Praca po germanistyce

Temat przeniesiony do archwium.
hejka, jestem świeżo po maturze i stoję przed wyborem kierunku studiów.Tak naprawde niemiecki umiem najlepiej i myśle że szanse mam jedynie na germanistyce.Zastanawiam sie tylko czy wogóle opłaca sie studiować ten kierunek, czy wogole są jakies perspektywy dobrej pracy ... sama nie wiem, co o tym myslicie? a może jest ktoś po germanisttyce kto mógłby podzielić sie doświadczeniami ?:) bardzo prosze o opinie
Serdecznie dziekuje za wasze odpowiedzi, bardzo mi pomogły
ja po prostu mam wrażenie, że ludzie na tym forum się ulotnili ostatnio!
wakacje sie zblizaja :)
nie mów że siedzisz nad wodą i sie opalasz;)
jeszcze miesiac :)
Jak dla kogo. :(
No więc - ja Ci powiem tak - jeśli będziesz dobra (a jeśli nie będziesz dobra, to wylecisz ze studiów) to sobie świetnie poradzisz :-)

ja nie narzekam - pracy mam więcej niż bym dała rady :-) - nawet mnie chcieli na uczelni :-) do zostałam

pozdrawiam
hej. zalezy co chcialabys robic po tym kierunku. jesli zrobisz specjalizacje nauczycielska - mozesz uczyc w szkolach prywatnych, publicznych lub jezykowych. jesli zrobisz specjalizacje tlumaczeniowa, mozesz byc tlumaczem i zgarniac niezle pieniadze (robiac tlumaczenia ustne), jesli bedziesz cieszyla sie dobra opinia i miala duzo zlecen. w koncu mozesz wykonywac zawod w obrebie PR (np. jako rzecznik prasowy); firmy prowadzace wspolprace w klientami w krajach niemieckojezycznych albo takie z prezesami z zagranicy czesto szukaja absolwentow filologii niemieckiej. mozesz tez zostac na uczelni i dalej prowadzic dzialalnosc naukowa. najlatwiej o ciekawa prace jest w duzych miastach, ale konkurencja jest duza i trzeba byc naprawde twardym, zeby sie przebic. (tak wlasnie twardym, czyli wytrwalym, elastycznym i stanowczym. nawet jesli bedziesz znala jezyk doskonale moze to byc za malo). mozliwosci jest pewnie wiecej, ale mnie przyszly do glowy te... pozdrawiam i trzymam kciuki :)
Hey! \ja tez mam ten sam problem. Zastanawiam sie czy warto isc na germanistyke, czy po niej bedzie jakas praca? Rzowazam jeszcze miedzy aministracja i stosunkami miedzynarodowymi. Jestes juz pewnie na studiach....i co wybralas???
moim zdaniem warto studiowac germanistyke.podobnie jak tu już ktos napisał jeste wiele mozliwości.Moja kumpela skonczyła germanistyke i teraz pracuje w biurze podróży za serio niemałą kase +plu sdodatkowo jest tłumaczem(tzw. asystentem językowym) w dośc dużej firmie.ja tez wybrałam sie na filologie bo miom skromnym zdaniem tylko na tym kierunku można sie bardzo dobrze a czasami nawet perfekcyjnie nauczyć języka.Jednym ten kierunek owocuje a innym nie.samo życie
taaak... możliwości jest rzeczywiście sporo, a w dodatku jak ktoś ma ochotę ( no i pewnie coś jeszcze..), to zawsze może się pokusić o jakiś drugi kierunek , bo filologia "da się właściwie ze wszystkim zjeść" ;-)

Ale uwaga... z tym nauczeniem się języka perfekt na filologii to bym była ostrożna.... Przede wszystkim duuużo samodzielnej pracy , no i kontakt z językiem najczęściej jak się da i jak się tylko da.
Pozdrowienia dla już zdecydowanych i tych jescze nie... ;)
Ja też mam wielki problem ..co robić po germanistyce??!!! czy daje to mozliwość zarobienia tyle pieniędzy żebym sie nie musiała o nic m,artwić??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe