Germanistyka i co dalej?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej:)
studjuje sobie gemanistyke i jestem w kropce....tzn nie bardzo wiem co dalej, byłam na stypendium w niemczech, i tam stwierdziłam, ze nie bardzo mam jakies mozliwosci po tych moich studiach. Znam tylko niemiecki, angileskiego probuje sie nauczyc, lae mi nie wychodzi.... myslałam mnad zostaniem na uczelni, praca tłumacza lub drugim kierunkeim....ekonomia, wtedy mogłaby pracowac w jakiejs firmie, i miec kontakt z niemieckim.... moim niemeickim....tłumaczenia tez sa fajne, ale o ile wiem trzeba jeszcze 3 lat robic jakies kursy itd.... a ja po studich musze juz byc w pelni samodzielna.... najfajniej byłoby pojechac do niemiec o tam pracowac, marzenie.... bo bez tego jezyka ja sobie mojego zycia nie wyobrazam:)
mam nadzieje, ze podrzucicie mi jakies pomysły dzieki :)
praca tlumacza nie jest taka zla. sam jestem na filologi niemieckiej i angielskiej i mam zamiar zostac tlumaczem. teraz gdy wstapilismy do unii bedzie troche roboty. najlepiej jak wybierzesz sobie specjalizacje prawnicza lub ekonomiczna bo tam wykonuje sie najwiecej tlumaczen.
stawki sa nastepujace:
za 1600 znakow bez spacji (jedna str a4) dostajesz 30 pln albo wiecej. kancelarie prawnicze sa gotowe zaplacic 200% wynagrodzenia aby tekst byl tylko dobrze przetlumaczony i bez glupich bledow
tlumczenia ustne sa jeszcze lepiej platne. dostajesz ok 150 pln za godzine tlumaczenia lecz nie da sie tego robic caly dzien bo po kilku godzinach a nawet po jedne mozg sie lansuje i jest sie przemeczonym. jak dostaniesz zlecenie z EU to masz juz niezle bo tam za jedna strone daja 30 euro.
wiec nie jest tak zle jak by ci sie wydawalo
wiecie co to jest praca tlumacza???

napewno ciezki kawalek chleba. trzeba cholernie duzo poswiecic sie nauce i ciagle byc na bierzaco z wtdarzeniami w niemczech i ciaglymi nowinkami w jezyku niemieckim.

»

Pomoc językowa