germa na UAMie

Temat przeniesiony do archwium.
Kto zamierza studiować na UAMie filologię germańską? Chciałabym usłyszeć także opinie osób już tam studiujących, jesli się takie znajdą. :)
Hej. Studiuje na pierwszym roku na UAM. Jak jest??? hmmm ........ciezko. Pierwszy semestr byl straszny, teraz juz se przyzwyczailismy. Ludzie sa fajni. Jest zdycydowanie wiecej dziewczyn niz facetow. Ok 8-10 facetow na 130 osob:-)))))) na poczatku zaczelo nas 130 teraz po pierwszym semestrze zostalo 90. ale nie chce cie straszyc. jesli to lubisz i chcesz sie uczyc tp dasz rade. ja na poczatku bylam przerazona, ale juz jest lepiej. w maju czeka nas ciezki egzamin z PNJN-u i to jest w tym wszystkim najgorsze. Z PNJN na pierwszym roku nie mozna miec warunku. Zycze POWODZENIA
czesc. a jak wygladaly dotychczasowe egzaminy ??? tak duzo ludzi odpadlo bo nie dalo sobie rady czy profesorowie az tak oblewali czy po prostu sobie olewali?? jak wygladaja zajecia? np historii??ja chodze do kolegium i u mnie wyglada to tak ze na kazdych zajeciach nas odpytuja z poprzedniej lekcji.jesli ktos nie zda jednego przedmiotu z praktycznych to nie ma szans na zadna poprawke, warunek czy komisa;/
Hej, ja tez jestem na pierwszym roku germy na UAM-ie. Teoretycznie przyjeli rzeczywiscie 130 osob, ale czesc z nich nie podjęła studiów (część osob z odwolania), część najczęsciej jeszcze w październiku zrezygnowała na rzecz uczelni w Niemczech, pare osob uznało, ze to jednak za wysokie progi. Tym sposobem doszlo do tych 90 osob. Sesje mamy ciagla, wiec jesli komus sie z jakims zaliczeniem sem. nie udalo, to ma czas do czerwca - stad nikogo nie wyrzucili. Te osoby same zrezygnowaly - jak juz napsialam - z roznych przyczyn. Jest do przezycia, nauki rzeczywiscie troche jest, jak na kazdych studiach filologicznych, ale przy dobrej organizacji czas zyje sie nie tylko nauką. Jak wyglada historia? Na pierwszym roku Historia Kultury Niemeickiego Obszaru Jezykowego (KNOJ), to wyklady, ktore sie koncza egzaminem w sesji letniej. Na wyzszych latach z KNOJ-a po 45 beda tez cw. Ogolenie zajecia sa obowiazkowe - jak w szkole, na prawie wszystkich cw. jest sprawdzana obecnosc. Wejsciowki, testy - trzeba sie uczyc na biezaco, bo zginiesz. U nas tez nie mozna miec warunku z PNJN-u. Jesli nie zdasz egzama w czerwcu, to masz jeszcze szanse we wrzesniu, ale potem wylot z uczelni (1 rok). Heh, slyszlaam juz rozne opinie o ilosci osob, ktore niby oblewaja praktola (z grubsza regula jest, ze w czerwcu sporo, we wrzesniu komisja jest jednak dla wieskzosci laskawa). Moze ktos sie wypowie jak to bywalo w zeszlych latach??? Przytoczy jakies przyblizone 'dane statystyczne'? ;-)
uwaga! wiadomość ze strony www.amu.edu.pl ---> zwiększono limit miejsc na germanistyce w Poznaniu o 30! W tym roku przyjmą 160 osób.
mam pytanko! jestem ciekawa jaki jest mniej wiecej prog procentowy zeby sie dostac i czy jest w Poznaniu zaoczna germanistyka?
Zaeszłoroczny próg i to dokładny jest na stronie wydziału: http://ifg.go.pl/
Zaoczna germanistyka jest tylko jako dwuletnie studia uzupełniające po licencjacie.
Ja wybierałam się na UAM w zeszłym roku ale się tam nie dostałam :P Chyba na szczęscie ;) bo bym nie dała rady :D Teraz jestem obecnie na pierwszym roku germanistyki ale w Wyższej Szkole a i tak wcale nie jest tu tak łatwo :( Za parę dni mam egzamin praktyczny PNJN no i właśnie najgorsze jest to że jak nie zdam to po studiach;/ No ale cóż.. Tak to już jest. Pozdrawiam
a ile miałas procent z matury z niemieckiego???
Poznan?? Polecam!!!
nie ma warunku z PNJN ale jest jeszcze wrzesien
glowa do góry
:-)
Don Pedros, a Ty z Poznania jesteś? :-)
nie, ale znam "troche" osob ktore tam studiowaly
Temat przeniesiony do archwium.