wsjo w poznaniu

Temat przeniesiony do archwium.
jesli studjujesz na wsjo w poznaniu lub zdales w tym roku tam egzaminy --odezwij sie pilne
Hej! Ja studiuje tam już dwa lata.. teraz czeka mnie trzeci ostatni rok i praca licencjacka. Jestem co prawda na filologii angielskiej ale zawsze moge udzielic jakis informacji.. jesli konkretnie Cie cos interesuje:)Pozdrawiam
Ja skonczylam germanska na wsjo w ubieglym roku:) Służę informacją:) ...i zycze powodzenia!
czy jest bardzo ciężko w WSJO na studiach zaocznych ?
hej:)pytasz czy ciężko na zaocznych w WSJO-już piszę:)to zależy od kilku rzeczy,jak dla mnie z początku było dość ciężko,ponieważ jednocześnie studiuję i pracuję,ciężko to pogodzić tym bardziej że trzeba dużo samemu w domu pracować...zależy też to od tego w jakiej jesteś grupie,o jakim poziomie....ja trafiłam do grupy o wysokim poziomie i mimo że zdałam mature na prawie 100% każdą część to trudno mi było się w to wkręcić..w mojej grupie takich osób(zaraz po maturze) było niewiele,większość to osoby już pracujące i mające już większą praktykę z j.niemieckim dlatego poziomem trochę odstawaliśmy,ale na szczęście po niedlugim czasie wszystko się ułożyło -oczywiście za sprawą systematyczności i mnóstwa pracy jaką w to włożyłam...mogę tylko powiedzieć że wykładowcy(przynajmniej ci których ja poznałam) są bardzo mili i naprawdę widać że w swoją pracę wkładają całe serce:)pierwszy rok już za mną:D gdy teraz patrzę tak,podczas wakacji na ten miniony rok to wiem że moje wysiłki nie poszły na marne i że udało mi się pokonać trudności z czego jestem dumna:)rnty na pewno też sobie poradzisz- wystarczy ambicja, chęć i systematyczna praca(to ostatnie najważniejsze), trzymam kciuki i pozdrawiam:) peace
Kokosanko dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Zaoczne studia językowe cieszą się mniejszą popularnością więc naprawdę trudno czegokolwiek dowiedzieć się na ten temat. Mam jeszcze jedno pytanie, ja również pracuję więc zdaję sobie sprawę z tego, że trzeba będzie włożyć duuużo pracy w naukę :-) Martwią mnie wykłady w piątek, nie jestem z Poznania więc czekałyby mnie dojazdy w piątek a ze względu na pracę nie wiem czy zawsze będę w stanie dotrzeć na zajęcia piątkowe. Jak to jest w praktyce z tym piątkiem czy to duży problem jeżeli czasem opuściłabym zajęcia w pątek ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Hej Franciska:)wierz mi, że twój przypadek nie jest jedyny - bardzo wielu moich znajomych z grupy czy z roku wogóle nie przyjeżdża w piątki też ze względu na pracę, nie mają wyboru...ja z piątkami jakoś sobie radzę-mój szef daje mi wolny co drugi piątek żebym mogła jechać na uczelnię, to jest dla mnie duże ułatwienie bo również jestem spoza Poznania. Poza tym w piątki są zazwyczaj wykłady (a obecność na nich jest w większości nieobowiązkowa i to już wybór studenta czy będzie na nie uczęszczał, bo do egzaminu trzeba się jakoś przygotować bez względu na obecności), natomiast jeśli chodzi o zajęcia ćwiczeniowe to są już one obowiązkowe i liczą się na nich obecności, z tego co pamiętam można mieć 2 nieobecności nieusprawiedliwione, ale to zależy także od wykładowcy... Mogę cię pocieszyć, że zajęcia ćwiczeniowe rzadko odbywają się w piątki (przynajmniej tak było w przypadku mojego planu na pierwszym roku) więc domyślam się, że podobnie będzie w twoim przypadku:) jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem:) A z czystej ciekawości chciałabym cię spytaćczy wybrałaś "czystą" germanistykę czy wybrałaś filologię łączoną?? (jeśli tak to mogę wiedzieć z jakim językiem?) pozdrawiam:)
