zmiana uczelni

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Witam, chciałabym zmienić uczelnię i od kolejnego roku akademickiego studiować germanistykę na Uniwersytecie Wrocławskim. Czy orientuje się ktoś, jak to wygląda? Kiedy muszę zacząć wszystko załatwiać, oraz przede wszystkim- jaka jest dopuszczalna liczba osób, które mogą się przenieść i jaka jest najniższa wymagana średnia.
Bardzo proszę o pomoc, informacji o które pytam niestety nie mogłam znaleźć na stronie IFG. Gdyby ktoś jednak miał bystrzejsze oko ode mnie, proszę chociaż o linka. Dziękuję, pozdrawiam!
rozumiem, że nie ma nigdzie numeru telefonu do dziekanatu, a moze nie masz w ogóle telefonu
Biedne dziecko - oder wieder ein Pokemon
Chyba łatwiej jest rozmawiać z kimś, kto już przenosił się i wie jak to wygląda, niż z paniami z dziekanatu, które najczęściej są nieprzyjemne. Daje Ci to satysfakcje, jak jesteś taki bezczelny, Tamod?
Cytat: carolynne
Daje Ci to satysfakcje, jak jesteś taki bezczelny, Tamod?

W stosunku do Pokemonów jak najbardziej :)
PS. Bezczelny - chyba mnie jeszcze nie znasz i chyba nie chciałabyś mnie poznać (es sei denn du hast einen prallen Busen und schönen Arsch)

Każda uczelnia może mieć inne przepisy wewnętrzne.
Panie z dziekanatu jakoś w stosunku do mnie zawsze były miłe.
Może dla ciebie są niemiłe, ale chyba z wiadomych powodów.
Przenosić się do Wrocławia? Studiujesz w Koziej Wólce czy w Pcimiu Dolnym?
jak jesteś taki bezczelny
Tu powinnaś uśyć zwrot "gdy" albo "skoro" ale nigdy "jak", albowiem "jak" jest nie po Polsku. Popatrz także na polską pisownię, gramtykę i inne takie tam, zanim zaczniesz się rzucać na forum językowym. Studiowanie germanistyki będzie tego od ciebie wymagało po niemiecku.
Ja się powstrzymam od komentarza, bo zdałem sobie sprawę, że Pokemony opanowały również studia.
Pokemon też człowiek, a jak wystudiowany, to jeszcze większy Pokemon...Buahahahahaaa...
edytowany przez hammel: 29 gru 2010
Cytat: hammel
Pokemon też człowiek, a jak wystudiowany, to jeszcze większy Pokemon...Buahahahahaaa...

Das ist die neue Elite. So werden die nächsten Generationen. Und das ist eben traurig.
Ale, teraz na poważnie. Możliwe, że potrzebuję porady. Skąd się to bierze? Zwrot "ich stimme zu". Za czorta nie mogę skapować, dlaczego to jest tak masowo w szkołach forsowane w przypadku, gdy "się na coś zgadzam", albo "jestem tego samego zdania", albo "podzielam zdanie", albo "też tak uważam". Każdy uczeń tutaj przynosi to "zustimmen". Nawet studierte! Owszem, to jest poprawne i całkiem okay. Jednak moim zdaniem całkiem nie na miejscu (błąd rzeczowy to się nazywa, czy jak?) Nic nie mówię. ale moim zdaniem, przecież "einverstanden sein" odpowiada bardziej w takich okolicznościach. Może ty, Tamod, możesz mnie tu oświecić (Post i tak jest spalony, więs można pogadać...). A może to ta New Schenerejschyn?
edytowany przez hammel: 29 gru 2010
Diego, bitte, halte dich fern und scheppere mit dem Schuhkarton weiter...
Cytat: hammel
Diego, bitte, halte dich fern und scheppere mit dem Schuhkarton weiter...

trzymam sie przeciez z daleka i robie Geräusche mit meinem Schuhkarton i jeszcze ci sie nie podoba przeciez nic tu nie pisalem
zustimmen tłumaczy się jak na polski tak samo jak einverstanden sein
jednak wg mnie einverstanden ma szersze pole znaczeniowe
Witam, chciałabym zmienić uczelnię i od kolejnego roku akademickiego studiować germanistykę na Uniwersytecie Wrocławskim. Czy orientuje się ktoś, jak to wygląda? Kiedy muszę zacząć wszystko załatwiać, oraz przede wszystkim- jaka jest dopuszczalna liczba osób, które mogą się przenieść i jaka jest najniższa wymagana średnia.
Bardzo proszę o pomoc, informacji o które pytam niestety nie mogłam znaleźć na stronie IFG. Gdyby ktoś jednak miał bystrzejsze oko ode mnie, proszę chociaż o linka. Dziękuję, pozdrawiam!

Wrocław to OK uczelnia. A gdzie przedtem studiowałaś? Kiedyś ludzie przenosili się z UJ albo UŚ na UWr. A teraz?
Teraz tak samo. Studiuję na UJ.
Teraz tak samo. Studiuję na UJ.
No tak rozumiem. A na UP w Krakowie to jeszcze gorzej niż na UJ. Krążą też słuchy, że absolwenci kiepscy są. Wrocław jest OK, bo i kadrę ma ambitną i program studiów też. Pomyśl nad Poznaniem może. Stamtąd blisko do Berlina!
Myślę, że niewiele brakuje do tego, by absolwenci UP prezentowali wyższy poziom, niż licencjaci z UJ...
Myślę, że niewiele brakuje do tego, by absolwenci UP prezentowali wyższy poziom, niż licencjaci z UJ...

No to może przenieś się na UP? Jeśli faktycznie jest tak, jak piszesz? Ciekawe zmiany zachodzą w prastarym grodzie Kraka! Choc Wrocław i Poznań swoja markę mają. Myślę, że też lepszy rynek pracy i kontaktów PL-DE/DE-PL jest na Zachodzie naszego kraju. To dobry kierunek wyboru!
Nie myślę o UP, tylko o Wrocławiu. Interesuje mnie konkretne wykształcenie, a nie papier. Miałam nadzieję, że na mojego posta odpowie osoba, która już się przenosiła (jak sam wspomniałeś, wiele osób tak robiło) i udzieli mi konkretnych odpowiedzi. Ale niestety. Pozostaje mi jutro zadzwonić do Wrocławia i popytać.
Biedny, zawiedziony pokemon nie potrzebujący papiera. Musi złapać za telefon i pewnie po polsku zadać kilka sensownych pytań? Oj, ciężko będzie, ciężko!
hammel, wytłumacz mi proszę, dlaczego "po Polsku", a nie ,,po polsku". Zaintrygowało mnie to.
hammel, wytłumacz mi proszę, dlaczego "po Polsku", a nie ,,po polsku". Zaintrygowało mnie to.

jak cie cos intryguje to jestes pewnie intrygantka
Carolynne! Zobacz sobie proszę tego linka:

http://www.ifg.uni.wroc.pl/program/przenosiny.html

To ze strony IFG Uni Wrocław i dotyczy przenosin. Poczytaj też zakładkę "dydaktyka" tak jest też co nieco o tym, jakie ewentualnie różnice programowe Cię czekają, bo UWR ma bardziej zaawansowany program studiów niż UJ. A zadzwonic warto zawsze! Trzymam kciuki!
diego13, nie masz polskich znaków na klawiaturze?
Ich habe mich an Hochdeutsch schon so gewöhnt, dass ich es neme lau ka...
edytowany przez hammel: 02 sty 2011
Jak widac przenosiny są możliwe, ale Wrocław się ceni i trzeba miec minimum 4.1 ze średniej na studiach! I bardzo dobrze!
diego13, nie masz polskich znaków na klawiaturze?

chyba widzisz ze nie mam
Interpunkcyjnych także nie. Ciekawa klawiatura.
No, i znudzony pokemon przyczepil sie wreszcie do koloru krawata. Tez dobre zajecie w niedziele.
Und eeeeewig grüßt das Murmeltier...
edytowany przez hammel: 02 sty 2011
beobachter, bardzo dziękuję;)
Interpunkcyjnych także nie. Ciekawa klawiatura.

owszem ale ja jestem z natury kaprysna i nie uzywam interpuncji zamiast inrygowac pruszaj glowa i znadz odpowiedz dlaczego ja nie mam polskiej klawiatury lub inaczej klawiatury z polskimi literkami zamiast caly czas innych krytykowac
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę