Studia w Niemczech, proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Na samym poczatku chcialam pochwalic autorow za storne , bo jest bardzo interesujaca. :)

Wiem , że juz bylo duzo tematw tego typu, ale bede wdzięczna jesli ktos odpowie
Na razie jestem w liceum ale juz niedlugo matura, i zaczynam myslec o studiach.I oczywiscie bardzo chialabym studiowac w Niemczech.Język niemiecki jest moją pasją.Tylko niebardzo wiem jaka jest procedura samego dostatnia sie na jakiekolwiek studia ( jedyne co wiem ze zazwczyaj jest to konkurs swiadectw ? i certyfikat )

Na maturrze mam zamiar zdawac niemiecki ust. i pisemny rozczerzony i geografie podst. Sama nie wiem jaki kierunek moglabym studiowac bo w ogle nie orientuje sie jakie sa kierunki na uczelniach.I nie mam pojecia jaki fach moge po tym miec.Ale obawiam sie ze posotanie mi tylko rola nauczyciela :(.

Mam pytanie : czy mozna skladac podania na uczelnie w niemczech przesylka? tzn typu : internet , faks , lub cos w tym stylu ?
Ile maksymalnie mozna zlozyc podan ?
Jak wysokie sa oplaty miesieczne, semestralne ?
Czy ciezko jest na studiach W Niemczech ? Tzn czy trudno zrozumiec wyklady w jezyku niemieckim itd ?
Moze ktos zna jakies ciekawe uniwersytety , uczelnie ?

Ostanio rozmawialam z moja profesorka i namawaiala mnie do studiowania w Niemczech, tym bardziej ze to nie jest 2 koniec swiata.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)
Jesli mogłabym komuś w czymś pomoc to piszcie, chętnie odpowiem :)
Hi! ja mam wlasciwie podobne plany...z tym ze zdaje mature bilingualna tzn. dwujezyczna... ale z wyborem kierunku tez mam niezly problem a poza tym nie jestem dobrze zorientowany jak tam to wszystko przebiega. Slyszalem tylko ze chodzi glownie o konkurs swiadectw -> matura no i wykazanie sie wiedza jezykowa oczywiscie - bez tego ani rusz.
Studia w Niemczech podobno nie sa wcale tanie...zeby miec pozwolenie na studiowanie trzeba juz przed rozpoczeciem studiow miec dowod na to iz ma sie wystarczajace srodki finansowe na pokrycie kosztow pierwszego semestru czy miesiaca jakos tak...raczej trzeba na te studia sobie samemu zarabiac...no i studiujac w ogole za granica trzeba liczyc sie z tym ze jest sie skazanym wylacznie na jezyk danego kraju lub angielski... ;]
No to naprawde musisz byc dobry skoro chcesz zdawac dwujezyczna maturke :)
Oj chyba nikt mi w pelni nie odpowie na te moje pytaanka
Droga Nulga:
zajrzyj tu:
https://niemiecki.ang.pl/studia_w_niemczech_9.html
https://niemiecki.ang.pl/gdzie_w_niemczech_mozna_studiowac_germanistyke_1820.html
https://niemiecki.ang.pl/IHI_w_Zittau_1474.html

...
jak juz mniej wiecej zorientujesz sie w temacie, zadaj w tym watku kolejne pytania, postaram sie pomoc!
czy mozna skladac podania na uczelnie w niemczech przesylka? tzn typu : internet , faks , lub cos w tym stylu ?
--------- mozna, wyslij je poczta. zapisy na studia musisz robic osobiscie.nie mozesz przeslac poczta.

Ile maksymalnie mozna zlozyc podan ?
---------- ile tylko chcesz.na ile masz kasy, bo kazde tlumaczenie kosztuje.

Jak wysokie sa oplaty miesieczne, semestralne ?
-----------zalezy. w hessen oplaty semstralne-administracyjne 260 euro, w bayernie 85 euro. w landach w ktoraych sa studiengebuhr od 500euro wzwyz.

Czy ciezko jest na studiach W Niemczech ? Tzn czy trudno zrozumiec wyklady w jezyku niemieckim itd ?
-------------jak zdalas dsh, to nie powinnas miec problemu z podstawami. zalezy co chcesz studiowac. jasne, ze jest ciezko, bo wielu slow na polskich studiach tez nie znasz, a tu jeszcze w dodatku po niemiecku i ciezko znalesc polskie tlumaczenie. trzeba duzo czytac.no i na poczatku sporo kuc, zeby wpasc w rytm niemiekciego studiowania.
Moze ktos zna jakies ciekawe uniwersytety , uczelnie ?
-------------------ja bylam semestr na uni w norymberdze, nie polecam. mam sporo znajomych polakow, niemcow i zagranicznych. z tego co slyszalam, to najlepsze opinie sa o passau, jesli ktos lubi mieszkac na wiosce. dorby jest tez uni w berlinie. a najpozytywniej slysze o lmu w monychium, gdzie sama bede niedlugo studiowac, a gdzie studiuje juz moj chlopak.
jesli macie jakies pytania, to chetnie odpowiem albo pogadam na chacie.
[email]
kochani jestescie ze napisaliscie :) , jesli edziecie mieli jeszcze jakies info to piszcie :)
zasady i warunki przyjecia na lmu
http://www.uni-muenchen.de/conman/index.cfm?path=1042
Poniewaz na wszytskie Twoje pytania dostalas juz odpowiedz dorzuce tylko pare zdan o mojej uczelni. Pytalas czy ktos zna jakies ciekawe uniwesytety. Otoz ja trafilam na jeden z takich i zyje mi sie tu calkiem dobrze.
Studiuje w Konstanz nad Jeziorem Bodenskim. Miasto jest niewielkie ale przecudne, szczegolnie latem kiedy mgla sie podnosi i nad jeziorem widac Alpy. Ludzie sa tu w wiekszosci przyjazni i wyluzowani. Zycie plynie chyba troche wolniej niz w kochanej Polsce(co mi osobiscie bardzo odpowiada).
A teraz to co dla Ciebie pewnie najistotniejsze, uniwesytet. :) Caly kompleks jest w jedym miejscu tzn nie trzeba jezdzic od jednego wydzialu do drugiego na drugi koniec miasta jak to jest w przypadku wielu innych uczelni. Ludzie, ktorzy tam pracuja daja odczuc, ze sa tam dla studentow a nie studenci dla nich. Szczegolnie widoczne staje sie to kiedy szukasz pomocy, np jestes tam po raz pierwszy i kompletnie nie masz pojecia co z soba zrobic. :) Tak bylo w moim przypadku... Do wyboru masz wiele roznych kierunkow od nauk scislych po humanistyke. Sama nauka jezykow jest tu bardzo wspierana a jesli masz watpliwosci czy dasz sobie rade z wykladami po niemiecku to nie ma problemu, jest tu szereg darmowych kursow dla obcokrajowcow, ktorzy stanowia tu prawie polowe wszystkich studentow. Nawet bez nich nie jest trudno, w wiekszosci mozna liczyc na wyrozumialosc wakladowcow.
Jesli jestes zainteresowana to zjarzyj na stronke: www.uni-konstanz.de
Jest dosyc przejrzyscie zbudowana wiec nie powinnas miec problemu ze znalezieniem informacji.
W razie pytan pisz, chetnie pomoge.
Zapraszam! :)
Hej!
Co do dowodu ze jestes w stanie sie utrzymac finansowo...
Samej uczelni nie musisz nic udowadniac, im to obojetne poki regularnie placisz. Kwestia finansowa pojawia sie kiedy musisz isc do urzedu sie zameldowac, wtedy pytaja jak sie chcesz utrzymac i czy mozesz to udowodnic. Ja nie bylam w stanie niczego udowodnic i szczerze mowiac moj budzet byl zalosny. Nawet nie mialam konta bankowego, ktore moglabym im pokazac. Opowiedzialam ze mam zamiar ubiegac sie o stypenium i chce pracowac i niczego nie musialam udowadniac. Razem ze mna studiuja tez inne Polki i zadna z nich tez nie miala problemow. Ludzie wierza ci na slowo. Same studia nie sa drogie ale na zycie trzeba pracowac jak sie nie ma bogatych rodzicow. Zapominasz ze tak jak i koszty utrzymania taki i zarobki sa wieksze niz w Polsce. Wystarczy pracowac 2 dni w tygodniu i spokojnie mozesz wszytsko oplacic. Zyjesz skromnie ale takie juz jest zycie studenta. :)
Wiecej odwagi!
Pozdrawiam!
Do offieczka :)
Ja mam jescze kilka pytan do ciebie :)
Bo zupelnie nie orientuje sie w cenach
Jak wysokie sa oplaty miesieczne/semestralne ?
Czy trzeba przy zapisywniau pokazywac wyciag z konta , co jest dowodem na to , ze ma sie wystraczajaca duzo srodkow finansowycch do utrzymania ?
Czy trudno jest znalezc jakies mieszkanie, pokoj do wynajecia ?
Jaki jest potrzebny certyfikat aby sie dostac ?

Slyszalam ze oprocz certyfikatow trzeba jeszcze miec jakies kursy, ktore sa
warunkiem przyjecia to prawda ? Jesli tak to jak dlugo takie kursy trwaja ?

Czy tobie trudno sie utrzymac? czy pracujesz gdzies dorywczo ?

Dziekuje ci bardzo za ta stronke ale jakos nie moge polapac sie gdzie sa kierunki tych studiow, cos jakis lewus jestesm hehe:P

Czy wysoki jest poziom na tym uniwesytecie ?I czy mozna po nim plynnie mowic, i dostac jakas odpowienida prace czy raczej trudno ?

A ty mialas jakies problemy z dostaniem sie na niego ?
W ogole to tak zachecajacao brzmi jak napisaalas ze ludzie sa mili, i ze jak nie wiedzialas co ze soba zrobic, to byli zyczliwi

Dla mnie to bardzo wazne, bo bardzo bym chciala zeralzowac te plany, ale z drugiej storny boje sie ze sie nie odnajde

Ale jeszcze mam pytanko takie prywatne, bo wiadomo ze Konstancja nie jest zbyt blisko, a wiec jak czesto przyjezdzasz do domu ?

Jesli mozesz to napisz cos wiecej o tym miescie , i o studiach, albo napisz na maila bardzo cie prosze bo jestem bardzo ciekawa , Dziekuje ci bardzo , trzymaj sie cieplutko :*

P.S przepraszam za moja litanie, nie chcialam cie zameczac, ale po prostu bardzo mnie tym zaciekawilas co napisalas, wiec bede wdzieczna jesli odpiszesz
An offieczka: a co w ogole studiujesz ??
czesc, a moze moglabys mi odpowiedziec na moje pytanie, a mianowicie:
jestem zameldowana w duisburgu, tutaj tez chodze na kurs jezykowy,ktory trwa 3 miesiace, nikt na uni nie wymagal ode mnie wizy studenckiej i takiej tez nie posiadam, czy w takim razie musze ja miec????
dodam, ze konto bankowe juz zalozylam, a jesli chodzi o ubezpiecznie to jestem w trakcie jego zalatwiania
ALE WOGOLE NIEWIEM CO Z TA WIZA???? bylabym Ci bardzo wdzieczna gdybys mi udzielila odpowiedzi
z gory dziekuje i pozdrawiam
Hej offieczka ,
bardzo zainteresował mnie Twój wpis o uni. Obecnie rozglądam się za niemieckojęzycznymi uczelniami dlatego jeśli zaglądasz jeszcze na to forum to daj znać, będę na prawdę bardzo bardzo wdzięczny :)
Temat przeniesiony do archwium.