Kokosanka :-) Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie pocieszyłaś z tym piatkiem, mimo moich chęci pewnie nie zawsze byłabym w stanie dojechać na zajęcia. Nie wybrałam jeszcze ale chyba jeżeli już to zdecyduję się na "czystą" germanistykę. Bardzo chciałabym ten drugi język ale boję się, że nie dam sobie rady z nauką dwóch języków ze względu na brak czasu, wiesz praca, rodzina... Kokosanka jak jest z lekturami ?duzo do czytania? Pisałaś wczesniej cos o grupach czy są grupy o różnym poziomie? mam jescze jedno pytanie czy to jest kierunek pedegogiczny z koniecznością praktyk w szkole czy mozna wybrać jakiś inny? Przepraszam za tą listę pytań, może są śmieszne ale naprawdę trudno dowiedzieć się czegokolwiek o studiach zaocznych. dziękuję z góry za odpowiedź :-)
hej:)jeśli chodzi o lektury to nie ma się co martwić, na pierwszym roku są tylko nowelki lub krótkie opowiadania - zazwyczaj 4 na caly rok:)pytasz o poziom grup....z tego co wiem to grupy są tworzone z uwzględnieniem wyników matur bądź testu wstępnego, im lepiej ci poszło tym grupa lepsza. Jeśli chodzi o tą pedagogikę to jest tak: gdy ktoś wybiera się na "czystą" germanistykę to już od pierwszego roku ma także przedmioty ukierunkowujące na pracę nauczyciela takie jak np. psychologia społeczna, jeśli wybierasz drugi moduł językowy (tak jak ja:) to nie masz tych przedmiotów. Mogę coś jeszcze ci powiedzieć na temat tego drugiego języka: zaczyna się go dopiero od drugiego roku i można wybrać poziom średniozaawansowany lub naukę od podstaw:)ja wybrałam angielski - teraz się zacznie:P a co do praktyk: są dwa rodzaje praktyk: właśnie nauczycielskie oraz ogólnozawodowe tj. praca w różnych firmach czy instytucjach; generalnie praktyki są obowiązkowe z tym że można ubiegać się o zwolnienie z praktyk ale tylko jeśli studiujesz zaocznie(czyli to jest plus dla nas-osób pracujących:)rnNie przepraszaj za te pytania - nie ma się co dziwić - każdy chce wiedzieć na czym stoi:) jak masz jeszcze pytania to śmiało:) ja polecam ci także stronę www.wsjo.pl tam można też znaleźć dużo informacji :) pozdrawiam:)
Hej Kokosanka ! Ciesze się, że napisałaś :-) no sytuacjami się rozjaśnia :-) dzięki jeszcze raz. Może rzeczywiście warto pomyśleć o tym drugim języku... wiesz strona WSJO rzeczywiście zawiera wiele informacji bo oglądałam ją już wcześnuiej ale nie ma to jak informacje od studenta :-) Kokosanko napisz jakie masz ogólne wrażenie,opinię o tej szkole po trym pierwszym roku wiesz naczytałam się sporo negatywów o tej szkole ... Duże są grupy na zaocznych ?
hmm..też się naczytałam wielu opinii, zarówno negatywnych jak i pozytywnych...myślę, że jednych i drugich po równo...jeśli chodzi o moje prywatne zdanie to ja jestem z tej uczelni zadowolona:)wykładowcy ok, atmosfera bardzo przyjazna:) nauki dużo wiadomo, ale to przecież studia a nie liceum...powiem tak: gdybym była niezadowolona to bym zrezygnowała - nie byłoby sensu tego kontynuować...szczerze ci powiem, że wkurzają mnie trochę ludzie, którzy się tam uczą i wydają złą opinię o szkole(nie tylko o wsjo, wogóle o swoich szkołach)...jak im się nie podoba to po co kontynuują te studia?? na siłę??(tym sposobem sami sobie wydają złą opinię- bo skoro szkoła do kitu, wykładowcy i studenci też, poziom niski...jak to odbierać? ten kto tak mówi a nic nie robi żeby się z taką szkołą nie identyfikować swoją opinią sprawia, że wszyscy inni też będą go postrzegać tak jak on swoją uczelnię, bo przecież tam studiuje...trochę się pogubiłam...mam nadzieję że to ma sens co napisałam...;P ) dla mnie nie zrozumiałe...tak jak już pisałam gdyby mi się nie pdobało to bym już tam nie uczęszczała, a jestem zadowolona, wiem że dobrze wybrałam:) ogólnie rzecz biorąc nigdy nie jest tak że coś jest w 100% idealne lub do końca złe...
wybór należy do ciebie:) powodzenia:) pozdrawiam:)
hej Franciska:)skoro juz tu jestem to postanowilam ze skrobne co nieco:) i jak tam wybor? Zdecydowalas sie na wsjo? tak z ciekawosci pytam:) pozdrawiam:)
hej!mam dylemat, nie wiem czy zdecydowac sie na wsjo czy kjo uam, zaoczne germanistyka?
pozdrawiam
Hej Kokosanka ! Chyba zdecyduję się na WSJO w przyszłym tygodniu składam dokumenty. Nie wybieram jednak bloku nauczycielskieego ponieważ nie wyobrazam sobie praca, studia i jeszcze praktyki w szkole... Odezwę się jeszcze :-)

WEitaj Bimi :-) Mam do Cirbie pytanie czy jest NKJo w Poznaniu zaoczne ?? Jeżeli tak to jakie były kryteria naboru dla "starych" maturzystów? Czy tylko egzamin z niemieckiego czy róenież z języka polskiego ? Byłabym wdzięczna za odpowiedź :-) Pozdrawiam i zyczę trafnego wyboru !
Przepraszam miało być Blumi a nie Bimi :-)
Hejka!Tak, są studia zaoczne w KJO UAM. Egzamin pisemny i ustny tylko z niemieckiego.pozdrawiam
Hej Blumi :-) dzięki za odpowiedź. Czy to jest typowo nauczucielski kierunek ?
tak po trzech latach mozesz nauczac w szkole :) to jest dobre w tych studiach ! ppolecam gorącop i ostzregamn przed panią W. od mówienia :]
Hej Kokosanka ! :-) wybrałam WSJO , w zasadzie nie miałam innego wyjscia tylko oni proponują zaoczne najbliżej mojego mmiejsca zamieszkania i nie muszę wybierać specjalizacji nauczycielskiej , w moim przypadku taki kierunek odpada pracuję zawodowo i nie będę w stanie odbyć praktyk w szkole. Dlatego WSJO :-) zaczynam od października, mam nadzieję, że dam radę :-) Pozdrawiam
Hej Franciska:)Czyli jednak:) życzę ci z całego serca powodzenia:) 3mam kciuki:) ja już pierwszy zjazd w tym roku akademickim mam za sobą, a w piątek kolejny...wiem już, że w tym roku to będzie ciężka praca...mam nadzieje, że wytrwam:)pozdrawiam:)
DANNA czy moglabys mi podac swojego maila albo numer gg? studiuje na drugim roku w wsjo germanistyke i mialabym do Ciebie pare pytan, zwlaszcza odnosnie egzaminu z pnjn, ktorym juz mnie nastraszyli;) pozdrawiam
hej Franziska:) odezwij się,napisz jakie masz wrażenia- związane z uczelnią naturalnie:) pozdrawiam:)
witaj Danna,
możesz napisać czy ciężko było się dostać??
hej. Prosba. moglabym sie z Toba skontaktowac przez gg lub telefonicznie?prosze o odpowiedz.pozdr
hej, ja mam sie wlsnie zaczac tam uczyc, germanistyka dzienne. mozesz mi powiedziec cos wiecej? jak tam jest? jacy sa wykladowcy? warto miec z jakimis szczegolnymi osobami zajecia? bo slyszalam, ze istnieje opcja wyboru jakiejs grupy, jesli sie bardzo chce... help!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa