germanistyka

Temat przeniesiony do archwium.
Witam chciałem się dowiedzieć jak wyglądają studia na germanistyce w sytuacji gdy nie umiem języka niemieckiego?
Czy nauka rozpoczyna się od podstaw czy od razu przechodzi się do rozszerzonego materialu ?
Scislej mowiac chodzi mi o to czy studia te sa dla osob wybranych ktore umia juz perfekt jezyk niemiecki czy tez dla zwyklych obywateli ktorzy maja checi sie tego jezyka nauczyc ?

Jak wygląda rekrutacja na studia dzienne ?
o ile się orientuję (a raczej tak0 germanistyka to studiowanie a nie nauka języka, więc musisz znac język niemiecki aby studiowac germanistyke
Na UŁ można iść na germanistykę bez znajomości niemieckiego. Musisz wtedy zdawać minimum angielski i polski na maturze. Wtedy jest to germanistyka z językiem angielskim. Nie orientuję się, niestety, ale myślę, że w innych miastach też powinna być germanistyka od podstaw.
wow o tym jeszcze nie słyszałam, dzięki za informację. Dobrze wiedzieć. i połączenie tych dwóch języków bardzo dobre.
A na uczelni państwowej jest w sumie nadal gratis, a na prywatnych są podobne kierunki, ale niestety odpłatnie.
jak dla mnie LO to był bardzo lajtowy czas;p studia dopiero dały mi w kość;p
Jeśli chodzi o tę geografię - to nie pomysł uczelni, tylko ministerstwa. Obecnie uprawnienia nauczycielskie dostaje się z dwóch przedmiotów (nie z jednego), więc "na doczepkę" dokłada się studentom drugi przedmiot. Na UAM studenci filologii obcych (w tym germanistyki) mają na tej zasadzie WOS (zwolnione z tego są tylko osoby, które studiują jeszcze jakiś nauczycielski kierunek). Oczywiście wiadomo, że po takiej germanistyce uczy się raczej niemieckiego niż WOS czy geografii... ale uczelnia nie może wydać uprawnień wyłącznie z niemieckiego.

Swoją drogą, ja wolałabym geografię niż WOS :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia