doktorat w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
Hej,
zastanawiam sie czy ktos z forumowiczów orientuje sie w sprawie odbycia studiów doktoranckich z prawa w Niemczech, jakie sa zasady przyjęc i jak to wszystko wyglada, oczywiście wiem ze trzeba juc sprawnym jezykowo i miec certyfikat, ale chodzi mi o info dot. samego sposobu ubiegania sie o przyjecie na takie studia, moze macie jakies linki etc.

Dzieki.
Czesc Aga. Nie wiem jak to jest w niemczech, ale zeby ubiegac sie o studia doktoranckie w Austrii, musisz sobie zalatwic taki specjalny wykaz ze swoich studiow magisterskich w polsce. To jest dyplom, na ktorym masz wszystkie oceny itd.... To cos trzba przetlumaczyc u notariusza i przyjmuja Cie bez problemu zagranica. Nie jestem zbyt zorientowana, ale jakby co to pisz, a ja zapytam brata, bo on wlasnie robi doktoracik;) Tylko ze w tej chwili nie ma go w polsce.
Czy mogłabym prosić cię o telefon? Chcialabym porozmawiać odnośnie studiów doktoranckich w austrii ponieważ w przyszłym roku chciałabym je rozpocząć
Witam serdecznie - ja też byłabym zainteresowana, tyle ze doktoratem w Niemczech :-)

Ale najpierw chciałabym rozpocząć jakieś badania, tyle, że nie mam się gdzie załapać na te badania :(
czy mógłby mi ktoś pomóc??

a tak apropos - Grażyna - ja nie wiem, czy to ty, ale chyba poznałam w LU twoją byłą współlokatorkę :-) Anke czy tak podobnie - taka jasniutka blondynka - ja mieszkałam zemestr po tobie w 913 :-) jeśli to ty :-)

jeśli ktoś miałby jakiekolwiek informacje na temat doktoratów, badań naukowych i wszystkich informacji w tym kierunku to proszę o kontakt
[email]

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa