Jak wygląda pierwszy rok studiów?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytnie do osób które studiują lub studiowały na germanistyce.Jak właściwie wygląda pierwszy rok.Słyszałam że to koszmar i wielki szok pol iceum.Mnóstwo kucia słówek i ciągły brak czasu.Jak sądzicie co należy zrobić by zmniejszyć to uderzenie które przyjdzie w październiku?Podobno jest pełno lektur do czytania.Pamięta ktoś może jakie?
Troche panikujesz! Nauka jest wszedzie, jednak systematyczna praca to podstawa sukcesu! Najgorsza jest chyba gramatyka opisowa, z moich doswiadczen to istna pamieciowka! Ale moze na dzis jest juz inaczej? A gdzie sie dostalas???
Ej dziewczynko, jeśli Ty sobie wyobrażasz jakąkolwiek FILOLOGIĘ bez stosu lektur to życzę Ci powodzenia i krzyżyk na drogę...
Jasne że wiedziłam że będzie stosik do przeczytania to OCZYWISTE!Dlatego najchętniej już bym sobie kilke przeczytała.Od czego zacząć?Może ktoś z Uś-a mi podpowie?
ja sie wlasnie tez teraz dostalam i wiem, ze jedna z pierwszych lektur na germanistyce łódzkiej jest "Tonio Kröger" Manna i "Pamiętniki" Maltego. Tonio fajny. Ale na pierwszym roku z czytaniem jest tak, ze są to krótkie opowiadania, cegieł jest niewiele i są odpowiednio wcześniej zapowiadane. Za to jest zapieprz niemiłosierny. Ale można przeżyć. Mi tam żaden szok nie grozi, bo jestem po klasie dwujęzycznej, ale moja kumpela która tam jest mówiła, że raczej ludzi enie byli załamani. Tylko nikomu się tam nie podoba :) Ale wykładowcy i ludzie fajni w większości, więc warto.
ja też dostałam sie na I rok germanistyki na UŚ, słyszałam, że tam nie jest specjalnie przyjemnie?
powiedz dlaczego się tam nikomu nie podoba, ponieważ mam dylemat gdzie iść czy UŚ, czy może Racibórz (tam dostałam się na germanistykę na licencjat w Wyższej Szkole)
Proszę o kontakt z osobami studiującymi germanistykę na UŚ.
ja sie dostałam na uś i myśle że żadne kolegium itp nie zastąpią filologii. Też słyszałam że jest nie specjalnie tam pod względem atmosfery ale nie zrażam się trzeba być pozytywnie nastawionym w końcu to my tworzymy atmosferę
Kto rzeczywiscie tworzy atmosfere to czas pokaze, w szczegolnosci, kiedy jest sie zaleznym od wykladowcow, no ale zawsze mozna sie gdzies przeniesc jak komus nie odpowiada ;-)
hej! Ja też dostałam się na germanistykę na UŚ. A ty jesteś na nauczycielskiej czy kulturze?
Ja dostałam się na lit. i kulture, no i mam obawy, ze na dzien dobry wszyscy beda do nas gadali tylko po niemiecku :) Ale to jest wersja z koszmaru, gdzie nic nie rozumiem. Tak naprawde licze, ze nie bedzie tak zle, przeciez my tam idziemy sie uczyc, a nie pokazywac, ze juz potrafimy. Swoją drogą chciałabym zrobic forum dyskusyjne dla germanistyki UŚ, tylko może już takie coś istnieje. Nie mam doswiadczenia w tego typu sprawach, ale wiem jak to wyglada na Polibudzie, gdzie na forum można znalezc wszystko, co interesuje studentów (od planu zajęc, przydatne linki po ściągi i wyniki egzaminow).
Ja myśle że pomysł z tym forum jest bardzo fajny!!!Trzeba je zrobić dla UŚ (ja studiuje na kulturze:))
Temat przeniesiony do archwium.