Hauptfachy i Nebenfachy

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć!

Może mógłby mi ktoś odpowiedzieć na takie oto pytanko:

Czym różni się przedmiot studiowany jako Hauptfach , a Nebenfach???

I jaka kombinacja jest lepsza:

2 x Hauptfach

1 HF + 2 x Nebenfach???

Może ktoś doradzi?? Czekam niecierpliwie ;-)

I z góry dzieki!
na hf masz wiecej godzin, masz z tego wieksza wiedze. na nf wiesz cos, ale nie za wiele :) na hf masz tez wiecej egzaminow niz na nf.prace mgr piszesz z hf (albo 2 hf). na wymiane studenkca albo praktyke tez pod uwage bierzesz nf. pracodawcy tez patrza zazwyczaj tylko na hf. podsumowujac... wybierz to co cie interesuje.jesli czujesz sie na silach ciagnac 2 hf,to smialo. a jesli sa 3 przedmioty, ktore lubisz i chcesz z 3 a nie z 2 miec wiedze, to bierz 3.
dzięki wielkie!!! no to mam do pomyślenia teraz...
A ile godzin w tygodniu zajmują nebenfachy?

I czy nebenfachy nie przeszkadzają w porządnym nauczeniu się wybranego hauptfachu?

I ile przeważnie jest godzin w tygodniu wybranych zajęc?
A ile godzin w tygodniu zajmują nebenfachy?
no zalezy od przedmiotu.ja mialam w 1 semestrze ok. 25 godzin. z czego ch...lerna anglistyka(moj hf) zajmowala mi ok. 10 h. 1. nebenfach mialam politologie- 6h, 2 nebenfach wirtschaft- 6h.na te 3h mialam dodatkowo wyklady z politologi, na ktore nie musialam lazic. ale lazilam, bo musialam zaliczyc 2 z 4 wyxbranych egzaminow. wiec sie osluchiwalam z wszytkich, a pisalam klausury z dwoch. zreszta w niemczach jest inaczej jak w polsce. w tym semstrze bede pisac 5 klausur, a niektorzy ludzie pisza tylko 2. sama wybierasz co robisz.masz tylko obowiazek zaliczenia iok.14 klausur do 4, najpoznieh 5 semstru. a to czy w 1 sem zaöiczysz 10 i w nastepnym 4, to juz wszytckich gila.

I czy nebenfachy nie przeszkadzają w porządnym nauczeniu się wybranego hauptfachu?
zalezy od ciebie i twojej ambicji. ja sie przenioslam na vwl na diplom i jestem zajebiscie szczesliwa. uczenie 3 roznych, nie powiazanych ze soba rzeczy totalnie mnie wkrzalo. musisz z wszytskiego zaglebiac sie, zeby zdac klausure i tak na serio na nic nie masz czasu.

I ile przeważnie jest godzin w tygodniu wybranych zajęc?
jak juz wyzej pisalam, ja mialam 26 godzin, czyli 26 razy 45 min. sama ustalasz sobie plan. co prawda w internecie stoi propozycja planu na twoj kierunek, ale ludzie zazwyczaj to olewaja. ja mialam taki plan, ze zadnego dnia wolnego nie mialam. teraz robie klausure z 3 semestru w 1 i mam piatek wolny i moge pracowac, wiec jest git.

pozder,
sheilay
dzięki, mam jeszcze jedno pytanko
kiedy sie wybiera te nabenfachy - na początku czy dopiero w trakcie studiów?
w czasie zapisu na studia, pozniej mozesz nebenfachy 3 razy zmienic.do 6 sem najpozniej musisz miec zdane egz z nebenfachow
a czy mozna wziac diplom na HF czy tylko magistra? albo np magister na HF i dyplom jako drugi HF? geht sowas? thx...
a czy glowny fach mozna zmienic jak jednak to nie bedzie to? czy tylko nebenfachy??
----a czy mozna wziac diplom na HF czy tylko magistra?
cooooo? chyba sobie jaja robisz tym pytaniem. nie wiem o co ci chodzi.moge tylko powiedziec ze diplom to diplom-jeden fach, a magister, to mgr- od 2 do 3 fachow.

--- albo np magister na HF i dyplom jako drugi HF?
geht sowas? thx...
fajna kombinacja. najpierw skoncz chociaz jedne studia, a pozniej planuj drugie.na mgr masz zawsze 2 albo 3 kierunki.jak chcesz robic drugie studia czyli np. diplom to placisz za nie 500euro semestralnie.
----a czy glowny fach mozna zmienic jak jednak to nie bedzie to? czy tylko nebenfachy??
nf mozesz zmienic ile razy chcesz. jak chcesz zmienic hf, to musisz jeszcze raz sie bewerbvowac na studia i czekac az cie przyjma.
pozdr
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka