germanistyka, ważne

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich zainteresowanych i tych studujących Deutsch :) jestem tegoroczną maturzystką i składam m.in na filologię niemiecką na UP w Krakowie oraz we Wrocławiu. Wiem, że progi zmieniają sę każdego roku, jednak orientacyjnie chciałabym wiedzieć jak to wyglądało w ubiegłym? Jeśli chodzi o UP, to czy 70 % z niemieckiego PR dawało w tamtym miejsce na liście przyjętych? Jak wyglądają studia, czy jest możliwość wyjazdów w ramach programu Erasmus? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam gorąco :)
O rzeczach tych pisano już w innych wątkach. Więc może warto zajrzeć tam? Co do Erasmusa to każda uczelnia go ma i wiele osób wyjeżdża. Myślę, że na UP jest chyba podobnie. Ważne dokąd jadą i na jak długo. A Wrocław polecam!
tak, mamy dużo uczelni partnerskich jeśli chodzi o erazmusa, sporo osób wyjeżdża, ale żeby starać się o taki wyjazd trzeba mieć dobrą średnią. Co do rekrutacji to w tym roku sie zmieniły jej warunki. nie ma juz egzaminu wstępnego ale zawsze warto zdawać. Jesli masz 70 z rozszerzonego to myślę że się dostaniesz :-)
Zawsze możesz spróbowac,ale myśle,że się dostaniesz;) Ja miałam jeszcze rozmowę(3 lata temu). Jeżeli chodzi o Erasmusa to UP ma naprawdę szeroką ofertę i bardzo dużo osób wyjeżdza (głównie Berlin,Bielefeld,Ludwigsburg). Powodzenia!:)
bardzo dziękuję za informacje :)
beobachter - studiujesz, bądz studiowałeś/ałaś we Wrocławiu?
Justyna, jeśli się tak zdarzy, że nigdzie się nie dostaniesz, to polecam Ci Filologię Germańską w PWSZ Nysa www.pwsz.nysa.pl Dostaniesz się bez problemu. Większość wykładowców to kadra z Wrocławia, miasto typowo studenckie, wysokie stypendia, mieszkaniowe, socjalne oraz naukowe! Uczelnia oferuje wiele wyjazdów zagranicznych, praktyki i kursy w Niemczech. Erasmus w Bambergu nawet na 2 semestry, kursy w Mainz na wakacje, itp. Po licencjacie w Nysie można wyjechać na magisterkę do Niemiec (np. do Kassel) lub kontynuować naukę na każdej uczelni w Polsce.
W razie pytań,pisz ;)
Nie studiuję i nie studiowałem we Wrocławiu, ale wiele dobrego o tym miejscu słyszałem. Poza tym jak zobaczysz ich stronę WWW to sama się przekonasz, ile się tam dzieje!
Myślę, że PWSZ w Nysie to dobra alternatywa dla tych, którzy się nie dostaną do Wrocławia. Myślę, że lepsza też od germanistyki w Opolu. Poza tym kontynuacja studiów na wrocławskim uni to spory prestiż. Dyplom UWr więcej jednak znaczy niż UO. Taka prawda.
Uniwersytet Wrocławski a szczególnie germanistyka to świetne miejsce do studiowania i daje wiele możliwości. Miło wspominam studia tam. Pozdrawiam
Jest tam tak, bo kadra jest też bardzo dobra, i w ogóle dużo profesorów i doktorów, o wiele lepiej niż np. w sąsiednim Opolu. A że chętnych ogólnie coraz mniej na germanistykę, to i łatwiej się dostać do dobrego ośrodka. Wrocław jest takim bez dwóch zdań.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie