Matura- co i jak?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Potrzebuje pomocy osób które dostały się na germanistykę, studiują już na tym kierunku lub są nauczycielami i siedzą w tym temacie..

Otóż chce zdawać na maturze język niemiecki rozszerzony. Chciałbym wybrać kierunek germanistyka. W sumie do matury mam 20 miesięcy, czyli dość sporo czasu który trzeba dobrze wykorzystać na naukę.
Jakie podręcznik (serie) moglibyście polecić na ten okres czasu aby maturę zdać dość dobrze.

Moi znajomi polecali mi serie podręczników:
Deutsch 1 Repetytorium tematyczno-leksykalne Ewa Maria Rostek
Zawiera: MEINE UMGEBUNG UND ICH, SCHULE. BERUFSWAHL, FREIZEITAKTIVITÄTEN, URLAUB, GESUNDHEIT, EINKÄUFE. ESSEN. DIENSTLEISTUNGEN, WOHNEN, UMWELTSCHUTZ, MEDIEN, DER TECHNISCHE FORTSCHRITT, FESTE & VERSCHIEDENES

Deutsch 2 Repetytorium tematyczno-leksykalne Ewa Maria Rostek
Zawiera: RUND UM DIE SCHULE, DIE JUGEND VON HEUTE, DIE WELT DER GEFÜHLE, GENERATIONEN, DIE DEUTSCHSPRACHIGEN LÄNDER, WENN EINER REISE TUT..., LEBEN IN DEUTSCHLAND, DICHTER, DENKER UND..., DIE WELT DER KUNST, MIT DEM AUTO UNTERWEGS, DIE WELT VON HEUTE, GESPRÄCHE FÜHREN

Deutsch 3 Repetytorium tematyczno-leksykalne Ewa Maria Rostek
Zawiera: FAMILIEN- UND GESELLSCHAFTSLEBEN, GESUNDHEIT, BERUFSLEBEN, DER MENSCH ALS KUNDE, GEFÜHLE, SINN DES LEBENS, WISSENSCHAFT & TECHNIK, DIE GEFAHREN DES 21. JAHRUNDERTS, DIE WELT DER NATUR, DER STAAT UND SEINE BÜRGER, KULTUR UND KUNST, FORMY PRAC PISEMNYCH

Deutsch 4 Repetytorium tematyczno-leksykalne Ewa Maria Rostek
Zawiera: DIE SEKSUALITÄT - EIN GUTES GESCHÄFT?, GEFÜHLE & SEXUALLEBEN, PARTNERSCHAFT & FAMILIENLEBEN, DIE GESUNDHEIT, DIE ARBEITSWELT,
DIE GEGENWÄRTIGEMEDIENLANDSCHAFT, GESELLSCHAFT VON HEUTE, KRIMINALITÄT, NUR MÄNNERSACHE?, EUROPA, EUROPA...

oraz gramatykę autorstwa: Marta Fidyk, Teresa Skup-Stundis, Stanisław Bęza
Nowe repetytorium z gramatyki języka niemieckiego.

Co o tym myślicie ? Proszę o pomoc i wskazówki czy to wystarczy ? Czy warto powyższe podręczniki nabyć ?
witam. Jesli chodzi o te ksiazki, to gorąco polecam...Ostatnio kupiłem 3 repetytoria tematyczno-leksykalne( właśnie te o których mówiłeś) i są naprawde dobrze opracowane. Wogóle poziom trudności również, gdyż w każdej z częsci pojawiają się coraz trudniejsze tematy. Masz też pod tekstami opracowanie z przetłumaczonymi wyrazami i zwrotami. W sam raz pod maturkę( ja zdaje za rok), przyda sie zarowno do ustnej jak i pisemnej. A do gramatyki ja mam "nowe repetytorium gramatyki jezyka niemieckiego" Bęzy. Też polecam. pozdro dla Ciebie i nareczka
Wybór bardzo dobry! Tylko jedna uwaga:) Postaraj się zaopatrzyć także w repetytoria maturalne, abyś przyzwyczaił się do typowych zadań maturalnych. Bo wiedza to jedna sprawa, a umiejętność rozwiązywania (spósób rozwiązywania) druga sprawa.

Jeśli posiądziesz wiedzę z zakresu leksyki z podanych Repetytoriów i gramatyki Stasia Bęzy oraz zerkniesz na typowe zadania maturalne - matura z niemca gwarantowana.

W tej chwili nie jestem w stanie przytoczyć tytułów tych, jak to określiłem, repetytoriów maturalnych..ale z pewnością w szkole będą Ci nauczyciele proponować takowe pozycje ksiązkowe.

Jedyny tytuł, który mogę Ci teraz podać to "Język niemiecki - Matura 2005(teraz pewnie 2006 albo nawet 2007) Wydawnictwo Szkolne OMEGA...nie to żebym tutaj robił jakąś reklamę...ale zwyczajnie posiadam ją w domu i wiem co to jest. :)
Licze na to ze na kazdą czesc poswiece jakies 4 miesiace czyli w sumie 16 zostanie mi 4 - 3 i w tedy zajme sie juz przed sama matura "Repetytorium maturalnym" tej samej autorki.

Ale dzieki za rade.
tez polecam omege:)
Ω - super
Jeszcze jedno pytanie czy wystarczy przerobić tylko powyższe repetytoria oraz gramatykę czy również sięgnąć do jakiegoś podręcznika szkolnego np. Themen neu 1-3 ?

Czy repetytoria spokojnie wystarcza, aby zdać maturę na przyzwoitym poziomie?
Jeszcze jedno pytanie czy wystarczy przerobić tylko powyższe repetytoria oraz gramatykę czy również sięgnąć do jakiegoś podręcznika szkolnego np. Themen neu 1-3 ?

Czy repetytoria spokojnie wystarcza, aby zdać maturę na przyzwoitym poziomie?
hmm..też nie wiem jaka jest Twoja znajomość języka. Jeżeli chodzi mature podstawową..to nie wymaga ona Bóg wie jakich umiejętności. Jeżeli chodzi o poziom rozszerzony, to tutaj poprzeczka jest ustawiona nieco wyżej.

Nie można tego tak rozpatrywac..czy wystarczy czy nie! nauka z repetytorium leksykalnego to raczej Twoja sprawa, czy chcesz poszerzać swoją wiedzę z zakresu leksyki. Pewnie w szkole idziecie jakimś systemem nauczania, korzystacie z określonej książki.
Powiem Ci szczerze..że nie spotkałem jeszcze książki do języka niemieckiego( w sensie takiej z której korzysta się w liceum) która wystarczyłaby do solidnego przygotowania się do matury...

Powiem Ci jedno! Staraj się korzystać ze wszystkich dostępnych źródeł. NAWET ( a to przede wszystkim) z niemieckiej prasy, radia internetowego. itd. itd.

Powodzenia!
taka prawda, iz mozna znac duuzo slowek a jezyk jak to jezyk zawsze cie zaskoczy, na maturze mozesz spotkac słowka ktorych nie znasz po prostu, mimo iz uczyles sie dlugo itp. rozwiazuj sobie jakies testy , matury probne itp...a rozszerzona wcale nie jest az taka trudna, i jesli umiałbys choc polowe tego co tam sobie zaplanowales to naprawde bedzie git!!! chlopie naprawde spokojnie bez nerwow masz kupe czasu na to wszystko.a teraz proponuje cieszyc sie wakacjami bo chcac nie chcac w 3 klasie i tak bedizesz musiał wszystko znowu powtarzac od pocztaku sobie,i lepiej naucyzc sie troche mneij słowek ale solidnie tzn tak ze po miesciacu nadal je pamietasz..i wiesz co nawet jak teraz zaczniesz sie uczyc i tak do 3 klasy polowe zapomnisz,,pozdro i apmietaj anlezy tez odpoczywac!!!!!!!!!masakra
Jeszcze jedno pytanie mam, ale związane z tematem, więc napisze tutaj;)

Dziś poszedłem do księgarni i facet mnie się pyta czy chce repetytorium tematyczno-leksykalne czy nie lepiej repetytorium maturalne tej samej autorki. Przejrzałem oba te podręczniki i są podobne do siebie ( w drugim jest tylko ze więcej ćwiczeń).

Jak radzicie lepiej kupić repetytorium tematyczno-leksykalne czy maturalne?
Maturalne, lepiej umieć coś zrobic dobrze w praktyce, niż umieć coś zrobić bardzo dobrze w teorii.
>Jak radzicie lepiej kupić repetytorium tematyczno-leksykalne czy
maturalne?
Mhe...tez wlasnie mam taki problem!!!
Ktore repetytorium jest lepsze???????
Hejj :) Kiedy czytałam Twój wpis az usmiechnęłam się sama do siebie bo dokładnie ok dwa lata temu ja także zadawałam osobom które wówczas były ode mnie starsze pytania, dotyczace sposobów przygotowań do matury. W tym roku dostałam sie na wymarzona poznańską germanistykę i choć kosztowało mnie to naprawdę duzo wysiłku mogę powedzieć, że było warto:) Mysle że aby przygotowac sie dobrze do matury z niemieckiego nie trzeba wyjezdzać koniecznie do Niemiec. Ja nigdy nie byłam w Niemczech ze wzgledów finansowych i jak widac jestem przyładem na to,że jesli sie chce- wszytsko można. 20 mies do matury to naprawdę dużo czasu, chetnie udostepnie zbierane przeze mnie kserówki dotyczace przeróznych tematów, które niezmiernie przydały mi sie zarówno na maturze ustnej, jak i pisemnej. Zawierają dobre słownictwo które na pierwszy rzut oka wydaje się niepotrzebne, ale pozwala potem oczarować komisje na ustnej.:). Prawdę mówiąc osobiscie mi nie podpasował żaden podrecznik do nauki niem, ponieważ zawsze miałam problemy z gramatyka zaczełam od Alles Klar-gram.Są tam świetne prosciutkie przykłady by załapać o co chodzi w tym wszytskim, kiedy ma sie takie '' lekkie przyotowanie'' polecam pokochanie Gramtytki Benza. Dlaczego? choć nudna, to jak dla mnie to kompedium wiedzy gram idealne na zagadnienia gram na maturkę :). no i oczywiscie do dłuzych form wypowiedzi.Radzę kupić repetytorium ale nie maturalne, ale te starsze... wyszły 4 tomy ( 4 tylko dla dorosłych :P ), fajne teksty, zróznicowany poziom ( i urlaub i sterbehilfe ):P. A ponadto myśle że nie ma nic lepszego niż czytanie. Niewaze czy głupawe prospekty, reklamy, ksiązki. Wazne by czytać, bo wtedy nauczysz sie duzo wiecej niz z jakiegokolwiek repetytorium. No i ostatnie... słuchac niemieckiej tv. Co do czytania, proponuje zaczac od bajek---> prosty jezyk ale pomaga się oswoić. :) Trzymam kciuki :) I wierz mi, ze nie ma nic piekniejszego niż ujrzec w srzynce LIST z informacja, że Twoja praca nie poszła na marne :) POWODZENIA. :)
Askim a Ty zdawałaś rozszerzoną maturę czy podstawową? Ja bym chciała zdawać poszerzoną ale mój niemiecki nie jest na tyle dobry...chociaż słownictwo u mnie oki (tak myślę) to jednak strasznie kuleje na gramatyce...Co prawda jeżeli się spręże to maturka czeka mnie w maju a chciałabym ją zaliczyć na 5...Ja swoją przygode z niemieckim zaczynałam od ,,der die ,das'' potem ,,alles klar,, Obecnie przerabiam sobie Profesora Klausa , czytam niemiecką prase słucham wyłącznie niemieckiej muzyki, oglądam niemieckie tv no i wpadam tutaj...lecz mimo wszystko czasem zdarza się tak że kompletnie nic nie kumam...Wszyscy tak chwalą Stasia Bęze chyba się zaopatre w jego repetytorium...bo normalnie się załamię...Pozdrówka.
ja osobiscie polecam Listy i teksty użytkowe z tłumaczeniami wydawnictwa Langenscheidt i Wypracowania maturalne tego samego wydawnictwa.Do nauki słowek najlepsza jest ksiazka Deutsch Sprechen ohne Probleme autorstwa Anny Wagner wydawnictwo Wagros.Gramatyka jest tylko na poziomie rozszerzonym i jest za nia okolo 9 punktow wiec nie warto za dozo poswiecac czasu na jej szlifowanie .Wazne zbys znala podstawowe struktory gramatyczne , ktore przydadza Ci sie w pisaniu wypracowan.Powinnas rowniez zakupic Arkusze Egzaminacyjne Matura 2006 wydawnictwa Omegi.Dodam ,ze jestem tegoroczna maturzystka i ten zbior ksiazek pomogl mi dobrze zdac mature i dostac sie na germanistyke.Zycze powodzenia
przepraszam za pomylke plci nie zwrocilam uwagi na nick
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe