studia podyplomowe w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie: czy ktos z was studiuje na podyplomowych w Niemczech? ja mysle o berlinie i prosze o informacje jesli ktos cos wie!!!
kiedy masz ochote wyjechac??? bo ja planuje ws 05/06...czyli w sumie za rok, ale trzeba juz teraz o tym myslec.
mozemy powymieniac informacje :)))
ja mysle bardziej o zach niem, bo berlin jest atrakcyjny pod wzgl polozenia, ale z tego co slyszalam o prace trudno (a przede mna wizja samodzielnego utrzymywania sie).
w berlinie pracuje kupa polakow z zach pl i jeszcze cala viadrina (jak bylam tam na sokratesie to tak to wygladalo).
a jakimi studiami jestes zainteresowana, bo tez nie kazde uni czy fh takie oferuje, albo takie stawiaja warunki ze nie iwesz o co chodzi :)
ja planuje ekonowie, ale tu chca b. czest TOEFL-a na min 550 pkt....no i dsh oczywiscie.
ja dsh mam ale z toefl-em trudniej.
bede probowac ale co z tego wyjdzie to inna sprawa.
pozdr. d.
Tak. Robie roczne studium podyplomowe Deutsch als Fremdsprache w Bochum. Fajne jest to, ze studia sa krotkie no i nie sa jakos szczegolnie trudne. Wazne jest tez, ze nie trzeba za nie placic 650 € ( jak to jest na innych kierunkach - obcokrajowcowy musza placic za studia), ale 150 € , a to juz jest niamala roznica.
Pozatym nie trzeba miec ukonczonej germanistyki ani nie musisz miec dyplomu magistra (licencjat wystarczy). Warunek- zdane DSH.
Wiecej info znajdziesz na stronie Uni:
www.ruhr-uni-bochum.de

Zusatzstudium Deutsch als Fremdsprache

Powodzenia
Justa
Tak. Robie roczne studium podyplomowe Deutsch als Fremdsprache w Bochum. Fajne jest to, ze studia sa krotkie no i nie sa jakos szczegolnie trudne. Wazne jest tez, ze nie trzeba za nie placic 650 € ( jak to jest na innych kierunkach - obcokrajowcowy musza placic za studia), ale 150 € , a to juz jest niamala roznica.
Pozatym nie trzeba miec ukonczonej germanistyki ani nie musisz miec dyplomu magistra (licencjat wystarczy). Warunek- zdane DSH.
Wiecej info znajdziesz na stronie Uni:
www.ruhr-uni-bochum.de

Zusatzstudium Deutsch als Fremdsprache

Powodzenia
Justa
witam. chcialabym sie zapytac czy byly jakies egzaminy wstepne, konkurs swiadectw czy cos podobnego? mam na mysli Deutsch als Fremdsprache w Bochum jako podyplomowe. pozdrawiam. [email]
Tak jak napisalam wczesniej wymagania to:
- dyplom licenjata (conajmniej)
- zaswiadczenie o zdanym DSH
Nie ma zadnych egzaminow wstepnych! ( Jak prawie w całych Niemczech)

Dlatego zachecam!
Pozdrowienia
J
piszesz ze masz juz DSH a mozesz mi jakies materialy przygotowawcze podac na maila?
[email]
Chcialabym jeszcze o cos zapytac: jakimi kryteriami kieruje sie wiec uczelnia wybierajac kandydatow? czy to prawda, ze trzeba miec pokazna kwotke na koncie (na finansowanie studiow) i jest to warunek urzedowy? co to za skrot dsh?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Info o DSH

http://www.deutsch.matura.pl/dsh.htm
Wszystkie dodatkowe informacje znajdziesz na tej stronie : www.ruhr-uni-bochum.de/studienbuero/kinfo/z_deufre.htm
A "DSH" to skrot od "Die deutsche Sprachprüfung für die Hochschulzuganag"
Pozdrawiam
J
a propo deutsch als fremdsprache ja doszlam do 6 stufu czyli ostatniego i nie jest to studium ani studia podyplomowe tylko....kurs jezykowy i nie wiem dlaczego piszecie ze to sa studia czy studium
pozdrawiam
Deutsch als Femdsprache mozna sie uczyc na kursie lub studiowac jako kieunek na uniwersytecie:)
Czesc! Mam pytanie odnosnie studiow podyplomowych. W tym roku koncze germanistyke i chcialabym sie dowiedziec, czy musze miec ten DSH, czy wystarczy mi tytuł magistra z germanistyki. Moze sie rowniez orientujesz czy mozna po germanistyce robic podyplomowe np. z informatyki, czy musi to byc zwiazane z ta filologia. No i co trzeba zrobic, zeby nie placic ponad 600 euro? Czy trzeba miec stypendium, czy tez sa ulgi dla obcokrajowcow, a jak tak, to czy na wszystkich kierunkach. Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam!
czy mozna zamiast DSH miec DSD II?? i niemeicka mature
Temat przeniesiony do archwium.