weroniką na roku, a jakby tu ktoś wparował...:P
ale oczywiście jest cudownie:P
może gg? ;> tak byłoby najwygodniej;*
dobrze poszukasz to znajdziesz i tutaj;) ew. na maila napisz to tam Ci wysle.

poki co wybieram sie na filozofie;)
Germanistyka na UJ ma jakoś tak dziwnie nie najlepszą opinię. Ale renoma UJ robi swoje i chętnych jest wiele. Myślę, że na UP idą ci, co chyba nie dostali się na UJ, albo później się przenoszą.

Czy magisterka na UP jest łatwiejsza, to chyba czas pokaże. Choć tak nie powinno być, bo dyplom to dyplom, a magister to magister.
a nie zastanawiło Cię, dlaczego opinia nie najlepsza?
właśnie wysłałem maila do Ciebie, Weroniko ;)
A mi osobiście widzi się to tak w sumie, że jeśli ktoś chce napisać dobrą pracę germanistyczną to powinien iść do Poznania albo Wrocławia. Tam filologia germańska jest z prawdziwego zdarzenia. Reszta to kursy językowe.
Ja jestem na UP,w tym roku koncze licencjat. Jesli ktos z Was mysli,ze u nas jest łatwiej to musze go zmartwić..Jest cięzko,dużo osób odpada,ale w większości na własne życzenie.
Znam kilka osob z magisterki i sa bardzo zadowolone. Nie chodzi mi tu o stawanie w obronie UP,ale mysle,ze myslenie stereotypowe w tym przypadku sie nie sprawdza. ;]
No wlasnie! Stereotypowo nie powinno sie myslec. Germanistyka na UP staje sie coraz lepsza. Chyba wyprzedzi te na UJ. Wiec moze warto rozwazyc UP jako alternatywe?
Do moniaaaa:

Czy mogłabym cię prosić o parę słów opinii na temat dziennej germanistyki na UP? Czy są to studia na które warto pójść? Chodzi mi przede wszystkim o poziom trudności i możliwość jakiś wyjazdów/wymian.
a kto mi powie jakie są wymogi żeby się dostać na magisterkę na Uniwersytet Wrocławski? czy zdaje się jakiś egzamin wstępny, czy jest brane pod uwagę to świadectwo z uczelni tylko? bo w tym roku kończę licencjata, jestem w trakcie pisania pracy dyplomowej i tak się zastanawiam gdzie by się tu dalej wybrać...
Anczi,

ja generalnie jestem zadowolona. Na pewno nie są to studia łatwe,przede wszystkim na pierwszym roku(trochę osób odpadło),ale da się przez to przejść.Trzeba się dużo uczyć,fakt,ale taki urok studiów.
Poza kilkoma wyjątkami wykładowcy są naprawdę ok.
Jeśli chodzi o wyjazdy to co rok ludzie wyjezdzaja na erasmusa,są wymiany,mamy zaprzyjaznione uczelnie w Niemczech.

Jest też druga specjalizacja (języki do wyboru).

Ja nie żaluje ;]
Ostatnio słychać opinie, że UP się psuje, a mnie wydawało się, że to dobra alternatywa dla UJ :-( Trudno...
Temat przeniesiony do archwium.