Niemiecki na studiach

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam pytanie odnośnie tego języka a uścislając o jego powszechność na studiach. Nie chodzi mi jednak o kierunki typu germanistyka czy filologia germanska lecz np. europeistyka czy socjologia. Jest szansa że idąc na taki kierunek nie bede musiał się uczyc angielskiego ew. uczyć się od podstaw a rozwijać mój niemiecki :) ?
wydaje mi się, że to zależy od uczelni. W moim przypadku to jest tak: studiuje europeistykę na UAM-ie w Poznaniu i uczę się niemieckiego (jestem w grupie zaawansowanej, ale utworzyli też grupę początkującą, bo niektóe odoby miały problemy z językiem) i angielskiego (wszyscy mają ten sam poziom - bo angielski jest naszym językiem wiodącym), był też do wyboru język francuski - jest grupa kilkuosobowa, która się uczy. Z tego co się orientuję, to chyba w Toruniu studenci startują z nauką języka od II roku. Także musisz się zorientować konkretnie na danej uczelni.

pozdrawiam
No a mi chodzi o to czy są uczelnie gdzie jest wybór i mozna np. uczyć się Niemieckiego na poziomie bardziej zaawansowanym a angielskiego od podstaw albo samego niemieckiego, interesuje mnie Kraków :)
a jak wygląda to w Krakowie to niestety nie wiem. Ja mogę powiedzieć tylko jak to wygląda na mojej uczelni.Chociaż może się zdarzyć, że uczysz się jednego języka. Może posprawdzaj na stronach internetowych albo popytaj innych studentów.

« 

Brak wkładu własnego