Szanse na lingwistykę.

Temat przeniesiony do archwium.
Hej.
mam na imię Kasia i własnie zdałam do 3 kl. LO. Marzą mi się studia, na których mogłabym uczyć się dwóch języków. Biore pod uwagę: lingwistykę stosowaną na UW i UMCS, KJS na UW oraz SFKEZ. Wiem, że jest duzo kandydatów na te kierunki oraz cięzko się dostac. Dlatego prosze Was, byście ocenili moje szanse. Wiem, że temat lingwistyki był poruszany juz wiele razy na forum. Przejżałam juz praktycznie wszystkie wątki. Niestety, każdy mówi co innego i tak naprawde to brakuje konkretnych informacji.
Myślę o kombinacji angielski - niemiecki. Z angielskim, mysle że nie miałabym wiekszych problemów. W tym roku miałam mozliwość podejscia do FCE (mysle, że bym go zdała). Ucze sie w dobrej szkole jezykowej i za rok (sesja letnia) powinnam być w stanie zdać CAE. Z moim niemieckim jest znacznie gorzej - pomimo iż jestem w klasie z rozszerzonym niemieckim, poziom jets kiepski. Robimy jak na razie zadania z matury podstawowej (choć mam zamiar zdać rozszerzoną). Nie znam duzo słownictwa, musze poduczyc sie gramatyki i pisowni. Na pewno nie byłabym w stanie przeczytać ksiazki po niemiecku (nawet uproszczonej). Nigdy nie byłam w Niemczech. Na szczescie w mowie jest troche lepiej. W trzeciej klasie mam zamiar ostro wziac sie za naukę niemieckiego - korki i duzo pracy samodzielnej.
Chciałabym, żebyście spróbowali ocenic moje szanse dostania sie na wyzej wymienione kierunki. Ile procent z matury (podst. i rozsz.) powinnam uzyskac?
bede wdzięczna za Wasze opinie.
poziom CAE z angielskiego powinien wystarczyc. FCE to troszke za malo.

kombinacja ang-niem jest najbardziej oblegana i dostac sie na nia jest najtrudneij, wszedzie. Powinnas meic z obu ejzykow ponad 90 % z rozsz zeby miec tam wstep.

Tak z mojej perspektywy SFKEZ jest najciekawszym z tych keirunkow bo masz tam TRZY jezyki (ang niem i wloski portugalski albo hiszpanski od podstaw).

Ja startuje w tym roku na ILS i KJS, kombinacja rosyjski-niemiecki :) zobaczymy:)
Cos strasznego: rozszezona, przejrzalam!
Dzięki za odpowiedz.
Tak myslałam, że przynajmniej po 90% z tych matur...
SFKEZ faktycznie wydaje sie bardzo ciekawy. Niestety, ta niewielka liczba miejsc (16) przeraża.
Życze powodzenia przy rekrutacji. Odezwij sie na tym topicu, gdzie sie dostałes i co wybierasz. I jeszcze jedno - jakie miałes wyniki z matury z niemiekiego? Dobrze znasz ten jezyk?
wynikow ejszcze nie mam beda 11 lipca ale przewiduje kolo 98-100 z podstawy i 96 z rozszerzenia. Niemeicki znam dobrze ale wciaz nie tak, jakbym chcial :) zreszta jestem tu jednym z najaktywniejszych uczestnikow, mozesz sobie poprzegladac moje posty:)
Jesli rzeczywiście będziesz miał takie wyniki, to gratuluje!
Czuję, że pracowity rok przede mną. Oby tylko się udało...
tez bardzo mnie interesuje lingwistyka na Uw za rok ale wiem ze czekaja mnie pracowite wakacje i przyszly rok zwlaszzca z niemieckiego...sadze ze na lingwi bedzie mi sie ciezko dostac dlatego tzreba miec jakas alternatywe...ale jaka?jak dla mnie tylko cos zwiazane z językami i tu by mi bardziej chodzilo o praktyczna nauke jezyka bardziej niz skupianie sie na niuansach historycznych czy drazenie zakamarkow literatury...cos w kierunku tlumaczeniowym na pewno
no wiec moje pytanie takie czy mozecie mi nieco przyblizyc te tajemnicze skroty KJS i SFKEZ ?? co to za kierunki i czego na nich ocza?:> tak w przyblizeniu....albo moze ktos mi podpowie czego zwiazanerg z jezykami moglabym jeszcze poszukac?
jesli zalezy Ci naprawde na praktycznej nauce języka, to ILS odradzam, tam te przedmioty funkcjonują w formie szczątkowej i na kiepskim poziomie niestety :/ wiecej zapomnisz niz sie nauczysz, przynajmniej takie jest moje zdanie...
No to mnie troszke nastraszyłeś...Również chcę startować na lingwistykę, ale mój angielski jest niezbyt dobry.Oczywiście z podstawą nie powinno być większych problemów, ale rozszerzona maturka wydaje mi sie trudna.Mam nadzieję, że niemiecki( który lubię i znam 100% lepiej) zdam w stopniu podstawowym i rozszerzonym bardzo wysoko.... no nic rok przede mną - ciężkiej pracy(korki, kurs w językowej no i praca w domu).... pozdro dla wszystkich co lubieją języki:):) zapraszam do wspolnych konwersacji na GG ( moj nr 6871331) - piszcie
no wlasnie bardzo zalezy mi na praktycznej nauce jezyka oczywiscie musi byc to polaczone z jakas ( nudna przypuszczam) teoria ale z tmy tez sie licze :) i duzo zajec tlumaczeniowych... to by byl moj wymarzony kiedunek ale nie wiem czy to sie pokrywa z rzeczywistoscia ...??
jeżeli Ci zalezy na praktycznej nauce języka..to polecam kurs języka niemieckiego..w jakiejś dobrej 'szkółce'. oto moja rada...bo lingwistka, a zwłaszcza filologia..to nie nauka języka....tylko coś więcej..:)
i wlasnie dlatego zastanawiam sie czy w ogole isc na jakeis studia :]
hehe..nie no nie przesadzaj..:P

a wybiersz między czym a czym? jeśli mogę spytać?
KJS - Katedra Języków Specjalistycznych (na UW)rnSFKEZ - Studia Filologiczno-KUlturoznawcze Europy Zachodniej (również na UW)
Hej!
A ja przy okazji lingwistyki to mam pytanie.
Gdzie i na jakiej uczelni mozna studiować J.niemiecki i hiszpanski (razem), lub ewentualnie germanistykę z drugim jezykiem hiszpanskim?
To bardzo wazne, dlatego prosze o pilną odpoweidz.
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Bu$ka!!!
ILS i KJS

ale w sumei to ja nie wiem czy istnieje jakis odpowiedni dla mnie kierunek :P
ILS w Warszawie, ale oba jezyki musisz znac bardzo dobrze
aha i zapisalem sie tez na slawistyke poludniowa i zachodnia ale to tak na wszelki wypadek zeby isc na cokolwiek jakbym sie nei dostal tam gdzie chce, na slawistyke mam wejscie z olimpiady
a cos jeszcze?
Laczenie jezykow to nowa mozliwosc, a na studiach nauczycielskich koniecznosc. Germanistyke i hiszpanski mozesz studiowac np. na Akademii Pedagogicznej w Krakowie, wybor drugiego jezyka jako specjalnosci nastepuje po pierwszym roku studiow, i jest on nauczany dosyc intensywnie z elementami filologii hiszpanskiej, czyli historia, literatura, metodyka, cos na wzor malej iberystyki.

Polecam stronke: http://www.ap.krakow.pl/neofil/germ/historia.html (przeklej ja do okienka adresowego)
Dziekuje bardzo, o to mi chodzilo;]
Jesli ktos bedzie miał jakies propozycje szkol wyzszych to prosze o umieszczenie ich na forum;]
poZdRÓwkA DlA WsZySTkIcH !!!!
--> Eminexxxxa

Na SFKEZ można dowolnie łączyć języki, ale tam dostają się chyba same omnibusy. To takie studia na trzech filologiach na UW.
http://www.sfkez.uw.edu.pl/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa