co robic jesli mam stara matúre i kiepskie wyniki?

Temat przeniesiony do archwium.
czesc wam....jestem po starej marurze i ledwo sobie z niemieckim poradzilam :( obecnie jestem w niemczech i zamierzam jak na ironie zdawac test DaF i podjac tu studia.....ale czy wogole dostane sie gdziekolwiek jezeli mam tak kiepskie wyniki???? przyznaje ze w sredniej bylam niesamowitym leniem!!!! ale teraz przyszedl rozum i chec ale czy nie za pozno?????
i co wogole warto studiowac tu w niemczech????mam na mysli ze slyszalam zeby nie zabierac za jezyk polski jesli interesowalby mnie dyplom tlumacza...... dzieki z gory za wypowiedzi
Hej! Tez ama stara mature, obecnie jestem w Niemczech, § tygodnie temu zdawalam Daf, teraz czekam na wyniki. Stara matura w niczym nie przeszkadza!
To mialo byc 3 tygodnie temu:)
dzieki ;);); a jak byl ciezki test, mozesz cos na ten temat powidziec???? chodzi mi o to ´ze brane jest swiadectwo pod uwage wiec nie wiem czy wogole mnie gdzies przyjma!??!!?!? a byle gdzei tez nie chce studiowac! dzieki za info
To czy trzeba miec dobre oceny zalezy od uczelni i naturalnie kierunku. Na niektore nie biora ocen w ogole pod uwage, ale na te bardziej oblegane dobre swiadectwo jest potrzebne.
W przeciwnym razie trzeba czekac na miejsce kilka lat:(
A jesli chodzi o Daf to wcale nie byl taki trudny. szkoda tylko, ze na wyniki trzeba czekac 6-8 tygodni.
hmmmmm to moze moglabys mi podsunac kilka kierunkow gdzie nie brane sa pod uwage oceny??? lub tez takowe uczelnie??? jesli to nie problem.... pozdro
W jakim miescie chcesz studiowac? I co?
moglabym ci cos poradzic, ale napisalas, ze juz jestes w niemczech, wiec pewnie zalezy ci na studiach w jakis konkretnych miastach?
heh nie koniecznie ;) i nie musi to byc duze miasto mile wiidziane male studenckie miastczko z mila atmosfera :D
no przyznam ze wolalbym jakos na polnocy ale to nie jest konieczne..........a ty???? skad jestes? i gdzei wybierasz sie na studia???
Ja aktualnie mieszkam w Düsseldorfir i tu tez studiuje. Moge ci podpowiedziec stronke i tam sobie poszukasz czegos, co by tobie odpowiadalo. Najlepiej w twoim przypadku byloby gdybys szukala kierunkow, na ktore nie trzeba sie ubiegac o miejsce przez ZVS. Bo wtedy oceny nie sa tak wazne.
Aaaa... :) zapomnialam podac adresu tej stron! Oto on: www.hochschulkompass.hrk.de
jezeli jestes juz dlugo po maturze, to przez ZVS tez mozesz sie dostac
ZVS rozdaje miejsca nie tylko na podstawie ocen :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa