Oplaty za studia w Niemczech

Temat przeniesiony do archwium.
podaje stronke, na jej lewej stronie jest mapka ze wszystkimi Landami, wystarczy klicknac na odpowiedni Land i otrzyma sie infromacje dotyczace oplat za studia w Niemczech

http://www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,326941,00.html
hey, ja juz tez te strony na forum podawalam.ludzie wiedza.co studiujesz i gdzie? u mnie opl sa juz od ss07.fuck...
Hey, mam pytanie odnosnie kosztow studiow a konkretniej tzw. Studiengebühren...w Niemczech koszty te sa dosyc duze poczawszy od 500 Euro wzwyz (oczywiscie nie wszedzie), tylko czy kazdy od poczatku studiow musi je placic?? czy koszty te musza ponosic np. ci ktorzy za dlugo studiuja?...
kto je ponosi? aha i przeczytalem ze moga je ponosic studenci ktorzy przekracza swoj czas studiow (Regelstudienzeit) o iles tam semestrow.
2 pyt- czy regelstudienzeit to cale planowe studia np. na magistrze =5 lat? o co tu chodzi?
kazdy placi 500euro od momentu wprowadzenia oplat, obojetnie czy jestes czarny czy bialy i na jakim semsstrze jestes.ci, ktorzy dluzej studiuja tez.dlatego lepiej krotko studiowac.ci co przekraczaja RZ beda je placic w tych landach, gdzie jeszcze nie ma oplat dla wszytkich studentow.np w bayern czy przekraczasz RZ czy nie, od ss2007 placisz 500.
RZ to tyle ile powinienes studiowac. masz grafik swoich zajec przygotowany przez uni, a to czy ci sie uda zrobic egzaminy w RZ to twoja sprawa.max czas studiow to 12 sem-zalezy od uni i od kierunku.najlepiej studiowac krotko-oszczedzasz kase na oplatach na studiach.

»

Pomoc językowa