NKJO -PNJN. Opinie?

Temat przeniesiony do archwium.
Znalazłem na stronie program dla T roku.
PLAN NAUCZANIA
specjalność: język niemiecki
system dzienny
w roku szkolnym 2010/2011 I ROK
PRAKTYCZNA NAUKA JĘZYKA
1. Sprawności zintegrowane 60/Isem. 60/IIsem.
2. Konwersacje 30/Isem. 30/IIsem.
3. Czytanie 30/Isem. 30/IIsem.
4. Pisanie 30/Isem. 30/IIsem.
5. Słuchanie 30/Isem. 30/IIsem.
6. Gramatyka praktyczna czasownik 30/Isem. 30/IIsem.
7. Gramatyka praktyczna rzeczownik 30/Isem. 30/IIsem.
8. Kurs podręcznikowy 30/Isem. 30/IIsem.
9. Fonetyka praktyczna 30/Isem. 30/IIsem.

Ale coś mi się wydaje że się pomylił ktoś bo bardzo dużo tego PNJN, moja koleżanka z 3 roku na uniwerku mówi, że miała na I roku 5 razy 30h a tu tak dużo. Hmmm nie wiem może źle myśle.

Pokazałem jej także listę z książkami i mi powiedziała, że raczej ciężki materiał się przerabia, nawet trudniejszy niż na uniwerytecie.Nie wiem co mam robić czy iść do tego NKJO czy wybrać raczej uniwerek. Podobnie na uniwerku będzie mi łatwiej. Jestem przed wielką niewiadomą. Co o tym wszystki sądzicie?

Podręczniki do PNJN Kurs podręcznikowy:
PNJN Kurs podręcznikowy I rok- em Brückenkurs B1
PNJN Kurs podręcznikowy II rok- em Hauptkurs B2
PNJN Kurs podręcznikowy III rok- em Abschlusskurs C1

Podręcznik do PNJN Sprawności zintegrowane:
PNJN Sprawności zintegrowane I rok- Johannes Schumann Mittelstufe Deutsch, Lehrwerk + Arbeitsbuch

Podręczniki do pozostałych komponentów PNJN:
Helbig Buscha Übungsgrammatik
J.Busse, A. Westermann mir oder mich?
D.Lübke Übungen zur neuen Rechtschreibung
H.Födelak Wörter und Sätze
W.Heidermann Diktate hören - schreiben - korrigieren
M.Reimann Starke Verben
S.Dinsel Schwache Verben
S.Dinsel Präpositionen
G.Spiegelberg Groß oder klein?
R.Schmitt Weg mit den typischen Fehlern Teil 1, Teil2
H.Födelak Sag's besser Teil 1, Teil2
J.Schumann Schwierige Wörter
J.Busse "der","die" oder "das"?
M.L.Apelt Wortschatz und mehr
Em Übungsgrammatik
Dreyer Schmitt Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik
K.Hall, B.Scheiner Übungsgrammatik DaF für Fortgeschrittene
Helbig Buscha Leitfaden der deutschen Grammatik
Willkop Eva-Maria, Wiemer Claudia, Muller-Kuppers Evelyn Auf neuen Wegen
S.Kołsut politik und Recht auf Deutsch
M. Ferenbach, I.Schüßler Wörter zur Wahl
D.Wajda, M.Wilamowska Deutsch lernen mit Originaltexten
S.Latzel sprechen von? sprechen über?
B.Wojtak, M.Richter Deutsche Phraseologismen
A mogłabym spytać gdzie mają taki niecodzienny program studiów tzn. jakie miasto?Ja ukończyłam KJO w Poznaniu i ten plan zwalił mnie z nóg!A książki... Helbig Buscha jest biblia dla wszystkich studentów języka niemieckiego, obojętnie gdzie studiują.Przez tą książke miałam koszmary w nocy :P Powiem Ci tak,nikomu nie polecam studiów językowych, ale oprócz tego,że nie masz życia studenckiego tylko uczysz się i piszesz zadania domowe czy kolokwia to wszystko jest do przejścia :) Powodzenia życzę!
Das ist doch vor allem ein Nachschlagebuch! Wahrig lernst du auch nicht auswendig oder liest in deiner Freizeit!
normalny program dla kolegium; wcale nie nadambitny; są kolegia, gdzie dodaje się jeszcze ćwiczenia audowizualne (niezależnie od słuchania) oraz słownictwo (zazwyczaj tylko na pierwszym roku) jako odrębny przedmiot - te dwa zależą akurat od tego, czy dyrekcja zechce wydać dodatkową kasę i ma takie ambicje (bo musu nie ma)

i nie porównuj z uniwerem, bo w gesti PNJN kolegia akurat z urzędu wypadają godzinowo i nadprogramowo lepiej (lub przynajmniej teoretycznie powinny wypadać lepiej), bo to szkółka typowo nauczycielska

lista lektur ok, choć listy lektur wszędzie ładniej wyglądają tylko na papierze - w rzeczywistości zrobicie z tego jakieś trzy ćwierci

« 

Nauka języka