Ulm!!!???

Temat przeniesiony do archwium.
A może ktoś studiuje w Ulm??? I chciałby mi poradzić, czy warto się tam wybrać i dlaczego?
A może ktoś mi doradzi, czy warto się pchać do Niemiec z maturą z matematyki...?:)
moj maz tam studiowal przez rok matematyke gospodarcza no i sie rozczarowal..na tyle ze przeniosl sie na inny uniwereki kierunek..Sam uniwersytet miesci sie za miastem, zawsze tam jakos pusto, dziwna atmosfera..nie polecam pod tym wzglem, ale oczywiscie nie to jest najwazniejsze, bo inna strona uni ulm to wysoki poziom kierunkow scislych i medycznych a to juz cos. Mieszkam niedaleko Ulm.
prawdopodobnie bede tam robic kurs do egzaminu DSH i jak sobie pomysle to mnie skreca:(
To zależy po co do Ulm? Żeby pozwiedzać, albo zostaś pół roku na jakimś kursie to z pewnością warto bo to ładne miasto.

Zostać na całe studia raczej bym odradzał, poniewaz Bayern i Baden-W. wprowadzają najwcześniej ze wszystkich landów opłaty za studia na państwowych uniwersytetach. Tak na przykład Bayern od letniego semestru 2007.

Drugi minus to relatywnie wysokie ceny, przede wszystkim wynajmu mieszkań, wysokie w porównaniu do Berlina nie mówiąc już o wschodnich landach.
a to Berlin jest zachodnim Landem ?
no mam nieco inn opinie na temat uroku Ulm..ok, stare miasto, dosc ukryte jest mile, zwlaszcza latem , ale sam uniwerek...daleko za miastem, taki szary wielki kombinat, w ktorym bladzisz korytarzami i zywej duszy nie spotkasz...nie polecam. No chyba ze mowimy o poziomie, bo jak wspomnialam kierunki scisle i medyczne stoja naprawde na wysokim poziomie.
Oczywiście, że Berlin jest zachodnim landem!
Przecież jasne, że nie chodzi tu o położenie geograficzne, ale każdy interesujący się historią Niemiec, albo lepiej mówiąc obecną sytuacją językową wie że mówiąc: "landy wschodnie", "wschodnie Niemcy" każdy Niemiec ma na myśli pięć nowych landów, których terytorium wchodziło w skład NRD. Dzisiejszy Berlin, mimo że jak wiemy składa się nie tylko z zachodniego, ale równiez z byłej komunistycznej częśći wschodniej nie jest zaliczany, do "nowych" czy też "wschodnich" landów bo instniał już w odróżnieniu do pięciu nowych landów przed zjednoczeniem Niemiec.
Więc nie rozumiem tej aluzji!!!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa