Hej.
mam na imię Kasia i własnie zdałam do 3 kl. LO. Marzą mi się studia, na których mogłabym uczyć się dwóch języków. Biore pod uwagę: lingwistykę stosowaną na UW i UMCS, KJS na UW oraz SFKEZ. Wiem, że jest duzo kandydatów na te kierunki oraz cięzko się dostac. Dlatego prosze Was, byście ocenili moje szanse. Wiem, że temat lingwistyki był poruszany juz wiele razy na forum. Przejżałam juz praktycznie wszystkie wątki. Niestety, każdy mówi co innego i tak naprawde to brakuje konkretnych informacji.
Myślę o kombinacji angielski - niemiecki. Z angielskim, mysle że nie miałabym wiekszych problemów. W tym roku miałam mozliwość podejscia do FCE (mysle, że bym go zdała). Ucze sie w dobrej szkole jezykowej i za rok (sesja letnia) powinnam być w stanie zdać CAE. Z moim niemieckim jest znacznie gorzej - pomimo iż jestem w klasie z rozszerzonym niemieckim, poziom jets kiepski. Robimy jak na razie zadania z matury podstawowej (choć mam zamiar zdać rozszerzoną). Nie znam duzo słownictwa, musze poduczyc sie gramatyki i pisowni. Na pewno nie byłabym w stanie przeczytać ksiazki po niemiecku (nawet uproszczonej). Nigdy nie byłam w Niemczech. Na szczescie w mowie jest troche lepiej. W trzeciej klasie mam zamiar ostro wziac sie za naukę niemieckiego - korki i duzo pracy samodzielnej.
Chciałabym, żebyście spróbowali ocenic moje szanse dostania sie na wyzej wymienione kierunki. Ile procent z matury (podst. i rozsz.) powinnam uzyskac?
bede wdzięczna za Wasze opinie.