Infromacje i możliwości GREMANISTYKI

Temat przeniesiony do archwium.
Jestem w kropce. Zamierzam studiować germanistykę, ponieważ widze, iż w tym jestem naprawde dobra, ale jest jeden problem tzn. szukając w internecie o tych studiach nie mogę znaleźć dokładnych informacji. Nie chce być nauczycielem, ale nie widze żadnych innych kierunów do germanistyki. Prosze podajcie mi możliwe kierunki i najlepsze uniwerki- i w ogóle czy germanistyka ma przyszłość?? Prosze napiszcie bo ja nie łapie sie w takich sprawach:-(
to tak jak ja....a mianowicie chcialabym studiowac niemiecki ale co potem??? nie widze perspektyw a nauczycielka nie chcialabym zostac...tlumacz???? niby potrzebuja osob ze znajomoscia jezyka ale do tego trzeba cos wiecej! ekonomia? cos poza tym? czy wogole sa takie szkoly panstwowe ktore wiaza niemiecki z jakims innym kierunkiem? moze ktos sie orientuje?????
hallo paulina,

podaje stronke z informacjami odnosnie Germanistik

http://www.uni-essen.de/isa/fg_kultur_medien/germanistik/germanistik_hs_frm.htm
ech mam ten sam problem, nie mam pojecia kim moglabym byc, nawet podobnie zatytulowaalm notke, ja tez siebie nie widze w roli nauczycielki , ech no i nie wiem co dalej , jak cos wymyslisz to pisz :)