Języki specjalistyczne - rekrutacja

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie do tych, którzy studiują języki specjalistyczne na UW.. Chodzi o to,że aby się dostać, trzeba zdać dwa języki rozszerzone i sprawdzian predyspozycji. Ale czy oba trzeba zdawać również na poziomie rozszerzonym na maturze ustnej?? Czy tylko jeden?? Czy w ogole matura ustna jest brana pod uwagę przy rekrutacji ?? Bo przeczytałam ostatnio, że do sprawdzianu z predyspozycji podchodza tylko osoby które uzyskały po 50% z matury pisemnej co w takim razie z ustną??? proszę o pomoc...
wiem ze ustna jest brana pod uwage w poznaniu. w warszawie nie. ale radze tak czy siak zdawac na poziomie rozszerzonym bo to nie wiadomo co te uczelnie znowu wymysla :] no i lepiej to wyglada na swiadectwie.....
no w sumie masz rację, ale lepiej na świadectwie wygląda np. 18/20 z podstawowej niż 10/20 z rozszerzonej :/ a ja kiepsko mówie po niemiecku :( dlatego sama nie wiem na co sie zdecydowac :/ a już pod koniec września trzeba :/
ale wtedy moze sie zdarzyc ze sie nie dostaniesz na UW na KJS i bedziesz musiala isc gdzie indziej, gdzie beda chcieli mature rozszerzona ustna.... i co? trza myslec zapobiegawczo. i wszystko brac na rozszerzenie :)
poza tym wg mnie siara isc na jakikolwiek kierunek jezykowy z matura ustna na poziomie podstawowym :]
hm.. wpadłam w kierat :/ masz sporo racji... ech.. zobacze jak zmienią sie wymagania :/ w tym roku :) mam jeszcze troche czasu.. w sumie można sie wyuczyć, są pogadane zagadnienia... pomyśle,zobacze.. :) dzieki za pomoc!! :)
Pamietaj tez, ze pkt z matury rozszerzonej zawsze licza sie podwojnie, czyli nawet jak masz te10/20 z rozsz., to tak jakbys miala 20/20 z podstawowej. Poza tym ja uwazam, ze ustna rozsz. jest latwiejsza od podst. dlatego ze mowisz co myslisz swoimi slowami, nie jest napisane, ze masz powiedziec to, to i to, tylko sama tworzysz i nie zastanawiasz sie nad konkretnymi slowkami.
Sama tez za dobrze po niemiecku nie mowie, choc lubie ten jezyk i wydaje mi sie :) ze dosc duzo umiem. Mimo to podchodzilam do rozsz. ustnej i mialam 17 pkt, co bylo dla mnie ogromnym sukcesem przy tych problemach z mowieniem. Takze nawet sie nie zastanawiaj, tylko bierz rozsz. Powodzenia!
Hej, hej :) W tym roku nie brano pod uwagę matury ustnej, tylko rozszerzoną pisemną:) Ja miałem angielski ustny tylko podstawowy i się udało...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa