Czy warto uczyc sie szwedzkiego??

Temat przeniesiony do archwium.
Na studiach mam mozliwość wybrania języka szwedzkiego fakultatywnie. nie wiem czy sie zdecydowć. Jeżeli któs z was miał kontakt z tym językiem to napiszcie czy jest prosty, czy duzo czasu trzeba poswięcac aby go dobrze opanować.
Nie mam pojęcia, czy to pomogę... ale znalazłem kilka słów na temat j. szwedzkiego w EDULANDII
- - -
Szwedzki, norweski, a może japoński? Mniej znane i popularne języki budzą dystans i wątpliwości – sądzimy, że na pewno są trudne do opanowania, znalezienie kursu lub korepetytora kłopotliwe, a nauka jest droga.

Tymczasem, osoby mogące pochwalić się znajomością języka wykraczającego poza standardowe są dla potencjalnych pracodawców bardzo atrakcyjne. Ponadto, nauka mniej znanego - co nie musi oznaczać: trudniejszego - języka sprawia wiele satysfakcji.
- - -
A oto przydatne linki do nauki szwedzkiego:

http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/1290
http://www.learn-swedish-language-software.com

Pozdrawiam
od pazdziernika zaczynam filologie szwedzka a moj kontakt z tym jezykiem jest zerowy.. zobaczymy jak to bedzie.. chyba dam rade;)
podobno jego gramatyka i slowka zblizone sa bardzo do niemieckiego jednak wymowa jest calkiem inna i jak dla mnie 'dziwna' hehe
a jakie masz jeszcze jezyki do wyboru na fakultet?
czesc:) osobiscie bardzo podoba mi sie j.szwedzki:) i sama chcialabym miec taka mozliwosc aby wybrac go jako drugi jezyk na moich studiach....zreszta uczylam sie szwedzkiego 2 lata(prywatnie) i w tym roku mam zamiar dalej kontynuowac jego nauke:) moglbys mi tylko napisac gdzie bedziesz studiowac,ze mozesz sobie wybrac ten jezyk?germanistyke?jak tak to na jakim Uniwerku:)? z Gory dzieki:)
Na łódkziej germanistyce można sobie wybrać język szwedzki na drugim roku jako przedmiot dodatkowy.
MUHABBET RZĄDZI
j.szwedki jest truuuuuudny i brzmi okropnie jakbys mowil po angielsku z pyza w buzi naprawde takie mam odczucie
a jego nauka ponoc nie jest wcale tak latwa trudno zalapac fonetyke ;/
Racja język jest trudny jeżeli chodzi o wymowę mam nauczyciela który co 5 min wymawia to samo słówko innaczej więc nie sposób sie tej wymowy nauczyć.Gramatyka za to jets banalna.Zostałam zmuszona do nauki szwedzkiego i powiem że coraz bardziej mi sie podoba
sory,
rownie dobrze mozna stwierdzic tak o kazdym innym jezyku,ze brzmi beznadziejnie,poza tym jak sie czlowiek chce nauczyc jakigokolwiek jezyka to nie bedzie mial problemu,no fakt faktem czasami potrzebna jest odrobina inteligencji zamiast takiego podejscia...
Znaczy, że masz kiepskiego nauczyciela, więc lepiej go zmień. Wymowy szwedzkiej mozna się nauczyć, sama znam język bardzo dobrze. Powodzenia
hej :) mnie się strasznie szwedzki podoba, zresztą jaki mnie się język nie podoba... xD no i jak zwykle kiedy mam fazę chciałabym się zacząć go uczyć...tylko boję się tego, czy to nie za dużo, bo uczxę się jednocześnie włoskiego, niemieckiego i angielskiego, ang na zaawansowanym, niem. na mniej ;], a włoski na początkowo-średnio zaaw. Do tego nie wiem czy bym wyrobiła czasowo (2 języki dodatkowo poza szkołą, bo jednego w szkole nie mam, a drugi mam wyższy poziom), a boję się tego, że ucząc się go sama nauczę się źle mówić i potem cięzko mi będzie się 'przestawić' na dobrą wymowę...ponoć gramatyka jest łatwa...przeczytałam co jest o szwedzkim w wikipedii i skrawek gramatyki i wydaje mi się bardzo ciekawy :). 3 sprawa to nauczyciel...nawet jeslibym znalazła czas na 1lekcję tygodniowo to gorzej by było chba z nauczycielem...
Jak myslicie, czy tamte 3języki nie będą przeszkodą w nauce kolejnego i czy lepiej szukać, szukać i znaleźć nauczyciela, czy można się uczyć samemu? (o tą wymowę się boję). Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Zentrale Mittelstufenprüfung