IHI w Zittau

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |
chcialabym nawiazac kontakt z ludzmi studiujacymi na ihi w zittau,poniewaz sama sie tam wybieram i chcialabym zgobyc informacje o egzaminie i samym studiowaniu... [email]
pozdrawiam marta
ja ogolnie to nic nie wiem o tej uczelni ale wczesniej sie interesowalam wszystkim co znajduje sie w Niemczech i kiedys jedna studentka z tego uniwerku mi wszystko dokladnie napisala i powiedzila ze moglaby mi pomoc we wszystkim jak bym sie zdecydowala..jednak sie nei zdecydowalam ale mam do niej maila wiec jak chcesz to moge Ci dac....mam andzieje ze nie bedzie na mnei za to zla:/....pozdr
jakbys mogla to bardzo prosze,moj [email]
pozdrawiam
nie badz smieszna
witam!czy moze juz sie cos dowiedzialas na temat studiow w zittau?bo ja sie tam mam zamiar wybrac,a w internecie za duzo o tym nie ma;( pozdrawiam
luizan czy czasem nie jestes z bogatyni?hehe
pozdrawiam! m.
a tak przy okazji to ja zlozylam papiery do zittau ale do hochschule zittau/gorlitz. tylko do egzaminu nie chce mi sie uczyc,takze jak sie dostane do polski to chyba zittau sobie odpuszcze...
nikt nic nie wie o ihi??:(
A ktoś z Was moze ma zamiar próbować się tam dostać w przyszłym roku??Ja coraz poważniej myślę o tych studiach,ponieważ w tym roku poznałam dziewczynę,która tam własnie studiuje i bardzo sobie chwaliła...
A co konkretnie sobie chwalila? Atmosfere, poziom, wszystko razem;)?
Na temat poziomu nic nie wiem...ale bardzo podobała jej sie atmosfera...Podobno 90% tej uczelni to Polacy,ale zajęcia oczywiscie prowadzone są po niemiecku...Stypendium,które się dostaje wystarcza na utrzymanie,a to juz jest duzy plus,nio i zapewniają roczną praktykę-przynajmniej na ochronie środowiska,bo nie wiem jak to jest wprzypadku innych kierunków...A wybierasz się viki?
Zittau to małe miasteczko, ale dość ładne. IHI jest natomiast małą uczelnia, ale zapewniam Cie,że jest tam bardzo sympatycznie. Rzeczywiście bardzo dużo jest tam studentów z Polski,głównie z Wrocka i śląska, są też Czesi, przeważnie z Liberca.Nie wiem, co Cię dokładnie interesuje.. pytaj jeśli chcesz, z chęcią Ci pomogę :)
hej!! Na tej stronce znjadziesz informacje o samej szkole: www.ihi-zittau.de , stronka dostępna także w języku polskim. Jeśli zależy Ci na podszlifowaniu języka niemieckiego, polecam kierunek: socjologię, tam "na dzien dobry" przerabia się dzieła Geothego :), natomiast na ochronie Środowiska mają dość dobre zaplecze naukowe, dużo zajęc praktycznych (np. zbieranie grzybków w lesie :) ), o pozostałych kierunkach, niestety nie mam za dużo informacji.
A trudno jest się tam dostać??Słyszałam,że wcześniej odbywają się jakieś kursy dla kandydatów i po nich jest egzamin...Jak to wyglada??...nio i jesli nie mam bardzo dobrze opanowanego jezyka czy jestem w stanie się dostać i utrzymać??Będę ogromnie wdźięczna za jakąkolwiek informację:)
Hej!No więc wygląda to tak : dla osób chętnych, które chciałyby studiowac na IHI organizowane są kursy, pierwszy kurs odbywa się na przełomie lutego/marca, a drugi kurs od połowy sierpnia do około 20.09 i kończy się egzaminem DSH, uprawniającym do studiwania w Niemczech,a także do legalnej 3 miesięcznej pracy.

Aby dostac się na kurs w zimowy, musisz przygotowac się z ksiązki Stufen1, jest to naprawdę podstawowe słownictwo i grmatyka, ale warto zapoznać się z tą książką, gdyż później na egzaminie pojawiają się np. teksty(króciutkie) z tej książki i nalezy uzupełnić "buchstaby", zwykle brakuje 2,3 literek w wyrazie.

Egzamin zimowy (jak także letni i DSH) składa się z następujących części: lehrbuch, hoerverstehen, leseverstehen i textproduction. W przeciągu ostatnich dwóch lat, na egzaminie zimowym skreślano lesevertehen i hoerverstehen.

Na kursie zimowym przerabiana jest książka Stufen2, zajęcia odbywają się codziennie od 8-15 i składają się z bloków : lehrbuch, hoerverstehen, lesevertstehen i gramatyki. W tym czasie otrzymujesz pomoc finansową, w postaci opłaconego akademika + beihilfe, czyli pieniążki za utrzymanie, które w zależności od Twoich wyników moga być pomniejszone od kwoty wyjściwoej :D.

I podobnie wygląda to w wakacje, aby zakwalifikować się na kurs, należy zdać test z książki Stufen3 (należy przygotowac się samemu), a później na kursie realizowany jest materiał, który ma Cię przygowtować do DSH i do studiowania w Zittau. Nie musisz uczestniczyc w kursie zimowym. W letnim trzeba brać udział. Podczas letniego kursu, również otrzymuje sie pomoc finansową.

Pozdrawiam :)
do Sonnchen:Ano zastanawiam sie nad tym:). Wyglada to dosc ciekawie..A Ty?

do Nadiene:dzieki wielkie za dokladny opis. A orientujesz sie, czy pozniej trudno jest zdac ten DSH? czy duzo osob odpada?
...oblać DSH po ukończeniu kursu letniego jest nielada sztuką ;) Naprawdę przygowtowują tam badzo dobrze do tego egzaminu. Na zajęciach, niezwykle intensywnych, przerabia się cały materiał pod kątem egzaminu.

Najpierw zdaje się część pisemną (oblewa maksymalnie 15% , z roku na rok coraz mniej osób oblewa ten egzamin). Do tej pory udreką wszystkich był hoerverstehen. Tekst (czytany przez lektora) był dość długi i czytany tylko 1 raz. Dużo osób nie umiało sobie z tym poradzić. Od tego roku, teksty są troszkę dłuższe, ale czytane dwa razy. Tak, że za drugim razem można spokojnie sobie uzupełnić luki :)

Potem czeka na się wyniki, a następnie odbywa się egzamin ustny, którego już nikt nie oblewa, gdyż przeprowadzają go nauczyciele uczący w tej szkole, a im zależy na pozyskaniu studenta, zwłaszcza takiego, w którego zainwestowali swój czas i pieniądze :D

...a tak na boczku jeszcze, to latem tam jest ślicznie, jest takie śliczne jeziorko, tylko czasu brak na wylegiwanie się na słonku...

..no i życie studenckie też raczej nie kwitnie.. np. kluby nie są otwarte non stop, jak w Polsce, ani nawet co weekend (tylko wtedy, gdy ma się odbyć jakaś impreza).. ale jeśli ma się fajną paczkę, zawsze można coś ciekawego do robienia wymyślić :-P
Jeśli chodzi o Zittau to myślę o tym ostatnio coraz poważniej:)A mam jeszcze jedno pytanko nadiene: napisałaś,że aby wziąć udział w kursie zimowym trzeba zdać egzamin...no więc, czy ten egzamin zdaje się w Polsce??...nio i żeby móc go zdawać wystarczy przesłać im formularz znajdujący sie na stronce??
ojoj!!Ja akurat wiem tylko, jak to jest, jak jedzie się ze szkół bedących partnerami IHI, ale wydaje mi się, że wystarczy wysłać formularz podany na stronce. Po jakims czasie powinnaś dostać materiały informacyjne od nich, a także zaproszenie na kurs zimowy. To jest mail do jednej z pań z sekrtariatu: [email] w Zittau. Prześlij im formularz i zaczekaj na odpowiedź, a jeśli jej nie otrzymasz, to proponuję,żebyś się skontaktowała z nią:) Zapytam się jeszcze znajomych, może będą wiedzieć, jak to jest w przypadku, gdy jedzie się na własną rękę...

Egzamin odbywa się w Zittau. W tym roku wyglądało to tak, że przyjeżdżało się do Zittau 28.02, należało się zakwaterować w akademiku lub mieszkaniu (bo też istnieje taka możliwośc, pod warunkiem,że sama znajdziesz sobie najemcę i on zgłosi to na uczelni, dość skomplikowana sprawa). Następnego dnia o 7.30 wszyscy zbierają się na uczelni, a o 8 zaczyna się egzamin, najpierw pisze się test z ksiązki, potem był textproduction ( na temat: Napisać coś o swojej macierzystej uczelni, czym się zajmuje, a potem jaki kierunek studiów zamierzasz wybrać w Zittau i dlaczego, wypracowanie na 150 słów). Potem powinnien odbyć się egzamin l lese- i hoerver., ale zawsze skreślają te części :)...

A następnego dnia o 8 rano odczytywane są wyniki( nigdy nie podają jaki wynik uzyskałaś, tylko do jakiej grupy cie prezydzielono) i jeśli usłyszysz swoje nazwisko, idziesz prosto na zajęcia ze swoją nową grupą, a niewyczytani wracają do domu.. tak to wygląda...

aha...Kurs trwał do 24.03 i kończył się egzaminem, który już nic nie znaczył, miał tylko pokazać ile się nauczyłaś podczas kursu. No i po kursie wyniki (tym razem %)dostaje się na maila z obydwu egzaminów :)

A na jaki kierunek się wybierasz???
Studiuję chemię na Politechnice Krakowskiej, więc chciałabym się dostać na ochronę środowiska...Szczerze mówiąc to nie wiem,czy PK jest partnerem Zittau,ale wątpię w to...Poza tym musiałabym sie wziać ostro do nauki niemieckiego,bo znam go tak jedynie na poziomie komunikatywnym:(w każdym razie dzięki wielkie za informacje...Pozdrawiam:)
..niestety Politechnika Krakowska nie jest partnerem.. :(

Ja też zastanawiam się nad ochronką środowiska.. :D ..

..taka mała wskazówka: dobrze przygotować się z książki dla nauczycieli ( z tego stufena).. jak już zaczniesz się przygotowywać, to moge Ci podpowiadać na co zwracać uwagę, bo te testy zawsze tak samo wyglądają.. ale to jeszcze dużo czasu..

Pozdróweczki.
A nie orientujesz sie moze, czy trudno znalezc praktyke w Niemczech? Wiem, ze na drugim roku jest na IHI czas na polroczna praktyke. No wlasnie..A co sie dzieje, jezeli nie uda mi sie jej znalezc - uczelnia jakos pomaga w jej szukaniu? Czy Niemcy maja ochote brac na taka polroczna praktyke obcokrajowcow? Ja wybieralabym sie chyba na BWL - teraz studiuje kierunek ekonomiczny..
To jeśli jakaś uczelnia nie jest partnerem Zittau to są możliwe studia na zasadzie kontynuacji??(po 4 semestrze w Polsce)
..tak, po 4 semestrze (skończonym) można studiować na IHI. Jeśli chodzi o praktyki, to niestety nie wiem..:(
Cześć:)
Własnie ściągnęłam sobie formularz zgłoszeniowy ze stronki Zittau..Czy orientujesz się moze nadiene jak to jest z tym dyplomem,bo tu jest napisane, że potrzebny jest do tego tylko 1 przedmiot a do tytułu magistra 2 albo 3.....Czy taki magister jest w ogóle u nas uznawany??Odpisz prosze..Pozdrawiam:)
Witaj.
Widze , ze orientujesz sie troszkę. Chciałbym uczyc sie w Zittau i jezeli chodzi o same studia to wiem to co powinienem. Mam mizerne info co do Kursu niemieckiego. Chodzi mi o miesięczny kurs, odbywa sie on bodajrze w marcu i konczy sie egzaminem z jakiejs ksiazki. No i wlasnie nie wiem co dalej. Jakos nie moge znalesc tego na stronach. Co musze zrobic, nie majac udokumentowanego kursu jezykowego by dostac sie na studia. Czyli co fakrycznie trzeba zrobic by dostac sie do Zittau. Ubiegam sie indywidualnie, nie z uczelni.

dzięki za odpowiedz

pa
Z tego, co wiem to trzeba wypełnić formularz, przesłac razem z pozostałymi dokumentami i po prostu czekać na zaproszenie na kurs-pierwszy jest w marcu, a kolejny w sierpniu.Ja też nie mam specjalnie udokumentowanego kursu,bo nawet na studiach nie mam niemieckiego,ale to podobno nie odgrywa zbyt dużej roli...Chciałbyś zacząć od przyszłego roku??
Do nadiene...
Nie wiem,czy tu jeszcze w ogóle bywasz na tej stronce, ale moze akurat przypadkiem zaglądniesz....Mam pare konkretnych pytań odnosnie Zittau, a dokładnie egzaminu wstępnego i ciekawi mnie również, czy jest mozliwosc nieuczestniczenia w zimowym kursie a jedynie zdanie tego egzaminu-wiesz cos na ten temat??Będę wdzięczna ogromnie za wszelką pomoc...mój adres: [email]
Hej, ja już kurs i egzamin dsh mam za sobą. Na tym forum sporo rzeczy to urocze ploteczki...
Chętnie odpowiem na ew. pytania i zapraszam do Zittau!!!
Super,że ktoś zareagował:) Skoro masz już to wszystko za sobą to może mi powiesz jak to jest dokładnie z tym kursem zimowym-czy obecnośc na nim jest obowiązkowa??...czy moze wystarczy tylko w tym letnim??Ja jestemw takiej sytuacji,że nie jestemw stanie opuścić aż trzech tygodni na mojej uczelni ze wzgledu na laboratoria....A jaki kierunek studiujesz jeśli moge spytać??
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 47
poprzednia |

»

Szkoły językowe