PROSZE O RADE:GERMANISTYKA WSJO,UJ CZY WROCŁAW?!??

Temat przeniesiony do archwium.
MAM PROŚBĘ!! PORADŹCIE MI. JESTEM WPRAWDZIE JESZCZE PRZED MATURĄ (2006) ALE JUŻ SIE ZASTANAWIAM NAD STUDIAMI. MIESZKAŁEM MIĘDZY 3 A 7 ROKIEM ŻYCIA W NIEMCZECH I BARDZO DOBRZE ZNAM TEN JĘZYK.MAM LEKKIE PROBLEMY Z GRAMATYKĄ ALE MAM JESZCZE ROK ABY JE UZUPEŁNIĆ. W POŹDZIERNIKU BĘDĘ ROBIŁ ZMP. PLANUJĘ STUDIOWAĆ FIL. GER. I NIE WIEM GDZIE NAJLEPIEJ, CZY NA WSJO W POZNANIU (ATRAKCYJNY KIERUNEK:FIL.GER. Z ELEM. DZIENN. I KULT. MED.) CZY NA UJ (RENOMA UNIWERSYTETU) CZY WE WROCŁAWIU (TAM IDĄ WSZYSCY ZNAJOMI) GDZIE WASZYM ZDANIEM JEST NAJLEPIEJ POD WZGLĘDEM POZIOMU,KLIMATU?JAK TO JEST Z KOSZTAMI TAK MNIEJ WIĘCEJ I JAK TO JEST Z TRUDNOŚCIĄ DOSTANIA SIĘ? Z GÓRY THNX!
Jeśli chodzi o Wrocław, to dosyć ciężko jest się dostać ze względu na język polski. Piszesz że troszke gorzej u Ciebie z gramatyką.. We wrocławiu egzamin pisemny to praktycznie sama gramatyka i realioznawstwo.. Wynajęcie mieszkania kosztuje mniej więcej 4[tel]zł z rachunkami (zależy w ile osób)
Pozdrawiam serdecznie i życze powodzenia:)
tylko nie ujot, oprócz renomy niewiele to warte, a poziom jeśli jakoś się trzyma to dzięki napływowi przyzwoitych kandydatów, a mniej kadry
poza tym ohydny budynek przy głównej arterii miasta
Masz w Kraku jeszcze Akademia Pedagogiczna, tam tez jest germanistyka, zajrzyj na ich strone internetowa: http://www.ap.krakow.pl/neofil/germ/index.html

Pzdr.
hej:) studiuję na wsjo w poznaniu i muszę przyznać że naprawde porządna uczelnia (zwałszcza że tyle różnych rzeczy słyszy się o niepublicznych szkołach), studiuję tam zaocznie-germanistykę z anglistyką, jestem na pierwszym roku. Poziom jest dosyć wysoki, wykładowcy nie mają taryfy ulgowej dla nikogo, ale są naprawde spox. O poziomie może swiadczyć też to że wykładają tam również (oprócz wykładowców z wsjo) wykładowcy z Uniwersytetu A.Mickiewicza. Oczywiście godna uwagi jest oferta szkoly co do kierunków, szczególnie filologie łączone. Zresztą co tu dużo mowić najlepiej wejść na http://www.wsjo.pl i zamówić sobie bezpłatny informator:)
ale decyzja co do wyboru uczelni należy tylko do ciebie:) powodzenia:)
To ma byc filologia? Oto 'wymagania' do egzaminow wstepnych:

"
# przystąpiły do Nowej Matury z języka obcego na poziomie rozszerzonym i otrzymały przynajmniej 30% poprawnych odpowiedzi >>więcej>więcej
weż sie zastanów dziewczyno co ty mowisz! to że takie są wymagania rekrutacyjne o niczym nie świadczy! spójrz z innej strony! ja zdawałam nową maturę, niemiecki zdałam oba pozimy na ponad 90%, ustny egzamin tak samo i co? nie dostałam się ani na uam w poznaniu ani na umk w toruniu i na co mi ta matura? tam dostałam się bez problemu.I nie mów mi że tam poziom beznadziejny bo tam nie studiujesz! ja już sie z czasem wolnym dla siebie pożegnałam, nie ma ŻADNEJ taryfy ulgowej!i mimo że tak dobrze zdałam maturę to wyobraż sobie że w mojej grupie językowej jestem na dużo niższym poziomie od pozostałych i dlatego wiem że jest tam przyzwoity poziom. Więc nie gadaj o czymś o czym nie masz pojęcia!
z tego co wiem wsjo... a dobry poziom to dwie rózne rzeczy... a co uczelnia państwowa to państwowa, na studiach płatnych kazydy wie jak jest..
sam jestem filologiem i mam znajomą, która ukończyła filologię na UAM. Tak się składa, że pracuje we WSJO i mówi, że szkoła jest dobra. Natomiast UAM jej zdaniem ma wyższy poziom. Wynika to po prostu z poziomu grup, który ogólnie nie jest tak wysoki jak na UAM-ie. Jest potem zmuszona dostosowac program do grupy, a nie do kilku wybijajacych się studentów...
i tu sie wcale z toba nie zgodze,na uczelniach platnych wyklada wiekszosc tych samych ludzi co na panstwowych i wcale nie popuszczaja,nie wiem jak jest na innych platnych uczelniach ale jesli chodzi o jezykowe to tez maja wysoki poziom,bo w koncu musza wypuscic sprawnych jezykowo studentow
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Zentrale Mittelstufenprüfung