kolegium w poznaniu!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
a co powiecie o tym kolegium??? moze ktos tam jeszcze sie wybiera w tym roku??? a co powiedza na ten temat juz studiujacy???? pozdro
nic nikt nie wie??????? no bitte!!!!!!! cokolwiek a moze to kolegium nie istnieje? nawet sie dodzwionic nie mozna..........
A o co chodzi, o Kolegium Języków Obcych w Poznaniu na ulicy Międzychodzkiej? Jak tak, to zaraz Ci wszystko opowiem.
dokladnie o to !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D:D prosze napisz cosik!
Nie napiszę Ci wiele jeśli chodzi o egzaminy, bo studiowałam tam kilka lat temu i nie mam aktualnych informacji.
Budynek nowoczesny, przytulny, kameralny, jest winda, bufet, kilka metrów dalej na tej samej ulicy punkt ksero i sklep papierniczy, więc wszystko pod ręką :-).
Atmosfera taka jak w liceum, malutkie grupki - nas było 30 na roku. Wiąże się to z intensywnością zajęć, bo nie ma szans, żeby zdrzemnąć się gdzieś w tylnej ławce i pozwolić sobie na nieprzygotowanie. Ale to chyba o to chodzi, żeby nauczyć się jak najwięcej... Zajęcia są głównie w formie ćwiczeń, nie więcej niż 15 osób w sali, więc każdy może się wypowiedzieć i nauczyciel jest w stanie każdemu poświęcić czas.
Ja byłam na studiach dziennych, więc atmosfera była fajna, można było poznać nowych przyjaciół, po zajęciach szło się na piwko całą grupą :-)
Do tego można było się zaangażować - jeśli ktoś chciał - w zajęcia pozalekcyjne. Działałam w kółku teatralnym, mieliśmy zorganizowany wyjazd na seminarium nauczycielskie do Lüneburg, byliśmy na Expo 2000... Nauczyciele sympatyczni, kompetentni, wśród nich Niemcy.
Studia trwały 3 lata (licencjackie), można na tym poprzestać, a jeśli chciałabyś potem kształcić się dalej, to można zdawać na germanistykę, albo na lingwistykę stosowaną. W ciągu studiów są obowiązkowe praktyki.
A o poziomie Kolegium najlepiej świadczy fakt, że ja zdawałam na germanistykę i lingwistykę (na wszelki wypadek, gdybym się gdzieś nie dostała). Poszłam na egzaminy bez wcześniejszych powtórek, nieprzygotowana (bo zapomniałam, kiedy są te egzaminy...) i dostałam się na oba kierunki bez problemów. Naprawdę polecam!!!
dziekuje Tobie bardzo!!!!!!!!!!!!!!!! bardzo!!!!!!!! w koncu ktos sie odezwal :) chce w tym roku sprobowac sie dostac :)tak bardzo bym chciala a z tego co piszesz warto poswiecic czas na przygotowania :) dzieki stokrotne i pozdrowienia
Nie ma za co... Piszę tak późno, bo dopiero wróciłam z pracy, więc wybacz, jeśli długo czekałaś. Naprawdę warto. Gdybyś potrzebowała jeszcze jakichś informacji, pisz. Pozdrawiam.
a orientujesz sie moze czy jest mozliwosc skorzystanai z programu typu socrates albo erasmus????
bardzo ciezko jest sie dostac? zapewne z 8 osob na miejsce :( nie oge takze zalesc info co do daty rekrutacji???? dodzwonic tez sie nie mozna bo nikt nie odbiera! :D fajnie jezeli na jedno pytanie bedziesz umiala odpowiedziec :) a moz ektos jeszcze inny?????? z gory dziekuje i pozdrawiam
Osobiście nic nie wiem na te tematy, bo to naprawdę już parę latek, jak tam studiowałam - mogło się wszystko pozmieniać. Jest faktycznie dość ciężko się dostać, ale zawsze można próbować się odwoływać, albo pójść najpierw na zaoczne i potem się przenieść - u nas parę osób tak robiło. Jeśli chcesz, mogę pójść się dowiedzieć o pozostałe rzeczy, które Cię interesują - to tylko przystanek autobusem od mojego domku :-) Np. we wtorek, mam wtedy lekcje tylko rano...
jej moglabys?!?!?!!? to moze masz gg?? moglabym tez do Ciebie zadzwoinic do domu jezeli moge i chcesz :) bylabym niesamowicie wdzieczna bo ja jestem teraz w niemczech wiec troche mi daleko zeby jchac do poznania i sie zapytac o wszystko! pozdrawiam
jak wolisz napisz na adres : [email]
To mam pomysł - napiszę Ci mailem mój numer gg i pogadamy już na gadu-gadu. Wolę tutaj nie podawać namiarów, każdy może to przeczytać :-( Pewnie że się dowiem, nie ma problemu.
super :D sie ciesze sie :D
przepraszam ... ale ja jestem pierwszy raz na tej stronie i mam problemy ... czy możesz mi pomóc i wyjaśnić czy na tej stronie tłumaczą teksty z języka niemieckiego na polski, czy poprawiają tekst niemieckie?????? prosze odpowiedz co mam zrobić i gdzie "kliknąć" abym uzyskała taką pomoc????? błagam odpisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wejdź w "dodaj wpis" chyba - ja zawsze tylko odpowiadałam, klikając na "odpowiedz" przy danej osobie. Najlepiej gdybyś sama przetłumaczyła tekst z polskiego na niemiecki, to Ci sprawdzą. Z tego co wiem, raczej rzadko odpowiada się na posty typu - zróbcie to za mnie. Pozdrawiam.
naprawde dziękuje!!!!!!!!!! już rozumiem!!!!!
a czy jak co to sprzwdzisz mi tekst ... tylko ja cigle sie męcze ale już niedługo skończe, dopiero ściągnełam fotografie i tekst taki zaczęcający do odwiedzenia miejsca w Polsce ale jeszcze mzm dłużo do tłumzczenia!!!!!! dziękuje za odp fajnie tu na tej stronie to fajne że są ludzie którzy pomagają!!!!!!!!!!! chociaż poprawiłam sobie humor bo byłam załamana!!!!!!!!!!! pozdrawiam
Jasne, że Ci pomogę. Staraj się zawsze pisać nie na ostatni moment, żeby ktoś zdążył Ci odpowiedzieć :-) Pozdrawiam.
dzięki
papa
Chciałabym sie dowiedzieć co nie co na temat tego Kolegium....po prostu chcialabym ciągnac dalej niemiecki ale nie wiem jaka uczelnie wybrac i czy lepiej isc na studia dzienne czy zaoczne.Czy ktoś mi moze pomóc??Prosze o kontakt,moge tez podac gg...
http://kjo.phorum.pl/ jest to nowe forum dlatego zachecam do pisania:-)
Jestem studentem tego Kolegium, w tej chwili na trzecim roku. Miałem rok przerwy, bo byłem na stypendium w Hamburgu. Nauka w Kolegium jest bardzo fajna, wykładowcy są mili, traktują studenta jak człowieka. Grupy są małe, więc raczej trzeba być przygotowanym. Wygląda trochę jak w Liceum: sprawdzanie obecności, zadania domowe, odpytywanie z przeczytanych lektur. Ael w końcu są to studia językowe i tylko w ten sposób można zmusić studentów do pracy.
Jakbyś więcej chciała wiedzieć to mój mail [email] Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa