Lingwistyka, germanistyka itp

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Zwracam się do Was z pewnym problemem. Otóż jestem w kl. II liceum i w szkole nie bardzo mi idzie. Jedynie polski, niemiecki... i wf hehe:) Lubię się uczyć niemieckiego, poszedłem na bio-chem a teraz to jest moja udręka, bo uczę się czegoś czego nie lubię.. :/ Wiem, że po liceum niemiecki będzie tym w czym będę chciał się odnaleźć. Powiem tyle. Jestem z Dolnego Śląska i poszukuję uczelni na której będę się uczyć rzeczywiście języka (mniej literatury, czy historii) i potem mógł np. kontynuować naukę pod kątem bycia tłumaczem czy coś w ten deseń. Piszę o tej literaturze itp, bo spotkałem się z opiniami, że np. na germanistyce to jadą bardziej z literaturą, historią etc.. Hmm.. Nie wiem w ogóle czy to czego szukam to germanistyka czy lingwistyka czy filologia czy jakieś licencjaty, czy Bóg wie co jeszcze. Proszę o pomoc i zrozumienie, bo chciałbym zacząć już powoli zacząć organizować sobie przyszłą szkołę. Pozdrawiam
ma ktoś jakieś doświadczenia?? może ktoś coś napisać??

nawet jeśli nikt tu nic nie napisze przez miesiąc, napisz, dla mnie wątek cały czas będzie aktywny - kiedyś odczytam i być może mi się przyda.

jeszcze raz pozdrawiam
Hm, ja w tym roku być może zacznę germanistykę. Myślę, że warto studiować filologię, jeśli chcesz być tłumaczem - mimo wszystko wałkowanie literatury niemieckiej przyda ci się później w tej pracy.

Jeżeli nie chcesz uczyć się o literaturze - próbuj zdawać na lingwistykę, ale progi punktowe odstraszają. A myślałeś o np. niemcoznawstwie? Jest to zwykle kierunek w ramach stosunków międzynarodowych, przedmioty też są po niemiecku.

Niestety nie znam się na śląskich uczelniach.
nie wyobrażam sobie tłumacza który nie jest zaznajomiony z literaturą niemiecką.Żeby poprawnie pisać i formułować zdania trzeba naprawdę dużo a dużo czytać. Bo jeśli przyjdzie ci przetłumaczenie jakiegoś tekstu czy artykułu z polskiego na niemiecki to bez znajomości niuansów kultury niemieckiej nie przetłumaczysz tego dobrze. Może literatura staroniemiecka nie jest ci potrzebna, ale współczesna jak najbardziej. Poza tym tej literatury na filologii nie ma aż tak dużo. Jest jeden wykład i ćwiczenia w tygodniu, podobnie jak innych przedmiotów.
Zgadzam się :) Stąd dziwi mnie popularność lingwistyki, mi zupełnie nie odpowiada.
Vanilde, a gdzie planujesz iść na germę?
Ja idę do Łodzi, bo tutaj też mieszkam. Ale ciągle się waham nad inną filologią, bo niemiecki już znam... Sama nie wiem :) A ty? Już studiujesz?
Literatura musi być ;)w każdej szkole trzeba przejść kurs z literatury itd.
chodziłam do Kolegium Nauczycielskiego tego typu szkoła umożliwia Ci uczestniczenie w kursach, w których każda sprawność ćwiczona jest osobno.
Np. osobny kurs z czytania, pisania, mówienia, słuchania, fonetyki, garmy, podręcznik plus literatura, historia itd. Jednak moim zdaniem najbardziej liczą się chęci, jeżeli chcesz się nauczyć języka to nauczysz się go w każdej szkole. nie jest ważne czy to kolegium czy uniwerek, wystarczy chcieć i ciągle doskonalić swoje umiejętności. ale poleciałam z morałami :) germanistyka jest super, polecam :)
a po co takie bzdury wypisujesz? lżej ci?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia