Studia/Egzaminy w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Hej wszystkim! Zdecydowałam się już, co chcę studiować, a mianowicie lingwistykę lub germanistykę. Jednakże ciekawią mnie te studia za granicą. Chciałabym się głównie dowiedzieć jak tam przeliczane są punkty i czy ciężko jest dostać się na studia? Jeżeli ktoś wie więcej na temat studiów za granicą, to będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam! :)
dzieki wielkie -.-
Studiowac mozesz zawsze, nwaet bez matury. Wszedzie mozesz zaczac studiowac na przyklad, jako gosc. Nie to jest problemem. Z czego bedziesz zyla? Gdzie mieszkala? Umiesz gadac po niemiecku? To sa problemy egzystencjalne. Jesli masz forse i lokal, to wszystko tylko na ciebie czeka! Studiowanie? To nie problem.
Dzieki za odpowiedź! :) Język znam, poza tym jeszcze się uczę ;) Ale zaraz... Jak to? Studia bez matury?! ;o pierwsze słyszę!
tylko w polsce kazdy idiota zdaje mature wiec w niektorych krajach sa programy dopuszczajace do studiow bez uczeszczania do liceum....
troszeczke to nie tak, mature musisch miec tzw Fachabitur, ta Fachabitur mozesz dostac po pewnych szkolach fachowych ale nie wszedzie mozesz studiowac,matura z polski liczy sie normalnie nie musisz studiwac germanistyki na uni, mozesz tez w wyzszej szkole ped, mieszkanie oplata za studia ook.1000 rocznie,i wszystko musza ci oplacic rodzice
jaein, die haben eher was anderes gemeint... also hauptschul-bzw realschulreife + "Umwege"
is ja halt vom bundesland zum bundesland unterschiedlich...
in alle studiengänge kommste so auch nicht rein (zb medizin...)
z.b.
http://www.studium-ratgeber.de/studieren-ohne-abitur.php#0
dzięki wielkie :) się zobaczy, jeszcze mam dwa.
pozdrawiam! :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa